Ένα κοινό φάρμακο που έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Date:

Η άνοια επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα σύνολο από συμπτώματα, κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, που έχουν σχέση με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου (μνήμη, προσανατολισμός, συγκέντρωση, αντίληψη, λόγος, επίλυση προβλημάτων κοκ) και επηρεάζουν καθολικά και καθοριστικά την καθημερινότητα.

Τα αίτια για την άνοια είναι πολλά, εκ των οποίων το συχνότερο είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Το σημαντικό, επίσης, είναι πως σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν, καθώς συνδέονται με μια σειρά από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Νέες ελπίδες φέρνει και μια πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Exeter, καθώς η ιβουπροφαίνη, η δραστική ουσία κοινών φαρμάκων που μπορούμε να έχουμε όλοι στο ντουλάπι μας (όπως το Brufen, το Nurofen, το Advil και το Algofren), φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Τα ευρήματα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alzheimer’s and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions», ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 130 εκατομμύρια ανθρώπους και αποκάλυψε ότι φάρμακα όπως τα αντιφελγμονώδη, τα αντιβιοτικά και τα αντι-ιικά έχουν θετική επίδραση.

Ιδιαιτέρως, φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, το αντιβιοτικό κεφτριαξόνη, το gemfibrozil (ένα φάρμακο που μειώνει τα λιπίδια του αίματος), αλλά και η νιασίνη (βιταμίνη B3) φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο κατά 14-24%. Επιπλέον, εμβόλια όπως αυτά για την ηπατίτιδα Α, τον τυφοειδή πυρετό και τη διφθερίτιδα φάνηκε, επίσης, να μειώνουν τον κίνδυνο κατά 8-32%.

Πού οφείλεται η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι φλεγμονές, αλλά και οι λοιμώξεις από κάποιους ιούς και βακτήρια, μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας. Οπότε τα φάρμακα που παρέχουν προστασία σε αυτές τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις, βοηθούν και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές συνδέουν όλο και περισσότερο τα επίπεδα φλεγμονής με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

Ο δρ Μπεν Άντεργουντ από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέφερε, σύμφωνα με την Telegraph, ότι η χρήση φαρμάκων που είναι ήδη εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις, αλλά αποδεικνύονται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της άνοιας, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης, καθιστώντας τα διαθέσιμα πολύ πιο γρήγορα στους ασθενείς.

Σημαντικά ευρήματα, σημαντικές προκλήσεις

Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Παρότι οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει πως τα φάρμακα αυτά αποτρέπουν άμεσα την άνοια, υποδεικνύει ότι τα φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα και αποδεδειγμένα ασφαλή για άλλες καταστάσεις, μπορεί να έχουν πρόσθετα οφέλη.

Υπάρχει η πιθανότητα ο συσχετισμός να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η συνολική υγεία και οι συνήθειες των ατόμων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Όμως σε κάθε περίπτωση, η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για κλινικές δοκιμές που θα εξετάσουν κατά πόσο αυτά τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν προληπτικά ή θεραπευτικά για την άνοια.

Μια ελπιδοφόρα στρατηγική

Καθώς δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα που να μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο, η νέα αυτή μελέτη γεννά ελπίδες ότι φάρμακα που ήδη βρίσκονται στα ράφια μας μπορεί να κρύβουν ανεξερεύνητες δυνατότητες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες θεραπείες για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της άνοιας, αν όχι για να την αποτρέψουμε» τόνισε ο Μπεν Άντεργουντ.  

Και το γεγονός ότι αυτά τα φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα και ασφαλή θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά της άνοιας, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος για την εισαγωγή τους στις θεραπείες.

Ο καθηγητής Φρανσέσκο Ταμανίνι, νευροφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, υπογράμμισε στην Telegraph πως «αυτή η έρευνα ενισχύει την κατανόησή μας ότι η φλεγμονή είναι σημαντική στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η άνοια. Παρέχει κάποια αρχική βάση και υποδεικνύει ποια φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιηθούν για την άνοια και στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για περαιτέρω διερεύνηση» τόνισε, από την πλευρά του, ο Ρίτσαρντ Όκλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας στην Εταιρεία κατά του Αλτσχάιμερ

Η επαναξιολόγηση των φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούμε, αποτελεί μια ελπιδοφόρα στρατηγική, προσφέροντας οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της άνοιας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.