Mελέτη προβλέπει σημαντική αύξηση θανάτων λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, αν δεν ληφθούν μέτρα

Date:

Η Αθήνα είναι μία από τις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν να δουν μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν υπάρξουν πολιτικές για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», η οποία προβλέπει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη έως και 50%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το «London School of Hygiene & Tropical Medicine», ανέλυσαν δεδομένα θερμοκρασίας και θνησιμότητας σε 854 αστικές περιοχές άνω των 50.000 κατοίκων σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα μελετήθηκαν δεδομένα για 14 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Σέρρες, Κατερίνη, Ξάνθη και Χανιά.

Στη συνέχεια εκτίμησαν τους μελλοντικούς θανάτους λόγω ψύχους και ζέστης στις περιοχές αυτές υπό διαφορετικά σενάρια κλιματικής αλλαγής, δημογραφικά σενάρια και σενάρια προσαρμογής του πληθυσμού στις συνθήκες αυτές, για την περίοδο 2015-2099. Στην έρευνα λήφθηκε υπόψη η ημερήσια μέση θερμοκρασία, αλλά όχι καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων, όπως οι ακραίες νυχτερινές θερμοκρασίες και οι συνθήκες υγρασίας.

Σχήμα που δείχνει τη θνησιμότητα λόγω κρύου, λόγω ζέστης και το καθαρό άθροισμα, σε τρία διαφορετικά σενάρια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής

Οι πιο ευάλωτες περιοχές εντοπίστηκε ότι βρίσκονται στη Μεσόγειο, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη. Την έκτη θέση στις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις που προβλέπεται να δουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το τέλος του αιώνα, καταλαμβάνει η Αθήνα, όπου υπολογίζεται ότι ο αριθμός θανάτων λόγω αυξημένης θερμοκρασίας ως το 2099 (με βάση το χειρότερο σενάριο) θα ανέλθει σε 87.523. Πρώτη στη λίστα είναι η Βαρκελώνη (246.082) και ακολουθούν η Ρώμη, η Νάπολη, η Μαδρίτη και το Μιλάνο. Τη δεκάδα μετά την Αθήνα συμπληρώνουν η Βαλένθια, η Μασσαλία, το Βουκουρέστι και η Γένοβα. 

«Ο αστικός πληθυσμός είναι πιο επιβαρυμένος από την αυξημένη θερμοκρασία, γιατί υπάρχει και αστική θερμική νησίδα, που σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένες οι πόλεις, με το λιγοστό πράσινο, τη μεγάλη πυκνή δόμηση, τα ψηλά κτίρια και το πολύ μπετόν, ανεβάζει τη θερμοκρασία περισσότερο και δεν επιτρέπει να πέσει η θερμοκρασία τη νύχτα. Επομένως, ξέρουμε ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιδράσεις στα αστικά κέντρα σε σχέση με τις ευρύτερες περιφέρειες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομότιμη καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Imperial College London, Κλέα Κατσουγιάννη, η οποία συμμετείχε στη μελέτη μαζί με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Σαμόλη.

Μπορεί οι μεγαλύτεροι αριθμοί θανάτων να προβλέπονται στις παραπάνω, πολυπληθέστερες πόλεις της Μεσογείου, αλλά εντοπίστηκε ότι πολλές μικρότερες πόλεις είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν πολύ με υψηλά ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία. Συνολικά, η χώρα της νότιας Ευρώπης που φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί περισσότερο είναι η Μάλτα και ακολουθούν η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος- με μικρές διαφορές μεταξύ τους.

Στην Ελλάδα, στο χειρότερο σενάριο κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται ότι την πενταετία 2050-2054 θα μειωθούν οι θάνατοι από το κρύο κατά 30,7 άτομα ανά 100.000 κατοίκους κάθε έτος, όμως αντίθετα λόγω ζέστης θα πεθάνουν 64,2 άτομα περισσότερα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Την πενταετία 2095-2099 η κατάσταση προβλέπεται ακόμα χειρότερη με τη μείωση των θανάτων από κρύο να είναι 55,8, αλλά την αύξηση των θανάτων από ζέστη 175,4.

Χάρτης που δείχνει σενάρια θνησιμότητας με αύξηση της θερμοκρασίας από 1,5 βαθμό Κελσίου έως 4 βαθμούς Κελσίου. Το πράσινο χρώμα υποδηλώνει μείωση των επιπλέον θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, ενώ το μωβ χρώμα υποδηλώνει αύξηση

Γενικότερα στη νότια Ευρώπη, στο χειρότερο σενάριο κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται μεγάλη επιβάρυνση από την κλιματική αλλαγή, καθώς στην πενταετία 2050-2054 υπολογίζεται μείωση των θανάτων λόγω του κρύου κατά 36,3 και αύξηση των θανάτων από ζέστη κατά 82,2 και την πενταετία 2095-2099 μείωση των θανάτων λόγω ψύχους κατά 53,8 αλλά αύξηση των θανάτων από ζέστη κατά 177,8 άτομα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής οι ερευνητές υπολογίζουν αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την αυξημένη θερμοκρασία, κυρίως στη νότια Ευρώπη. Σε όλα τα σενάρια κλιματικής αλλαγής που μελετήθηκαν, εντοπίστηκε ότι η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη θα υπερβεί τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το προβλεπόμενο λιγότερο κρύο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο χειρότερο σενάριο, κατά το οποίο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα διπλασιαστούν ως το 2100, η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι οι αλλαγές στο κλίμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάνω από 2,3 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους σχετιζόμενους με τη θερμοκρασία ως το 2099. 

Πέρα από την περιοχή της Μεσογείου, οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι λιγότερο σοβαρές, αλλά και πάλι σημαντικές και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι. Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες θα μπορούσαν να δουν καθαρή μείωση των θανάτων, καθώς η μείωση λόγω μειωμένου ψύχους μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση λόγω ζέστης. Για παράδειγμα το Λονδίνο μπορεί να δει μείωση περίπου 27.500 θανάτων. Ωστόσο, αυτός ο χαμηλότερος αριθμός θανάτων αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τη συνολική αύξηση των θανάτων λόγω της κλιματικής αλλαγής (συνυπολογίζοντας την μείωση των θανάτων από το κρύο) κατά την πενταετία 2050-2054 να υπολογίζεται σε 11,7 άτομα ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, ενώ την πενταετία 2095-2099 σε 45,4 άτομα.

Κλιματική κρίση

Οι συγγραφείς της μελέτης διευκρινίζουν ότι οι προβλέψεις αυτές μπορεί να έχουν υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, ειδικά για τις προβολές που γίνονται σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, όπως τονίζει η κ. Κατσουγιάννη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «όταν είναι στατιστικά σημαντικά τα αποτελέσματα και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει επιβάρυνση, έχουμε τη βεβαιότητα που θεωρούμε αποδεκτή ώστε να θορυβηθούμε και αυτό συμβαίνει με την επιβάρυνση στις χώρες της Μεσογείου αν δεν ληφθούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα». 

Η κ. Κατσουγιάννη χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη μελέτη «πρωτοποριακή», καθώς οι ερευνητές έλαβαν υπόψη σενάρια για τους μεταβαλλόμενους δημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως τη γήρανση του πληθυσμού και τη μεταβολή του ΑΕΠ, και όχι μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ένα άλλο πρωτοποριακό στοιχείο στη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι συμπεριλήφθηκε η πιθανή προσαρμογή του πληθυσμού στην κλιματική αλλαγή. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται επιβάρυνση στον αριθμό των θανάτων, «απλά στο καλύτερο σενάριο που θα έχουμε επέμβει για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και θα έχει υπάρξει προσαρμογή του πληθυσμού, μπορεί η επίδραση αυτή να είναι αντιμετωπίσιμη», συμπληρώνει η ίδια. Η έννοια της προσαρμογής στις μελέτες θεωρείται ότι είναι σε επίπεδο συμπεριφοράς του πληθυσμού με τρόπους προφύλαξής του από τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Ωστόσο, η κ. Κατσουγιάννη εκτιμά ότι «υπάρχει και προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτή, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα σε τι εύρος χρόνου συμβαίνει».

Στην έρευνα μελετήθηκαν μόνο οι θάνατοι από τις μεταβολές στη θερμοκρασία, ωστόσο η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των πληθυσμών δεν είναι μόνο αυτή. «Η αύξηση της θνησιμότητας είναι τρομερή στις υψηλές θερμοκρασίες. Φαίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από θερμοπληξία επηρεάζεται πολύ, ωστόσο δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να μελετήσουμε πώς επηρεάζονται και άλλες πτυχές της υγείας. Για παράδειγμα ξέρουμε ότι αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, ωστόσο αυτή η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή δεν έχει μελετηθεί επαρκώς γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα σε ευρύ πληθυσμιακό πεδίο στην Ευρώπη», παρατηρεί η κ. Κατσουγιάννη.

Έχοντας αφιερώσει την έρευνά της στις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, η ίδια τονίζει ότι «ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία παγκοσμίως είναι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εξωτερικών χώρων, αλλά σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και των εσωτερικών χώρων. Αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, ενώ όταν υπάρχει συνέργεια διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, πχ από μια δασική πυρκαγιά και ένας καύσωνας, τότε οι επιδράσεις είναι πολλαπλασιαστικές. Η κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι πολυδιάστατο πρόβλημα για την υγεία και η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία δεν έχουν πάρει την απαραίτητη προσοχή». 

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι έως και το 70% των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03452-2

Μαρία Κουζινοπούλου

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ασθένεια και διατροφή: Τι πρέπει να τρώτε για να αναρρώσετε γρηγορότερα αν είστε άρρωστοι

Με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού να βρίσκονται ακόμη σε έξαρση και πολύ κόσμο να υποφέρει από κλεισμένο λαιμό, βουλωμένη μύτη ή και πυρετό, καλό είναι να δούμε πώς πρέπει να τρεφόμαστε για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει Πρέπει να τρώμε περισσότερο όταν είμαστε άρρωστοι; Ή μήπως να «κόβουμε» ταχύτητα, όταν ειδικά δεν έχουμε

Έρπης: Τα βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Πόσοι άνθρωποι είναι μολυσμένοι, τι συμπτώματα μπορεί να εκδηλώσουν. Πώς αντιμετωπίζεται. Ο έρπης είναι πολύ συνηθισμένος, καθώς ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι μολυσμένος με έναν από τους ιούς που τον προκαλούν, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε προσφάτως στην δημοσιότητα, 3,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών σε όλο

Ιατρική του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine): Τι αλλαγές μπορούμε να κάνουμε για καλύτερη υγεία, ακόμη και αναστροφή χρόνιων παθήσεων

Με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ιατρική του Τρόπου Ζωής (ELMO), η Ιατρική του Τρόπου Ζωής είναι κλάδος της Δυτικής Ιατρικής που έχει ως στόχο τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και την πρόληψη, θεραπεία και αναστροφή των χρόνιων παθήσεων σε όλα τα στάδια της ζωής. Οι παρεμβάσεις υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ

Ένα παιδί ή έφηβος με καρκίνο διαγιγνώσκεται την ημέρα στην Ελλάδα – Πλήρης ίαση για 4 στα 5 παιδιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ Η 15η Φεβρουαρίου είναι ημέρα ενημέρωσης, εγρήγορσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με επίκεντρο στην παροχή ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στη θεραπεία σε όλα τα παιδιά και εφήβους που νοσούν στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ευαισθητοποίησης

Παιδικός καρκίνος: Τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο – Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας

Παιδικός καρκίνος: Τα μέτρα που μειώνουν τον κίνδυνο – Καθοριστικός ο ρόλος της οικογένειας ΥΓΕΙΑ Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, συνεχίζοντας να προσφέρει πολύτιμη υποστήριξη στους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους *Το κείμενο υπογράφουν ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Τριγλυκερίδια: Τι σημαίνει να έχει κάποιος υψηλά τριγλυκερίδια και γιατί έχουν σημασία για την καρδιά σας

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με την καλή και την κακή χοληστερόλη και τη σχέση τους με την υγεία της καρδιάς. Τι γίνεται, όμως, με τα τριγλυκερίδια; Τα τριγλυκερίδια, όπως εξηγεί ο δρ Regis Fernandes, καρδιολόγος της Mayo Clinic, παρέχουν στο σώμα ενέργεια από την τροφή. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν ενδείξεις άλλων καταστάσεων, όπως

ΕΛΛΟΚ: Ανακοινώνει τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας

ΕΛΛΟΚ: Ανακοινώνει τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας ΥΓΕΙΑ Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ ανακοινώνει τη δημιουργία «Ομάδας Εργασίας για τον καρκίνο της παιδικής Ηλικίας», η οποία θα έχει ως στόχο να καταγράψει τις ανάγκες και να συμβάλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση  πολιτικών υγείας που θα οδηγήσουν στη βελτίωση

Θετική για την υγεία η εργασία μετά τα 65 – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται μετά την ηλικία των 50 ετών λένε ότι η παραμονή στην εργασία ενισχύει την υγεία και την ευημερία τους. Μάλιστα, το μεγαλύτερο όφελος από την παραμονή στην εργασία αναφέρουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα άτομα άνω των 65 ετών! Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.486 Αμερικανών

Ποιος είναι ο χειρότερος πόνος, σύμφωνα με μελέτη – Δεν είναι αυτός που φαντάζεστε

Ποιος πόνος είναι χειρότερος από τις ωδίνες του τοκετού, έναν πυροβολισμό και από το κάταγμα οστού. Ποιος είναι ο χειρότερος πόνος που μπορεί να αισθανθεί κανείς; Μην βιαστείτε να απαντήσετε οι ωδίνες του τοκετού ή ο πόνος στο αυτί, διότι υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο: η αθροιστική κεφαλαλγία. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η

Προειδοποιήσεις στα ποτά παρόμοιες με αυτές των τσιγάρων ζητά από την Ευρώπη ο ΠΟΥ

Έρευνα στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Το κοινό στην Ευρώπη έχει «ανησυχητική έλλειψη ενημέρωσης» για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο , προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Και ζητά από τα κράτη να τοποθετήσουν στα οινοπνευματώδη ποτά ετικέτες με προειδοποιήσεις για τον καρκίνο

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων – Οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων – Οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ΠΑΙΔΙ Όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει σε χώρες με πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν να ανάπτυξουν ψυχοπαθολογικά συμπτώματα - Αυτή τη σχέση αποτυπώνουν πιστά δυο χώρες  Η έκθεση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις Κάτω Χώρες και στην

Η Φλόγα τιμά τους γενναίους μικρούς ήρωες: 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά

ΥΓΕΙΑ Η Φλόγα συνεχίζει το έργο της, υποστηρίζοντας παιδιά και εφήβους με καρκίνο - Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 300 νέες περιπτώσεις  Η 15η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αγάπης, για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών που αντιμετωπίζουν τώρα τον καρκίνο, των παιδιών που έχουν αποθεραπευθεί, των παιδιών που δεν είναι