Χαρτογραφώντας τον εφηβικό εγκέφαλο: «Κλειδί» για την πρόληψη της χρήσης ουσιών

Date:

Μια μελέτη σε σχεδόν 10.000 εφήβους εντόπισε διακριτές διαφορές στις δομές του εγκεφάλου όσων έκαναν χρήση ουσιών πριν από την ηλικία των 15 ετών, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έκαναν. Πολλές από αυτές τις δομικές διαφορές του εγκεφάλου φάνηκε να υπάρχουν στην παιδική ηλικία πριν από οποιαδήποτε χρήση ουσιών, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στον κίνδυνο έναρξης χρήσης ουσιών αργότερα στη ζωή, σε συνδυασμό με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους νευρολογικούς παράγοντες.

«Η δομή του εγκεφάλου ενός ατόμου, μαζί με τη μοναδική του γενετική, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των παραγόντων, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου και την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου στη χρήση ουσιών και στον εθισμό» δήλωσε η Nora Volkow M.D., διευθύντρια του NIDA.

«Η κατανόηση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν και που προστατεύουν από τη χρήση ναρκωτικών είναι ζωτικής σημασίας για την ενημέρωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων πρόληψης και την παροχή υποστήριξης σε εκείνους που μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι» σημείωσε η Dr. Volkow.

Μεταξύ των 3.460 εφήβων που ξεκίνησαν ουσίες πριν από την ηλικία των 15 ετών, οι περισσότεροι (90,2%) ανέφεραν ότι δοκίμασαν αλκοόλ, παράλληλα με τη χρήση νικοτίνης ή/και κάνναβης. Το 61,5% και το 52,4% των παιδιών που ξεκινούσαν τη νικοτίνη και την κάνναβη, αντίστοιχα, ανέφεραν, επίσης, ότι έκαναν έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έναρξη της χρήσης ουσιών συσχετίστηκε με μια ποικιλία διαφορών σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, καθώς και με περισσότερες περιφερειακές δομικές διαφορές που αφορούσαν κυρίως στον φλοιό, μερικές από τις οποίες ήταν ειδικές για τη τάση χρήσης ουσιών. Ενώ αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν στη δημιουργία στρατηγικών κλινικής πρόληψης, οι ερευνητές τονίζουν ότι η δομή του εγκεφάλου από μόνη της δεν μπορεί να προβλέψει τη χρήση ουσιών κατά την εφηβεία και ότι αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικό εργαλείο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development Study, (ABCD Study), τη μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη για την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου σε παιδιά και εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη ABCD, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις αξιολόγησαν μαγνητικές τομογραφίες που λήφθηκαν από 9.804 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν ηλικίας 9 έως 11 ετών και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τρία χρόνια, ώστε να προσδιορίσουν αν ορισμένες πτυχές της δομής του εγκεφάλου που καταγράφηκε στις βασικές μαγνητικές τομογραφίες τους συσχετίστηκαν με την πρώιμη έναρξη ουσιών.

Τα παρακολούθησαν, επίσης, για χρήση αλκοόλ, νικοτίνης ή/και κάνναβης, των πιο κοινών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην πρώιμη εφηβεία, καθώς και για χρήση άλλων παράνομων ουσιών. Οι ερευνητές συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες 3.460 συμμετεχόντων που ανέφεραν έναρξη χρήσης πριν από την ηλικία των 15 ετών, από το 2016 έως το 2021, με εκείνους που δεν το έκαναν (6.344).

Αξιολόγησαν τόσο τις παγκόσμιες όσο και τις περιφερειακές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, εξετάζοντας μέτρα όπως ο όγκος, το πάχος, το βάθος των πτυχών του εγκεφάλου και η επιφάνεια, κυρίως στον εγκεφαλικό φλοιό.

Ο φλοιός είναι το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου, σφιχτά γεμάτο με νευρώνες και υπεύθυνος για πολλές διεργασίες υψηλότερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης, της αίσθησης, της μνήμης, της γλώσσας, των συναισθημάτων και της λήψης αποφάσεων. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και οι διαφορές σε αυτές τις δομές έχουν συνδεθεί με τη μεταβλητότητα των γνωστικών ικανοτήτων και των νευρολογικών καταστάσεων.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε δομικές διαφορές του εγκεφάλου σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ εκείνων που ανέφεραν έναρξη χρήσης ουσιών πριν από την ηλικία των 15 ετών και εκείνων που δεν έκαναν. Αυτές περιλάμβαναν μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου και μεγαλύτερο υποφλοιώδη όγκο σε εκείνους που έκαναν έναρξη χρήσης ουσιών.

Βρέθηκαν επιπλέον 39 διαφορές στη δομή του εγκεφάλου σε περιφερειακό επίπεδο, με περίπου το 56% της περιφερειακής διακύμανσης να αφορά στο πάχος του φλοιού. Ορισμένες δομικές διαφορές του εγκεφάλου εμφανίστηκαν, επίσης, μοναδικές στον τύπο των εφήβων που έκαναν χρήση ουσιών.

Σε μια εκ των υστέρων ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από αυτές τις διαφορές στον εγκέφαλο εξακολουθούσαν να διατηρούνται ακόμη και μετά την αφαίρεση των συμμετεχόντων που ανέφεραν έναρξη της χρήσης ουσιών πριν από τη συλλογή των MRI.

Η σύγκριση που προέκυψε ήταν μεταξύ εκείνων που δεν ανέφεραν έναρξη χρήσης ουσιών και μιας υποομάδας 1.203 συμμετεχόντων στην ομάδα έναρξης χρήσης ουσιών που δεν είχαν καμία εμπειρία χρήσης ουσιών όταν καταγράφηκαν για πρώτη φορά οι MRI τους.

Τα αποτελέσματα αυτής της δευτερεύουσας ανάλυσης υποδηλώνουν ότι ορισμένες από αυτές τις δομικές διαφορές του εγκεφάλου μπορεί να υπάρχουν πριν από οποιαδήποτε χρήση ουσίας, αμφισβητώντας την ερμηνεία ότι τέτοιες διαφορές οφείλονται μόνο στην έκθεση σε ουσίες και υποδεικνύοντας μια περιοχή για περαιτέρω διερεύνηση.

Ενώ ορισμένες από τις περιοχές του εγκεφάλου όπου εντοπίστηκαν διαφορές έχουν συνδεθεί με την αναζήτηση αίσθησης και την παρορμητικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να οριοθετηθεί πώς αυτές οι δομικές διαφορές μπορεί να μεταφραστούν σε διαφορές στη λειτουργία ή τις συμπεριφορές του εγκεφάλου. Τονίζουν, επίσης, ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της γενετικής, του περιβάλλοντος, της δομής του εγκεφάλου, του προγεννητικού περιβάλλοντος και της επιρροής της συμπεριφοράς επηρεάζει τις συμπεριφορές.

Μια άλλη πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ABCD που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν καταδεικνύει αυτή την αλληλεπίδραση, δείχνοντας ότι τα πρότυπα λειτουργικής συνδεσιμότητας του εγκεφάλου στην πρώιμη εφηβεία θα μπορούσαν να προβλέψουν την έναρξη χρήσης ουσιών στη νεολαία και ότι αυτές οι τάσεις πιθανότατα επηρεάστηκαν από την έκθεση στη ρύπανση.

Οι μελλοντικές μελέτες θα είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορεί να αλλάξουν οι αρχικές διαφορές στη δομή του εγκεφάλου, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν με συνεχή χρήση ουσιών ή την ανάπτυξη διαταραχής από τη χρήση ουσιών.

«Μέσα από τη μελέτη ABCD, έχουμε μια ισχυρή και μεγάλη βάση δεδομένων, διαχρονικών δεδομένων, που υπερβαίνει την προηγούμενη έρευνα νευροαπεικόνισης για να κατανοήσουμε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου και της χρήσης ουσιών» δήλωσε ο Alex Miller, Ph.D., ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

«Η ελπίδα είναι ότι αυτού του είδους οι μελέτες, σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα για τις περιβαλλοντικές εκθέσεις και τον γενετικό κίνδυνο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου σκέψης μας σχετικά με την ανάπτυξη διαταραχών χρήσης ουσιών» σημείωσε ο Dr. Miller.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

H Μαρία Παπαγεωργίου εξήγησε τον λόγο που δεν ανεβάζει στα social media φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Βασάλο

Η Μαρία Παπαγεωργίου εξήγησε τον λόγο που αποφεύγει να μοιράζεται κοινές στιγμές με τον Κωνσταντίνο Βασάλο, παρά το γεγονός ότι η σχέση τους είναι πλέον γνωστή. Η influencer, απαντώντας σε ερωτήσεις των ακολούθων της σε ένα Q&A στο Instagram, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή της να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα

Η Ελεονώρα Μελέτη για τα φίλτρα ομορφιάς: «Δεν έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη φωτογραφία του»

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια φίλτρα ομορφιάς που προσφέρονται σε whatApp, Facebook και Instagram αναμένεται να εξαφανιστούν τις επόμενες ώρες από τις δημοφιλείς πλατφόρμες. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τέλος των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram, τονίζοντας πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη και τη

Παχυσαρκία: Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν λέει όλη την αλήθεια, αναφέρουν οι ειδικοί

Η μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν είναι αρκετή για να διαγνωστεί η παχυσαρκία και μπορεί να οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Και προτείνει μία διαφοροποιημένη προσέγγιση, στην οποία θα αξιολογείται ταυτοχρόνως και η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Σε νέα έκθεσή τους, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως άλλο είναι τα άτομα με

Ελεονώρα Μελέτη: Ξεκαθαρίζει τι ισχύει με την κατάργηση των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram

Η Ελεονώρα Μελέτη προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης, πίσω από την κατάργηση των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram και να εξηγήσει στους χρήστες των social media, τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής. Όπως ανέφερε οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν εκείνους που θέλουν να «πειράξουν» τις φωτογραφίες τους. Εξήγησε μάλιστα και τα βήματα

Η παχυσαρκία χρειάζεται νέο ορισμό, αναφέρει παγκόσμια έκθεση – Γιατί η σημερινή εικόνα της είναι «θολή»

Υπάρχει ο κίνδυνος πάρα πολλοί άνθρωποι να διαγιγνώσκονται ως παχύσαρκοι, ενώ απαιτείται ένας «ακριβέστερος» και «διαφοροποιημένος» ορισμός, αναφέρει παγκόσμια έκθεση εμπειρογνωμόνων. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη συνολική υγεία των ασθενών με υπερβολικό λίπος, αντί να μετρούν απλώς τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αναφέρει η έκθεση. Όσοι έχουν χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από το

3 τρόποι που οι χειριστικοί άνθρωποι σε οδηγούν να κάνεις αυτό που θέλουν και πώς να τους σταματήσεις

Οι χειριστικοί άνθρωποι διαθέτουν μια ευρεία γκάμα τακτικών για να επηρεάζουν τους άλλους και να τους πείθουν να κάνουν αυτό που θέλουν. Οι καλύτεροι στο είδος τους μπορούν να σε «λυγίσουν» χωρίς καν να το καταλάβεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείς αν αναγνωρίζεις αυτές τις συμπεριφορές και είσαι προετοιμασμένος να τις αντιμετωπίσεις. Ακολουθούν τρεις

Ξένια Καλογεροπούλου: «Πήγαινα στο θέατρο και μόλις βγήκα από το ταξί, όλα σκοτείνιασαν γύρω μου»

«Μου είπαν ότι αυτό θα το έχω σε όλη μου τη ζωή», είπε η Ξένια Καλογεροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε. Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη παραχώρησε η Ξένια Καλογεροπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός μίλησε για το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, ενώ αναφέρθηκε και στα παιδικά της χρόνια. «Πήγαινα στο θέατρο και μόλις

Φακές σούπα Κρήτης

Προσθήκη στα αγαπημένα     Συστατικά 2 ½ φλ. φακές (όχι ψιλές), 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 φύλλα δάφνης, ¼ φλ. ελαιόλαδο, 2 καρότα σε κυβάκια/ζάρια, ξίδι (1-3 κουταλιές, ανάλογα με τη γεύση σας), αλάτι, πιπέρι. Βήματα Ξεπλένετε καλά τις φακές και τις βάζετε σε

Σπύρος Μπιμπίλας για Αλέξη Κούγια: «Θα έπρεπε να μου πει ένα μεγάλο ευχαριστώ που μίλησα θετικά για εκείνον»

Μετά την αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας στρεφόμενος εναντίον του Σπύρου Μπιμπίλα, του Στέφανου Κασσελάκη και της Έλενας Ακρίτα, ο ηθοποιός και βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ξανά μέσα από την εκπομπή «Happy Day». Ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος παρευρέθηκε χθες βράδυ στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράστασης «Η

Απίστευτο: Τι μπορεί να πάθει το πρόσωπο των παιδιών που επιμένουν να τρώνε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα

Απίστευτο: Τι μπορεί να πάθει το πρόσωπο των παιδιών που επιμένουν να τρώνε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα ΠΑΙΔΙ Αλλαγές παρατηρούνται στο σχήμα του προσώπου, τη γνάθο και την οδοντοστοιχία των παιδιών που καταλανώνουν αυτά τα πασίγνωστα τρόφιμα Πατατάκια, κρουασάν και κάθε λογής συσκευασμένα τρόφιμα -και δη υπερεπεξεργασμένα– διαπιστώνεται ερευνητικά ότι μπορούν να βλάψουν ποικιλοτρόπως την

Πώς να αφαιρέσετε τους κόμπους από τα μάλλινα πουλόβερ

Κατά την περίοδο του χειμώνα, το πουλόβερ διατηρεί το σώμα μας ζεστό, γι’ αυτό και βρίσκεται σε κάθε γκαρνταρόμπα. Τα μάλλινα πουλόβερ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, οπότε πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του ρούχου για το πλύσιμο τους. Τα περισσότερα πουλόβερ μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε κρύο

Δήμητρα Αλεξανδράκη για την αλλεργία που της προκάλεσε το σούσι: «Πώς είμαι έτσι Θεέ μου;»

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη προσπαθεί να ξεπεράσει την αλλεργία που της προκάλεσε το σούσι που έφαγε και δείχνει καλύτερα. Σε νέο βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η influencer μιλάει για την περιπέτειά της και τονίζει πως έχουν πάει πίσω οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της. Η Δήμητρα Αλεξανδράκη «εξαφανίστηκε» από τα social media, κάνοντας