Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η εμμηνόπαυση επηρεάζει την εξέλιξή της, δείχνει νέα μελέτη

Date:

Οι επιδράσεις της στην βάδιση, τις λεπτές κινήσεις και τις νοητικές δεξιότητες. Τι λένε οι ερευνητές.

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επιταχύνοντας την εξέλιξή της, αναφέρουν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως μετά την έναρξή της, η βάδιση των γυναικών που συμμετείχαν επιβραδύνθηκε. Παρουσίασαν επίσης αλλαγές στις λεπτές κινήσεις των χεριών και στις νοητικές δεξιότητες.

Η μελέτη εγείρει επίσης το ερώτημα, κατά πόσον θα μπορούσε η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης να βοηθήσει τις ασθενείς.

Υπολογίζεται ότι το 30% έως 40% των γυναικών με πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της σκληρύνσεως κατά πλάκας, βρίσκονται λίγο πριν ή στην εμμηνόπαυση.

Το 75% των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γυναίκες. Οι ορμόνες τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της νόσου.

«Γνωρίζουμε ότι οι ορμονικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να πυροδοτήσουν αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Riley Bove, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Επιπλέον, βλέπουμε χαμηλότερα ποσοστά υποτροπών στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, τα οποία ανακάμπτουν μετά τον τοκετό».

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν με αντικειμενικό τρόπο ποιες είναι οι δυνητικές επιδράσεις της εμμηνόπαυσης. Και αυτό, διότι προγενέστερες μελέτες είχαν αντιφατικά ευρήματα για τον ρόλο της στην πορεία της νόσου.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Η μελέτη διεξήχθη σε 184 ασθενείς, τις οποίες παρακολουθούσαν οι ερευνητές επί 13 χρόνια. Σε ετήσια βάση τις υπέβαλλαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις, που αξιολογούσαν:

  • Την ταχύτητα της βαδίσεως
  • Την επιδεξιότητα
  • Τις νοητικές δεξιότητες

Οι γυναίκες έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας επί 24 χρόνια, κατά μέσον όρο. Είχαν διαγνωστεί σε μέση ηλικία 37 ετών (κυμαινόταν από 16 έως 61 ετών). Στην εμμηνόπαυση μπήκαν σε μέση ηλικία 50 ετών (κυμαινόταν από 33 έως 60 ετών).

Το 85% των γυναικών είχαν μπει με φυσικό τρόπο στην εμμηνόπαυση, οι υπόλοιπες για ιατρικούς λόγους. Οι επτά στις δέκα έπασχαν από υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες χρειάζονταν περισσότερη ώρα για να διασχίσουν βαδίζοντας 7,5 μέτρα. Είχαν επίσης αισθητές μειώσεις στις λεπτές κινήσεις των χεριών και τη γνωστική λειτουργία τους.

Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι είχαν αυξημένα νευροϊνίδια ελαφράς αλύσου (NfL) στο αίμα τους. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) και έχει ζωτική σημασία για τη συντήρηση και τη λειτουργία της.

Η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης αυτής υποδηλώνει εκφύλιση των νευρικών κυττάρων και αποτελεί ένδειξη ότι εξελίσσεται η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ορμονική θεραπεία

Από τις ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 31 λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο αριθμός αυτός είναι μικρός για να εξάγουν οι ερευνητές ασφαλή συμπεράσματα για την αξία της θεραπείας.

Ωστόσο μελέτες στο εργαστήριο έχουν δείξει ότι η ορμονοθεραπεία ασκεί νευροπροστατευτική δράση.

Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα εξέλιξης της πολλαπλής σκλήρυνσης. Μάλιστα αυτό ίσχυε ακόμα και όταν λάβαμε υπ’ όψιν τις επιδράσεις της ηλικίας», είπε η Dr. Bove. «Χρειαζόμαστε τώρα μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες για να συγκρίνουμε την ορμονοθεραπεία με εικονική θεραπεία και να δούμε αν μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς μας».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες