Η φιλία είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας, αλλά μπορεί να δοκιμαστεί όταν ο καλύτερός μας φίλος ή η καλύτερή μας φίλη ερωτεύεται κάποιον που δεν μπορούμε να συμπαθήσουμε.
Προφανώς δεν είναι πάντα εύκολο – ούτε και απαραίτητο – να τα πηγαίνουμε καλά με όλους. Ωστόσο το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σχέση και την ποιότητα της φιλίας συνολικά.
Είναι λοιπόν σημαντικό, όπως επισημαίνουν ειδικοί στο Very Well Mind, να καταλάβετε τα συναισθήματά σας, να τα αντιμετωπίσετε με ωριμότητα και να προστατεύσετε τη φιλία σας χωρίς να θυσιάσετε την ειλικρίνειά σας. Εξάλλου υπάρχουν και ορισμένες φορές που είναι σημαντικό να παρέμβετε για να προστατεύσετε τον / την φίλη / φίλο σας.
1. Αναγνωρίστε τους λόγους της αντιπάθειάς σας
Πριν κάνετε οτιδήποτε, αναρωτηθείτε γιατί αντιπαθείτε τον σύντροφο του φίλου ή της φίλης σας. Μπορεί να υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι:
Προσωπικά χαρακτηριστικά. Ίσως δεν ταιριάζετε σε επίπεδο προσωπικότητας, ή απλώς σας ενοχλεί κάτι στον τρόπο που συμπεριφέρεται. Για παράδειγμα, αν σας φαίνεται αγενής ή ενοχλητικός, αυτό μπορεί να σας αποτρέπει από το να δεθείτε μαζί του/της. Ωστόσο, αν η αντιπάθεια σας οφείλεται στη ζήλια για τον χρόνο που αφιερώνει ο/η φίλος/η σας στον/στη σύντροφό του/της, αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να επανεξετάσετε.
Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσετε – στον εαυτό σας – τους λόγους της αντιπάθειά σας, επειδή αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε και τις καλύτερες αποφάσεις για το πώς να χειριστείτε την κατάσταση.
Τοξική συμπεριφορά. Αν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφος του φίλου σας τον/την κακομεταχειρίζεται ή δείχνει σημάδια τοξικής συμπεριφοράς, τότε σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να συζητήσετε ανοιχτά με τον φίλο σας, πάντα με σεβασμό και προσοχή, για να τον προστατέψετε. Οι φιλίες είναι σημαντικές στην προστασία από καταχρηστικές καταστάσεις.
2. Αποφασίστε αν θέλετε να αλλάξετε την κατάσταση
Η επόμενη ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι αν θέλετε πραγματικά να προσπαθήσετε να συμπαθήσετε τον σύντροφο του / της φίλου / φίλης σας. Αν ναι, οι μπορείτε να προσεγγίσετε τον άλλον με ενδιαφέρον και κατανόηση, δημιουργώντας ευκαιρίες για ουσιαστική επικοινωνία.
Μπορείτε για παράδειγμα:
- Περάστε χρόνο μαζί του/της: Δοκιμάστε να περάσετε χρόνο μαζί. Έτσι, ίσως καταφέρετε να τον / την γνωρίσετε καλύτερα.
- Βρείτε κοινά ενδιαφέροντα: Επικεντρωθείτε σε πράγματα που σας συνδέουν, αντί να εστιάζετε στις διαφορές.
3. Όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη
Αν προσπαθήσετε και πάλι δεν μπορείτε να συμπαθήσετε τον / την σύντροφο, τότε ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε και τα δεδομένα της φιλία σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος της σχέσης σας, αλλά απαιτεί όρια και ειλικρινή επικοινωνία.
- Καθορίστε ξεκάθαρα όρια: Μπορείτε να προτείνετε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν τον/τη σύντροφο του φίλου σας.
- Μιλήστε ανοιχτά: Εξηγήστε τα συναισθήματά σας στον φίλο σας με τρόπο που δεν θα τον/την πληγώσει. Ξεκαθαρίστε για παράδειγμα πως «θέλετε να συνεχίσετε τη δυνατή φιλία σας, αλλά δυσκολεύεστε με τον / την σύντροφο».
4. Η σημασία της αποδοχής
Η βασική αρχή που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε τον σύντροφο του φίλου σας. Αν τον/την αγαπάει και είναι χαρούμενος/η, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση ή να θέσετε όρια χωρίς όμως να διακινδυνεύσετε τη φιλία σας.
Οι φιλίες, όπως και οι σχέσεις, απαιτούν προσπάθεια, κατανόηση και την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Με σεβασμό, ανοιχτό μυαλό και σωστή – ειλικρινή επικοινωνία, μπορείτε να βρείτε μια ισορροπία που θα διατηρήσει τη φιλία σας ακέραια.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]