7 μύθοι για το γλαύκωμα: Τι ισχύει για συμπτώματα, κληρονομικότητα, πρόληψη

Date:

Σε ποια ηλικία μπορεί να εκδηλωθεί και τι σχέση έχει στ’ αλήθεια με την πίεση των ματιών.

Ένας στους δύο πάσχοντες από γλαύκωμα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό, διότι δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις των ματιών τους. Ωστόσο όσο περισσότερο καιρό μένει αδιάγνωστο, τόσο περισσότερες (και μη αναστρέψιμες) βλάβες προκαλεί στα μάτια, με απώτερο κίνδυνο την τύφλωση.

Το γλαύκωμα δεν είναι σπάνια νόσος. Υπολογίζεται ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτό. Μέχρι το 2040, εξ άλλου, εκτιμάται ότι θα ζουν στον πλανήτη 22 εκατομμύρια άνθρωποι με τύφλωση εξαιτίας του.

Με αφορμή τον Ιανουάριο, που έχει καθιερωθεί ως Μήνας Ενημέρωσης για το Γλαύκωμα, ο χειρουργός οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, διαλύει τους πιο συνηθισμένους μύθους γι’ αυτό.

Μύθος 1: Το γλαύκωμα προσβάλλει μόνο τους ηλικιωμένους

Η αλήθεια: Είναι γεγονός ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (είναι ο πιο συχνός τύπος). Μάλιστα μετά την ηλικία των 70 ετών ο κίνδυνος είναι τρεις έως οκτώ φορές μεγαλύτερος, απ’ ό,τι στην ηλικία 40-49 ετών.

Ωστόσο άλλες μορφές της οφθαλμοπάθειας μπορεί να εκδηλωθούν και σε νεότερα άτομα. Στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, π.χ., μπορεί να παρουσιαστεί μελαγχρωματικό γλαύκωμα και στα βρέφη συγγενές (εκ γενετής) λόγω μη φυσιολογικής ανάπτυξης των ματιών κατά την ενδομήτρια ζωή.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθές γλαύκωμα. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

  • Ορισμένες άλλες οφθαλμοπάθειες (π.χ. ραγοειδίτιδα)
  • Ορισμένες παθήσεις (π.χ. διαβήτης, δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Οι τραυματισμοί των ματιών
  • Η μακροχρόνια λήψη στεροειδών φαρμάκων (κορτιζόνη)

Τέλος, υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει κάποιος οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Αυτό είναι μία επείγουσα κατάσταση που παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με υπερμετρωπία και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί μπορεί γρήγορα να οδηγήσει στην τύφλωση.

Μύθος 2: Αναπτύσσεται μόνο όταν κάποιος έχει αυξημένη πίεση στα μάτια

Η αλήθεια: Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα, διότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό νεύρο. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως η αντιμετώπισή της με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να σταματήσει την απώλεια της όρασης λόγω του γλαυκώματος.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα αναπτύξουν γλαύκωμα όλοι όσοι έχουν υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Και υπάρχουν πολλοί πάσχοντες από αυτό (ακόμα και με βλάβες στο οπτικό νεύρο) οι οποίοι έχουν φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση.

Στους ασθενείς αυτούς η ακριβής αιτία της οφθαλμοπάθειας δεν είναι γνωστή. Έχει όμως παρατηρηθεί ασυνήθιστη ευαισθησία στο οπτικό νεύρο και μειωμένη ροή αίματος σε αυτό.

Μύθος 3:  Έχει προειδοποιητικά συμπτώματα

Η αλήθεια: Η πιο συχνή μορφή της οφθαλμοπάθειας (το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας) δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια. Μόνο όταν εξελιχθεί αρκετά και προκαλέσει μείωση της περιφερειακής όρασης (είναι η πρώτη που μειώνεται) γίνεται αντιληπτό.

Παρά, εξάλλου, την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι είναι επώδυνη η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η αύξηση αυτή είναι εντελώς ανώδυνη.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει εγκαίρως αντιληπτό είναι με τον τακτικό προσυμπτωματικό (προληπτικό) έλεγχο της όρασης.

Μύθος 4: Δεν μπορεί να έχει γλαύκωμα κάποιος που βλέπει καθαρά

Η αλήθεια: Όπως προαναφέρθηκε, η συγκεκριμένη πάθηση των ματιών στα αρχικά στάδιά της είναι ασυμπτωματική. Επομένως μπορεί κάλλιστα κάποιος να βλέπει καθαρά και να πάσχει από τη νόσο. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά αποκαλείται «σιωπηρός κλέφτης» της όρασης.

Μύθος 5: Δεν κινδυνεύω αφού κανείς στην οικογένειά μου δεν πάσχει από αυτό

Η αλήθεια: Αν και το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξή του, η απουσία του δεν εγγυάται πως δεν θα αναπτυχθεί. Αντιθέτως, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Τούτων λεχθέντων, είναι σημαντικό όταν το εκδηλώνει ένα άτομο, να ελέγχονται προληπτικά για τη νόσο οι εξ αίματος συγγενείς του.

Μύθος 6: Αν κάποιος εκδηλώσει γλαύκωμα, αναπόφευκτα θα χάσει την όρασή του

Η αλήθεια: Μολονότι δεν υπάρχει τρόπος να ιαθεί, υπάρχουν πολλές θεραπείες που σταματούν την εξέλιξή του και προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό από την περαιτέρω μείωση της όρασης. Στις θεραπείες αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Τοπικά και εγχεόμενα φάρμακα
  • Χάπια από το στόμα
  • Διάφορες επεμβάσεις (με λέιζερ ή συμβατικές)

Με τις θεραπείες αυτές μπορεί να αποτραπούν οι βλάβες στο οπτικό νεύρο και έτσι η τύφλωση. Ωστόσο είναι μη αναστρέψιμες όσες βλάβες έχουν αναπτυχθεί πριν γίνει η η διάγνωση και αρχίσει η θεραπεία.

Μύθος 7: Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης

Η αλήθεια: Η έγκαιρη διάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης των βλαβών που αναπόφευκτα θα προκληθούν σε διαφορετική περίπτωση στα μάτια.

Σε όσους έχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή του (π.χ. οικογενειακό ιστορικό) συνιστάται να αρχίζει ο προσυμπτωματικός έλεγχος από την ηλικία των 35 ετών. Τη συχνότητα θα την προσδιορίσει ο οφθαλμίατρος κατά περίπτωση.

Στους υπόλοιπους ενήλικες συνιστάται να γίνεται προληπτικός έλεγχος μία φορά κάθε 1-3 χρόνια στις ηλικίες 40-54 ετών και μετά μία φορά κάθε 1-2 χρόνια έως τα 64 έτη. Στη συνέχεια ο έλεγχος πρέπει να γίνεται μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα

ECDC για εγκαυματίες της Βόρειας Μακεδονίας: Η περίπτωση της Ρουμανίας που προβληματίζει τους ειδικούς

Τι συνέβη το 2015 με τους νέους που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε πυρκαγιά σε κλαμπ της Ρουμανίας. Συναγερμό έχει σημάνει το ECDC στις χώρες που δέχθηκαν εγκαυματίες από τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα μικρόβια, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότεροι από 55

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή ΠΑΙΔΙ Τον ρόλο του θυμού στην εφηβεία αναλύει ο Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί, εξηγώντας πώς λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε

Βάρος στο στήθος: Καρδιακή πάθηση, άγχος ή πνευμονία – Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βαρύ αίσθημα που μπορεί να έχουν στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης. Το σφίξιμο ή το βάρος στο στήθος μπορεί να προκύψει από διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της μυϊκής καταπόνησης και των επιπλοκών των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να είναι

Διάγνωση του καρκίνου με μια απλή αιματολογική εξέταση: Το παράδειγμα του 70χρονου Τζέφρι Μουρ

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες στην δημιουργία ενός απλού αιματολογικού τεστ, το οποίο θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο χωρίς τις επίπονες και χρονοβόρες βιοψίες. Τέλος στις πολύπλοκες απεικονιστικές εξετάσεις, τις βιοψίες, ή τους μήνες αγωνίας μέχρι να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση επιδιώκουν να δώσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μια καινοτόμο διαγνωστική μέθοδο

Πώς θα αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας αν «κάνατε κράτει» τον χειμώνα

Σας περιμένουν καλύτερη υγεία, καλύτερη διάθεση, καλύτερη ισορροπία και ένα πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων. Ποιος μπορεί να σας κατηγορήσει αν με τα κρύα είχατε εγκαταλείψει κάθε σωματική δραστηριότητα; Αλλά η έλλειψη δραστηριότητας δεν κάνει καλό ούτε στο σώμα ούτε στο μυαλό. Οπότε, τώρα που είναι άνοιξη, καλό είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Κι αν δεν είστε

Προσοχή στα fake παυσίπονα στο Ίντερνετ: Πέθανε νεαρός άνδρας στην Ολλανδία

Ο άτυχος ασθενής αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που νόμιζε ότι περιείχε ισχυρό παυσίπονο φάρμακο. Πανευρωπαϊκό συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας, καθώς ένας νεαρός άνδρας στο Άμστερνταμ έχασε τη ζωή του όταν πήρε ψευδεπίγραφο αναλγητικό (παυσίπονο) που προμηθεύτηκε μέσω διαδικτύου. Ο άτυχος 30χρονος αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που πίστευε

Adolescence: Η σειρά που σφίγγει το στομάχι – Γιατί το πιο επικίνδυνο μέρος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του

ΠΑΙΔΙ Η σειρά Adolecence παρουσιάζει αριστουργηματικά και σοκαριστικά την αγριότητα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, σε συνδυασμό με το γιγάντιο επικοινωνικό χάσμα γονέων - έφηβων. Δύο ειδικοί αναλύουν την οδυνηρή σειρά όπου η εφηβεία χάνει την αθωότητά της Τέσσερα επεισόδια ήταν αρκετά για να χτυπήσουν σαν γροθιά στο στομάχι όσων μεγαλώνουν παιδιά στην εφηβεία – ή