Οι 4 χειρότερες τροφές για το άγχος

Date:

Το άγχος αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, επηρεάζοντας το 7,2% των Ελλήνων. Οι λόγοι πίσω από το άγχος ποικίλλουν και περιλαμβάνουν γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, ωστόσο μία συχνά παραμελημένη παράμετρος είναι η διατροφή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες τροφές όχι μόνο δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, αλλά μπορεί να το επιδεινώσουν, αυξάνοντας τη νευρικότητα, την αίσθηση πανικού και την ψυχολογική δυσφορία. Από την καφεΐνη και τα πρόσθετα σάκχαρα μέχρι το αλκοόλ και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι επιλογές στο πιάτο μας μπορούν να καθορίσουν σημαντικά τη διάθεσή μας. To Healthline συγκέντρωσε τις τέσσερις χειρότερες τροφές για το άγχος και τις καλύτερες εναλλακτικές που μπορούν να προσφέρουν ηρεμία.

Αλκοόλ – Ο ψευτοσύμμαχος

Πολλοί θεωρούν ότι ένα ποτό στο τέλος της ημέρας βοηθά στη χαλάρωση και την αποφόρτιση από το άγχος. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στα επίπεδα της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση και την ψυχική ισορροπία. Αρχικά, μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης, όμως μόλις το σώμα αρχίσει να μεταβολίζει την ουσία, το άγχος μπορεί να επιστρέψει εντονότερο.

Τι λέει η έρευνα

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ανησυχίας.
  • Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, άτομα με χρόνιο άγχος που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διαχείριση του στρες.

Τι να προτιμήσετε

  • Μη αλκοολούχα κοκτέιλ με φυσικά συστατικά, όπως ανθρακούχο νερό, βότανα και φρούτα
  • Βοτανικά αφεψήματα όπως βαλεριάνα, χαμομήλι και λεβάντα, που έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες
  • Κεφίρ ή kombucha, που περιέχουν φυσικά προβιοτικά και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος

Καφεΐνη – Η διέγερση που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω

Η καφεΐνη είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να ξεκινήσει κάποιος την ημέρα του. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το άγχος, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς λειτουργεί ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας τις ορμόνες του στρες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ταχυπαλμία, νευρικότητα και αίσθημα πανικού, ειδικά σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα.

Τι λέει η έρευνα

  • Μελέτη του 2020 σε φοιτητές στο Μπαχρέιν διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg καφεΐνης την ημέρα σχετίζεται με συμπτώματα άγχους, όπως πονοκεφάλους, κρίσεις πανικού και υπερβολική ανησυχία.
  • Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων προτείνει ότι η ασφαλής κατανάλωση καφεΐνης για έναν ενήλικο είναι έως 400 mg ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 4 φλιτζάνια καφέ.

Τι να προτιμήσετε

  • Τσάι μέντας, λεβάντας ή βάλσαμου λεμονιού, που έχουν φυσικά ηρεμιστικές ιδιότητες
  • Χρυσό γάλα με κουρκουμά και κανέλα, που προσφέρει αντιφλεγμονώδη και χαλαρωτικά οφέλη

Ζάχαρη – Ένας καθόλου γλυκός εχθρός

Η ζάχαρη βρίσκεται σχεδόν παντού, από γλυκά και αναψυκτικά έως δημητριακά πρωινού και σάλτσες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα ινσουλίνης, προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα, αίσθημα κόπωσης και αυξημένο άγχος.

Τι λέει η έρευνα: Μελέτη του 2018 σε ποντίκια έδειξε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης μείωσε την παραγωγή ντοπαμίνης, οδηγώντας σε καταστάσεις που προσομοίαζαν σε κατάθλιψη και άγχος.

Τι να προτιμήσετε

  • Φυσικά γλυκαντικά, όπως στέβια και μέλι
  • Φρούτα, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες που σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες – Οι ύπουλοι υποκινητές

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα τρόφιμα προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, οδηγώντας σε αίσθημα ανησυχίας και ψυχική δυσφορία.

Τι λέει η έρευνα: Μελέτη του 2019 συνέδεσε την κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών με αυξημένη ένταση άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τι να προτιμήσετε

  • Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • Κινόα, καστανό ρύζι και βρώμη, που περιέχουν φυτικές ίνες και βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του άγχους. Επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά, μπορούμε να βοηθήσουμε μυαλό και σώμα να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Θυρεοειδής και νόσος Graves: Νέα μελέτη συσχετίζει τη νόσο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου​

Oι ασθενείς με νόσο Graves φαίνεται να έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς, προειδοποιεί πρόσφατη έρευνα. Μια νέα μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Thyroid, ήρθε επιβεβαιώσει έναν παλιό επιστημονικο φόβο: όσοι πάσχουν από νόσο Graves έχουν περίπου 15 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στον θυρεοειδή τους σε σύγκριση με

Αμυλοείδωση: Έλληνες καρδιολόγοι ανακάλυψαν νέο τρόπο διάγνωσης με παλιές εξετάσεις

Οι ασθενείς με αμυλοείδωση, αν δεν πάρουν θεραπεία, έχουν πολύ κακή πρόγνωση, καθώς 1 στους 4 θα πεθάνει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια Έναν νέο έξυπνο και συμφέρον για το σύστημα υγείας τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της καρδιακής αμυλοείδωσης τρανσθυρετίνης, η οποία χωρίς θεραπεία έχει εξαιρετικά κακή πρόγνωση, ανακάλυψαν Έλληνες καρδιολόγοι στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του

Καρκίνος παχέος εντέρου: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους νέους – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου, ειδικά σε νεότερους ενήλικες, για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες αυξάνονται την τελευταία δεκαετία, αυξάνοντας παράλληλα τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων από μικρότερες ηλικίες. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) αναφέρει θα υπάρξουν περίπου 107.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος

Ανδρική υπογονιμότητα: Γενετική, διατροφή και τρόπος ζωής οι παράγοντες κινδύνου που την αυξάνουν

Εκτός από τους γενετικούς λόγους ευθύνονται και περιβαλλοντικοί, όπως και παράγοντες του τρόπου ζωής για την αύξηση στην ανδρική υπογονιμότητα.  Μυριάδες είναι τα προβλήματα που προκαλεί την αύξηση στην ανδρική υπογονιμότητα που παρατηρείται τις τελευταίες πέντε δεκαετίες παγκοσμίως. Η φθίνουσα ποιότητα του σπερματοζωαρίου έχει συνέπειες στα ποσοστά γεννήσεων, την αναπαραγωγική υγεία και τη γενική υγεία

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα πρώτα σημάδια της άνοιας φαίνονται πολύ πριν τα 50 μας χρόνια

Ερευνητές εντόπισαν χαρακτηριστικές ενδείξεις τόσο σε νέους κάτω των 25 ετών, όσο και σε 40άρηδες. Οι νέοι που έχουν παράγοντες κινδύνου για άνοια, μπορεί να αρχίζουν να επιδεικνύουν τα πρώτα σημάδια της πολύ πριν φτάσουν στη μέση ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με χιλιάδες εθελοντές τους οποίους παρακολούθησαν επί περισσότερες από δύο

Κάπνισμα, αλκοόλ, καθιστική ζωή: Από τα 35 φαίνεται ο αντίκτυπος στην υγεία

Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης, μπορούν να αρχίσουν να επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου ήδη από τα μέσα της δεκαετίας των 30, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, οι τρεις αυτές κακές συνήθειες σημαίνουν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία από την ηλικία των 36 ετών, αναφέρουν

Αρθροπλαστική ώμου με σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας

Τι είναι και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροπλαστική ώμου. Τα πλεονεκτήματα του συστήματος πλοήγησης. Τα τελευταία χρόνια στην Ορθοπεδική Χειρουργική έχουν παρουσιαστεί διάφορα συστήματα (ρομποτικά, πλοήγησης) με σκοπό τη βελτίωση της χειρουργικής ακρίβειας και την εξατομίκευση στην τοποθέτηση των αρθροπλαστικών – της αντικατάστασης δηλαδή των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος. Η τεχνολογία αυτή

Ιλαρά: Συναγερμός στις ΗΠΑ – Ένα βήμα πριν ξαναγίνει ενδημική μετά από 25 χρόνια

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη επιδημία ιλαράς από το 2000. Τι δείχνει νέα έρευνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ένα βήμα πριν επιστρέψει η ιλαρά ως ενδημική νόσος, ένα τέταρτο του αιώνα μετά την εκρίζωσή της από τη χώρα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ. Σε ανάλυση που

Σουτιέν ύποπτα για πόνο στη μέση; Τι έδειξε έρευνα

Σουτιέν ύποπτα για πόνο στη μέση; Τι έδειξε έρευνα FITNESS Έρευνα δείχνει ότι ορισμένα αθλητικά σουτιέν μπορεί να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη – Τι να προσέχετε όταν τα διαλέγετε Αν νομίζετε πως όσο πιο «σταθερό» είναι το αθλητικό σουτιέν σας, τόσο το καλύτερο, ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο

Άσθμα: Απειλεί περισσότερο τα παιδιά που εκτέθηκαν νωρίς σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό ρύπο

Άσθμα: Απειλεί περισσότερο τα παιδιά που εκτέθηκαν νωρίς σε αυτόν τον ατμοσφαιρικό ρύπο ΠΑΙΔΙ Μια νέα έρευνα παρουσιάζει έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση συριγμού και άσθματος - Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους Μια λιγότερο μελετημένη πτυχή του παιδικού άσθματος φέρνει στο φως νέα μελέτη που δημοσιεύεται

Ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Για ποια σοβαρά προβλήματα υγείας προειδοποιεί

Τι έδειξε μελέτη σε περισσότερες από 20.000 γυναίκες. Που μπορεί να οφείλεται η συσχέτιση. Οι γυναίκες που έχουν ακράτεια ούρων μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσες δυσκολεύονταν να ελέγξουν την ουροδόχο κύστη τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν πρόσθετα προβλήματα

Τσίχλες: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι αν μασάτε τσίχλα όλη μέρα

Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, λένε οι ειδικοί - τόσο θετικά όσο και αρνητικά Για πολλούς, οι τσίχλες είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Άλλωστε, σύμφωνα με μία μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 3.000 έφηβους και ενήλικες στις ΗΠΑ, το 62% ανέφερε ότι μασούσε τσίχλα τους τελευταίους έξι μήνες, συνήθως μία