Στην Ελλάδα ο κινεζικός ιός HMPV – Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Date:

Έφθασε και στην Ελλάδα ο κινεζικός ιός HMPV, αφού εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Όπως μετέδωσε το OPEN πρόκειται για έναν άνδρα 71 ετών, η κόρη του οποίου ταξίδεψε στην Κίνα για διακοπές και λίγες ημέρες μετά την επιστροφή, ο πατέρας της εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.

Το περασμένο Σάββατο τεστ PCR στο οποίο υπεβλήθη έδειξε ότι είναι θετικός στον ιό HMPV.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε σε απομόνωση, καθώς μέχρι τότε βρισκόταν σε θάλαμο με άλλους δύο ασθενείς.

Η τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι την Τρίτη η κατάσταση της υγείας του 71χρονου επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά στη Β πνευμονολογική κλινική, ενώ ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης του κρούσματος.

Τι είναι ο HMPV

Στην εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα αναφέρθηκε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, τονίζοντας ότι ο Mεταπνευμονοϊός, όπως ονομάζεται, δεν αποτελεί μια νέα πρόκληση.

«Ο Mεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Είναι ένας ιός που οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των 5, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά. Άρα, λοιπόν, είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι, όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο», τόνισε.

«Ένας από τους ιούς που προκαλούν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερους γιατί δεν δίνει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει προσπάθεια να το πούμε έτσι, να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, γιατί θεωρείται ότι είναι ένας από τους ηπιότερους και όχι από τους πολύ σοβαρούς ιούς. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είμαστε πολύ καθησυχαστικοί», διαβεβαίωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Κάποιοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο και κάποιοι ενδέχεται να καταλήξουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε πολύ βαριά ασθενείς. Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά, αλλά σας λέω είναι χαμηλότερα από της γρίπης, χαμηλότερα από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, οπότε δεν είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δώρα Χρυσικού: Συγκινημένη με τα μηνύματα που δέχεται από γυναίκες με καρκίνο

Είμαστε μια ενιαία αλυσίδα που με ένα τρόπο συνδεόμαστε, δήλωσε η ηθοποιός

Χρήστος Κούγιας: Ο γιος του Αλέξη Κούγια και της Εύης Βατίδου μιλά για τον χωρισμό των γονιών του και την υγεία του πατέρα του

Ο γιος του Αλέξη Κούγια και της Εύης Βατίδου, Χρήστος, μίλησε για την οικογένειά του, τονίζοντας ότι ο χωρισμός των γονιών του ήταν μια απόφαση που τους ωφέλησε όλους, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Πρωινό» την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου. Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, περιγράφοντας την υποστήριξη που είχε από τους γονείς του, καθώς και

Η Μαριγκόνα δεν εμφανίζεται πια μόνο στο ΣΕΦ – Τώρα και σε ρόλο Πέγκυς Καρρά από το Κωνσταντίνου και Ελένης

Η γνωστή -πλέον – influencer Μαριγκόνα, που πριν μερικούς μήνες έκλεψε την παράσταση με την ομορφιά της στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατά τη διάρκεια αγώνα του Ολυμπιακού, συμμετείχε σε ένα TikTok παριστάνοντας την Πέγκυ Καρρά από το Κωνσταντίνου και Ελένης του Χάρη Ρώμα. Η Μαριγκόνα εμφανίστηκε σε βίντεο του χρήστη tasos.tsal ο οποίος έχει

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Εννοείται ότι μπορεί να πεθάνει ένας άνθρωπος από βιτριόλι

Πριν λίγο καιρό υπήρχε άνθρωπος που «έφυγε» από εγκαύματα από καυτό νερό, το καυτό νερό είναι η πιο ελαφριά μορφή εγκαύματος, δήλωσε

Χωρίζει ο Ομπάμα για χάρη της Τζένιφερ Άνιστον; – Ο ταραχώδης γάμος με τη Μισέλ και η απιστία

«Τίτλοι τέλους» πέφτουν στο γάμο του Μπαράκ Ομπάμα και της Μισέλ μετά από 32 χρόνια κοινής πορείας σύμφωνα με φήμες, γιατί ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο της Τζένιφερ Άνιστον. Περιοδικό έγραψε ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θέλει να πάρει διαζύγιο για να μείνει μαζί με την αγαπημένη του, επειδή δεν αντέχει

Ορέστης Τζιόβας για την αποκάλυψη για την προσωπική του ζωή: «Δεν νιώθω ότι έχει κάποιο κόστος μάλλον κέρδος»

«Μακάρι να με στιγματίσει γιατί θέλω να αφήσω το στίγμα μου για το ποιος είμαι σαν άνθρωπος» δήλωσε ο Ορέστης Τζιόβας. Ο Ορέστης Τζιόβας έδωσε συνέντευξη στο Brekafast@star και στον Ηλία Σκουλά το πρωί της Παρασκευής (17.01.2025) και μίλησε για την ολοκλήρωση της σειράς Αρχελάου 5 στην ΕΡΤ και για την αποκάλυψη που έκανε για

Άννα Παντζέλη: Εργάστηκα ως παραδουλεύτρα και δεν ντρέπομαι να το πω, δήλωσε η ηθοποιός

Οι οικονομικές δυσκολίες, το σπίτι που έχασε στα Χανιά και τα δικαστήρια για το συμβόλαιό της στη «Λάμψη»

O Στίβεν Κινγκ ζητά να ακυρωθούν τα φετινά Όσκαρ – «Καμία λάμψη με το Λος Άντζελες να φλέγεται», έγραψε

O Στίβεν Κινγκ ζητά να ακυρωθούν τα φετινά Όσκαρ - «Καμία λάμψη με το Λος Άντζελες να φλέγεται», έγραψε Ο 77χρονος συγγραφέας είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών Ο Στίβεν Κινγκ ζήτησε να ακυρωθεί η φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. Ο Αμερικανός συγγραφέας, που έχει

Η Τέιλορ Σουίφτ συνεισφέρει με δωρεές ως ένδειξη υποστήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες

Η Τέιλορ Σουίφτ είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες. «Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν καταστρέψει τόσες πολλές οικογένειες και είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε αυτές τις ιστορίες να εκτυλίσσονται» έγραψε η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram.

Κόλαφος η Καρυστιανού για Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;»

Ενδιαφεροντα ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ Κόλαφος η Καρυστιανού για Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;» Μία ακόμη ανάρτηση Καρυστιανού προς Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;» Τζωρτζίνα Φράγκου 17.01.2025 | 17:00 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Μία ακόμη δημοσίευση της Μαρίας Καρυστιανού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζατε το παρελθόν του κ. Τασούλα;».

Πόνος στα πόδια: Όταν ο λόγος είναι οι αρτηρίες

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μία από τις αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στα πόδια. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε πολλούς, διαφορετικούς παράγοντες. Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μια συχνή, χρόνια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την κυκλοφορία λόγω στένωσης των αρτηριών. Η στένωση των αρτηριών προκαλείται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων