Φαγκρί ψημένο σε αμπελόφυλλα

Date:

Blueisland Logo

ΥΛΙΚΑ

1 φρέσκο φαγκρί, 800γρ. – 1000γρ., περίπου, καθαρισμένο
10-15 φρέσκα αμπελόφυλλα
1 μεγάλο λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι σε ροδέλες
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
4-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
6 κουταλιές ελαιόλαδο
Λαδολέμονο για το σερβίρισμα:
1/4 φλ. Ελαιόλαδο
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προμηθευόμαστε το φαγκρί καθαρισμένο από τις Ψαραγορές Blue Island.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε το φαγκρί σε ένα ταψί ή σκεύος και πασπαλίζουμε παντού και στην κοιλιά του με το αλατοπίπερο. Βάζουμε στην κοιλιά του, 3 ροδέλες λεμονιού και 3 ροδέλες κρεμμυδιού. Απλώνουμε από πάνω το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Περιχύνουμε από πάνω και στην κοιλιά με τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Απλώνουμε στη βάση μιας σχάρας για ψάρια τα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε επάνω το ψάρι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε βάζουμε και από πάνω αμπελόφυλλα. Κλείνουμε τη σχάρα και ψήνουμε στα κάρβουνα για 15 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Σε ένα βαζάκι που κλείνει ή σε ένα μικρό μπλέντερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το αλάτι. Το βάζουμε σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Βγάζουμε το ψάρι από τη σχάρα, το ανοίγουμε, αφαιρούμε τα κόκκαλα και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καθόμαστε σε μια ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα της Λεμεσού και το γκαρσόνι φτάνει για την παραγγελία. Οι κουμπάροι θέλουν φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα. Ο σεφ προτείνει φαγκρί με έξτρα λαδολέμονο. Το χαράσσει σε 3-4 σημεία, το σιγοψήνει στα κάρβουνα αλείφοντάς το που και που με λαδολέμονο. Το ωραιότερο ψάρι που δοκίμασα ποτέ. Από τότε έτσι το φτιάχνω κι εγώ. Γεμίζω την κοιλιά του με διάφορα αρωματικά και το σερβίρω με μπόλικο λαδολέμονο και μαϊντανό.

Τη πρώτη φορά που δοκίμασα να ψήσω ψάρι σε αμπελόφυλλα ήταν πριν 10 περίπου χρόνια. Η αγαπημένη μου δασκάλα στη μαγειρική κ. Νίνα Θεοχαρίδου μου έδωσε μια συνταγή με μπαρμπούνια ψημένα σε κληματόφυλλα, όπως τα λέμε στην Κύπρο

Χρήσιμες συμβουλές:

Το φαγκρί είναι ιδανική τροφή αν κάνουμε δίαιτα. Τα 100γρ. έχουν μόλις 96 θερμίδες και 17,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το κρέας του εκτός από υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, αποτελεί εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι πολύτιμα για την διατήρηση της υγείας.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελπίδα: «Η Μαρίνα Σάττι με απογοήτευσε στη Eurovision, ένιωσα ότι ήταν σνομπ κουβαλώντας μια Ελλάδα ολόκληρη»

Στο πλατό της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» βρέθηκε η Ελπίδα, το μεσημέρι του Σαββάτου, με αφορμή τον επερχόμενο εθνικό τελικό για την Eurovision 2025. Πέραν αυτού, ωστόσο, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα κλήθηκε να εκφράσει την προσωπική της άποψη για την προσπάθεια της περσινής μας εκπροσώπου στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό, της Μαρίνας Σάττι. Ειδικότερα, η Ελπίδα σημείωσε

Πέννυ Μπαλτατζή: «Οι γιατροί μού έλεγαν ότι δεν μπορώ να κάνω παιδιά»

«”Αποκλείεται, δεν γίνεται!” μου έλεγαν οι γιατροί», είπε μεταξύ άλλων η Πέννυ Μπαλτατζή. Τόσο στις προβλέψεις των γιατρών, πως δεν θα μπορούσε να αποκτήσει δικά της παιδιά, όσο και στον επερχόμενο ερχομό του τρίτου της παιδιού αναφέρθηκε με ειλικρίνεια η Πέννυ Μπαλτατζή όταν συνάντησε τη Τζένη Θεωνά, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή «Μαμα-δες» της

Κοντολάζος για την αντικατάσταση του Χριστοδουλόπουλου από τον ίδιο: «Ο Μάκης είπε “δεν κρατάμε κακίες, όλα καλά”»

Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και η διεύθυνση του Can Can δεν είναι πια μαζί. Η επιχείρηση έκανε delete από την αφίσα/μαρκίζα τον τραγουδιστή Μάκη Χριστοδουλόπουλο εν μέσω νυχτερινής σεζόν. Ο τραγουδιστής Μάκης Χριστοδουλόπουλος που ήταν το όνομα στο πρόγραμμα του κέντρου διασκέδασης ήρθε σε ρήξη με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και το «διαζύγιο» τους αναδείχθηκε με

Συγκλονίζει η Μαρίλια Μητρούση για το τροχαίο του πατέρα της: «Έτρεμα, με τρόμαξε που δεν μου μίλησε ο ίδιος»

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Μαρίλια Μητρούση, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην κάμερα της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Μπαρτζώκα στο MEGA. Ανάμεσα σε άλλα, δε, η νεαρή ηθοποιός μίλησε τόσο για την εξέλιξη της υγείας του αγαπημένου της πατέρα, Μιχάλη μετά από το σοκαριστικό τροχαίο ατύχημα όσο και

Θανάσης Ευθυμιάδης: Αποκάλυψε πώς προέκυψε το όνομά του – Η ιστορία από τη βάφτισή του

Έμειναν όλοι άφωνοι μόλις άκουσαν τον νονό μου να λέει «Αθανάσιος», αναφέρει ο ηθοποιός

Μάικλ Μπι Τζόρνταν: Όταν ζητούσε συμβουλές για το μέλλον του από την Τζιλ Λάρσον – Παραλίγο να γίνει μπασκετμπολίστας

Ο ηθοποιός βρισκόταν σε δίλημμα σχετικά με την καριέρα που θα έπρεπε να επιλέξει

Φορτισμένη η Τζένη Θεωνά για τη δική της αυλαία στις Μαμα-δες: «Καλή αντάμωση»

Για τελευταία φορά στο τιμόνι της παρουσίασης της εκπομπής «Μαμα-δες» βρέθηκε η Τζένη Θεωνά, το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς στο εξής θα βρίσκεται με την ιδιότητα της ηθοποιού στη δημόσια τηλεόραση. Με αφορμή το τελευταίο, για εκείνην, επεισόδιο της εκπομπής ειδικού ενδιαφέροντος της ΕΡΤ, λοιπόν, η όμορφη ηθοποιός θέλησε να μοιραστεί δυο λόγια καρδιάς στα social

Βίκυ Κάβουρα: Φωτογραφικά καρέ από τη βόλτα της ηθοποιού στη Γλυφάδα

Η Βίκυ Κάβουρα έκανε βόλτα στη Γλυφάδα και έπεσε πάνω σε φωτογράφους που δεν έχασαν την ευκαιρία για ορισμένα καρέ. Η ηθοποιός δεν έδειξε να ενοχλείται. Αν και τους είδε στο οπτικό της πεδίο, συνέχισε τα ψώνια στα καταστήματα της περιοχής. Η Βίκυ Κάβουρα εμφανίστηκε στη Γλυφάδα με μία άνετη αθλητική φόρμα, που είχε συνδυάσει

Χοιρινά Παϊδάκια με τηγανητό ρύζι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 10 περίπου παϊδάκια χοιρινά ή όσα χωράει ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου σε µια στρώση Ηλιέλαιο για τηγάνισµα 3-4 σκελίδες σκόρδα ψιλοκοµµένα 5εκ. τζίντζερ ψιλοκοµµένο 1 κουταλάκι νιφάδες τσίλι 1 κουταλάκι µαύρο πιπέρι χοντροκοπανισµένο 1 κουταλάκι chinese 5 spicepowder 4 κουταλιές µέλι 150 ml σόγια σος 3 κουταλιές rice vinegar ή µηλόξιδο

Pad Thai με κοτόπουλο και γαρίδες

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 πακέτο (400 γρ. περίπου) µακαρόνια ρυζιού σαν ταλιατέλες 1/4 φλ. λάδι 1 κρεµµύδι σε πολύ λεπτά φετάκια 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκοµµένες 1 φιλέτο κοτόπουλου σε λεπτές λωρίδες 8 µεγάλες γαρίδες ξεφλουδισµένες µε την ουρίτσα στη θέση της 1 αβγό χτυπηµένο 1/4 φλ. χυµό λεµονιού 1 κοφτή κουταλιά µαύρη ζάχαρη 1

Κώστας Τσουρός: «Η Σταματίνα Τσιμτσιλή είναι η καλύτερη παρουσιάστρια της γενιάς της»

Για το τηλεοπτικό μέλλον της Σταματίνας Τσιμτσιλή και τις on air ατάκες στο Happy Day μίλησε ο Κώστας Τσουρός και η τηλεοπτική του παρέα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» του MEGA. Μάλιστα, ο παρουσιαστής θέλησε να ξεχωρίσει την παρουσιάστρια απ’ όλες τις υπόλοιπες της γενιάς της. «Τα καλύτερα για τη Σταματίνα ευχόμαστε!

«Ήμουν ο πραγματικός σωματοφύλακας της Γουίτνεϊ Χιούστον – Φυσικά και θα πέθαινα για εκείνη»

Μπορεί η να ήταν μία από τις πιο αναγνωρισμένες τραγουδίστριες της γενιάς της, αλλά όταν ζητήθηκε από τον Ντέιβιντ Ρόμπερτς να γίνει σωματοφύλακάς της δεν ήταν ακριβώς ενθουσιασμένος. «Είπα: “Γουίτνεϊ Χιούστον, ποιος είναι αυτός;”»», θυμάται ο πρώην αρχιφύλακας της αστυνομίας που έγινε τελικά ο προστάτης της. Στη συνέχεια, πέρασε έξι χρόνια προστατεύοντας την σούπερ σταρ