Γιατί έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ανόητα πράγματα; Ο ρόλος της εμπιστοσύνης

Date:

Συχνά παρατηρούμε ανθρώπους γύρω μας που πιστεύουν παράλογα ή επιζήμια πράγματα, από την ένταξη σε επικίνδυνες σέκτες και τις ψευδοεπιστημονικές θεραπείες, μέχρι την εξαπάτηση από έναν απατεώνα και τη συμμετοχή σε οικονομικές φούσκες.

«Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ανόητοι;», διερωτωνται πολλοί ως πρώτη αντίδραση. Η απάντηση συχνά σχετίζεται με ένα ισχυρό και αναπόφευκτο ανθρώπινο χαρακτηριστικό: Την εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη ως μηχανισμός απόφασης και πώς επηρεάζεται

Όπως επισημαίνεται στο Psychology Today, oι άνθρωποι στηρίζονται σε άλλους για πληροφορίες και καθοδήγηση. Αν είχαμε τον χρόνο και τη γνώση να αξιολογούμε κάθε ιδέα που μας παρατίθεται, ίσως να μπορούσαμε να αποφεύγουμε λανθασμένες πεποιθήσεις. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: πολλές φορές, η πίστη μας σε μια ιδέα προκύπτει επειδή την υποστηρίζει κάποιος που εμπιστευόμαστε και αποφεύγουμε την περαιτέρω αξιολόγηση.

Όταν ένα άτομο που θεωρούμε αξιόπιστο μάς λέει ότι μια συγκεκριμένη ιδέα θα αλλάξει τη ζωή μας, θα μας κάνει πλούσιους ή θα λύσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο επιλογές:

  • Να πιστέψουμε ότι αυτό το άτομο, το οποίο εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε, μας παραπληροφορεί (είτε από άγνοια είτε σκόπιμα).
  • Να δεχτούμε ότι το άτομο αυτό έχει δίκιο και ότι η ζωή μας μπορεί να βελτιωθεί αν ακολουθήσουμε την πρότασή του.

Η εμπιστοσύνη μας προς κάποιον δεν βασίζεται πάντα σε αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αξιόπιστο θεωρούμε ένα άτομο, ακόμα και όταν αυτοί οι παράγοντες δεν συνδέονται με την πραγματική του αξιοπιστία:

  • Τίτλοι και διαπιστευτήρια: Ένας ακαδημαϊκός τίτλος μπορεί να είναι ένδειξη γνώσης σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο είναι ειδικός σε όλα τα θέματα.
  • Εμφάνιση: Άτομα που είναι καλοντυμένα, ελκυστικά ή έχουν επιβλητική παρουσία μπορεί να θεωρούνται πιο αξιόπιστα, χωρίς να σημαίνει ότι είναι.
  • Χάρισμα στην επικοινωνία: Ένας χαρισματικός άνθρωπος μπορεί να μας πείσει, όχι επειδή έχει δίκιο, αλλά επειδή ξέρει να παρουσιάζει πειστικά τις απόψεις του.
  • Συμπάθεια: Όσο πιο συμπαθής μας είναι κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να δεχτούμε αυτά που λέει χωρίς να τα αμφισβητήσουμε.
  • Αυθεντία: Αν κάποιος φαίνεται να απολαμβάνει σεβασμό από άλλους που εκτιμούμε, τείνουμε να τον θεωρούμε αξιόπιστο.
  • Δεσμοί και κοινότητα: Είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούμε κάποιον αν ανήκει στην οικογένειά μας, στο φιλικό ή στο κοινωνικό μας περιβάλλον.

Το φαινόμενο της συλλογικής πίστης

Αν και ένας μόνος άνθρωπος που μας εμπνέει εμπιστοσύνη μπορεί να μας οδηγήσει να πιστέψουμε κάτι, το φαινόμενο αυτό ενισχύεται όταν μια ιδέα υποστηρίζεται από πολλούς γύρω μας. Αν, για παράδειγμα, κάποιος μπει σε μια ομάδα επειδή τον προσέγγισε ένας φίλος του, μπορεί να δυσκολευτεί να φύγει όταν πλέον όλοι οι φίλοι του θα ανήκουν σε αυτή. Ομοίως, σύμφωνα πάντα με το Psychology Today, αν μεγαλώσουμε σε ένα περιβάλλον όπου όλοι υποστηρίζουν μια συγκεκριμένη ιδέα, γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να την αμφισβητήσουμε.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Ένας τρόπος να περιορίσουμε τον κίνδυνο να πιστέψουμε λανθασμένα πράγματα είναι να αναλύουμε την εμπιστοσύνη μας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι ειδικοί που μελετούν την εμπιστοσύνη κάνουν μια σημαντική διάκριση μεταξύ της εμπιστοσύνης «δύο σημείων» (two-place) και «τριών σημείων» (three-place):

  • Εμπιστοσύνη δύο σημείων: Όταν λέμε «εμπιστεύομαι τον Χ», εννοούμε μια γενική εμπιστοσύνη στο άτομο αυτό, χωρίς να καθορίζουμε σε ποιον τομέα ή για ποια θέματα.
  • Εμπιστοσύνη τριών σημείων: Όταν λέμε «εμπιστεύομαι τον Χ να φροντίζει το κατοικίδιό μου», προσδιορίζουμε ότι η εμπιστοσύνη μας περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Η εμπιστοσύνη τριώνσημείων μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι ένα άτομο μπορεί να είναι αξιόπιστο σε έναν τομέα, αλλά όχι απαραίτητα σε άλλους. Για παράδειγμα: Μπορούμε να εμπιστευόμαστε έναν φίλο ότι δεν θα μας προδώσει, αλλά όχι απαραίτητα την κρίση του σε οικονομικά θέματα. Επίσης ένας γιατρός μπορεί να είναι εξαιρετικός στη δουλειά του, αλλά να μην έχει καλή επιστημονική κρίση σε πεδία εκτός της ιατρικής του ειδικότητας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αντιλαμβάνονται την εμπιστοσύνη ως εμπιστοσύνη δύο σημείων: Αν εμπιστεύονται κάποιον σε έναν τομέα, τείνουν να τον εμπιστεύονται γενικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη.

Οι έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι απρόσβλητοι από την παραπληροφόρηση ή τις ανόητες πεποιθήσεις. Το κλειδί για να αποφύγουμε τέτοιες παγίδες δεν είναι να σταματήσουμε να εμπιστευόμαστε τους άλλους, αλλά να μάθουμε να εμπιστευόμαστε με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε συγκεκριμένα πλαίσια.

Αναλύοντας προσεκτικά γιατί εμπιστευόμαστε κάποιον και σε ποιον τομέα, ενισχύουμε τη λογική μας κρίση και την ικανότητά μας για κριτική σκέψη και μπορούμε να προστατευτούμε από την εξαπάτηση και την υιοθέτηση ανόητων ισχυρισμών.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης: Η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες, αυτοάνοσα προβλήματα ή φάρμακα. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους θύλακες των τριχών σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική τριχόπτωση. Εάν έχετε διαβήτη και παρατηρήσετε ότι χάνετε μια αφύσικη ποσότητα μαλλιών, είναι πιθανό

Η υγεία των εσωτερικών οργάνων μας δείχνει πόσο κινδυνεύουμε από άνοια, καρκίνο και άλλες 30 ασθένειες

Οι πιθανές και απίθανες συσχετίσεις που έχουν τα πρόωρα γερασμένα εσωτερικά όργανα με σοβαρά νοσήματα. Τα εσωτερικά μας όργανα μπορεί να γερνάνε ταχύτερα απ’ ό,τι εμείς και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές

Κολεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αφαίρεση του εντέρου – Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Ο Λευτέρης Σουλτάτος υποβλήθηκε σε κολεκτομή, αποκάλυψε η Βάσω Λασκαράκη. Πώς γίνεται η επέμβαση. Η γνωστή ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ο σύζυγός της, σεφ Λευτέρης Σουλτάτος, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κολεκτομή για γαστρεντερικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε τμήμα του εντέρου του αλλά «ευτυχώς όλα πήγαν καλά». Πρόσθεσε, όμως, πως

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία  Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά FITNESS Φινλανδοί μελετητές αποκαλύπτουν ένα ανατρεπτικό εύρημα: Ίσως τελικά το «κλειδί» της μακροζωίας να μη το κρατούν αυτοί που νομίζαμε Εδώ και δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα θεωρείται βασικό συστατικό μακροζωίας. Νέα φινλανδική έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτή την καλά παγιωμένη ιδέα, υποστηρίζοντας ότι

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς ΠΑΙΔΙ Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σοβαρή επίπτωση που προκαλούν οι κακές διατροφικές επιλογές της μητέρας στην ηπατική υγεία του παιδιού  Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εμβρύου

Εφηβεία: 3 νέα εργαλεία για ασφαλή πλοήγηση στο YouTube

Η ανάγκη για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο αναδύθηκε πρόσφατα με τον πιο σκληρό τρόπο στο πλαίσιο της νέας και δημοφιλούς σειράς του Netflix με τίτλο «Εφηβεία». Ακριβώς αυτό το χάσμα ανάμεσα στους εφήβους που πλοηγούνται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο με καταστροφικές συνέπειες και από την άλλη πλευρά των γονέων και εκπαιδευτικών που «χάνονται» και αποπροσανατολίζονται σε

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Πώς αντιμετωπίζεται ριζικά με ισχυρές ριπές νερού

Τι είναι η μέθοδος aquablation και τι προσφέρει στους ασθενείς. Τι δείχνουν οι μελέτες με αυτήν. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με ισχυρές ριπές νερού (ρομποτική υδροτομή – aquablation), οι οποίες αφαιρούν τον διογκωμένο προστάτη χωρίς να πλήττουν τους γύρω υγιείς ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι να ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα των

Καρκίνος των επινεφριδίων: Που οφείλεται και τι συμπτώματα προκαλεί

Η νόσος κόστισε τη ζωή της Βελγίδας ηθοποιού Εμιλί Ντεκέν στα 43 της χρόνια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε. Τον καρκίνο στα επινεφρίδια έφερε στο προσκήνιο ο θάνατος της Εμιλί Ντεκέν (Emilie Dequenne) από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η δημοφιλής Βελγίδα ηθοποιός είχε διαγνωστεί με αυτόν το 2023 και τα Χριστούγεννα του 2024

Το 60% των ασθενών διακόπτει τις θεραπείες του λόγω οικονομικών προβλημάτων

Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των ασθενών με τις θεραπείες τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γιατρών για τις θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από ευρωπαϊκές

Γιατί η καλή στοματική υγιεινή προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και της νόσου Αλτσχάιμερ, εγείροντας ανησυχίες για όσους έχουν κακή οδοντική υγεία. Με σχεδόν 700 είδη βακτηρίων να κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα, οι ειδικοί λένε ότι η καλή στοματική υγιεινή θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και