Κουπέπια νηστίσιμα

Date:

ΥΛΙΚΑ

50-60 αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα)

Για τη γέμιση:

½ φλ. ελαιόλαδο

2/3 φλ. (70 γρ.) φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2/3 φλ. (90 γρ.) κρεμμύδι ξηρό ψιλοκομμένο

1 φλ. (155 γρ.) αγκινάρα

2 φλ. (200 γρ.) καρότα

1 ½ φλ. (240 γρ.) σκουρόχρωμα κολοκυθάκια

2 φλ. (200 γρ.) κραμπί (λάχανο)

1 κονσέρβα (400 γρ.), ντομάτες ψιλοκομμένες

½ φλ. (140 ml) χυμό ντομάτας

1 ½ κουταλάκι (6 γρ.) κανέλα

1κουταλάκι (3 γρ.) κύμινο (αρτυσιά)

2 κουταλάκια (16 γρ.) αλάτι

½ κουταλάκι (1 γρ.) πιπέρι

½ φλ. (20 γρ.) φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι (30 γρ.) μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/3 φλ. (80 γρ.) χυμό λεμονιού

2/3 φλ. (160 γρ.) ρύζι γλασέ

Για το ψήσιμο

1/3 φλ. χυμό ντομάτας

¼ – 1/3 φλ. χυμό λεμονιού

2 φλ. ζεστό νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε μπόλικο ζεστό νερό σε ένα κατσαρολάκι και βάζετε τα αμπελόφυλλα. Αφήνετε το νερό να βράσει και πάλι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 5 λεπτά. Τα σουρώνετε.

Στο μεταξύ, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα φρέσκα και τα ξερά

κρεμμύδια. Μετά,  βάζετε την αγκινάρα, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το κραμπί. Τα αφήνετε να σοταριστούν για 7 λεπτά και προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και το χυμό ντομάτας. Αφήνετε το φαγητό να πάει 1-2 βράσεις και βάζετε την κανέλα, την αρτυσιά, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και τελευταίο το ρύζι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο η γέμιση.

Απλώνετε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω σε ένα μεγάλο γυάλινο πιάτο. Βάζετε ένα κουταλάκι γέμιση (ή και περισσότερη αν είναι μεγάλο το φύλλο) κοντά στο κοτσάνι του αμπελόφυλλου. Τυλίγετε μια φορά το φύλλο και στη συνέχεια διπλώνετε σφικτά τις δυο άκρες προς τα μέσα. Τυλίγετε σφικτά ολόκληρο το φύλλο και το τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Ρίχνετε πάνω από τα κουπέπια το χυμό ντομάτας, το χυμό λεμονιού και το νερό. Αν το νερό δεν σκεπάζει τα κουπέπια προσθέτετε ακόμα λίγο. Για να μην ανοίξουν τα κουπέπια σας, βάζετε από πάνω ένα πιάτο που θα χρησιμεύσει ως βαρίδιο.

Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και όταν το φαγητό κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα κουπέπια για 40 λεπτά.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

SZA: H αντίδρασή της όταν τη ρώτησαν εάν ο Drake φιλούσε ωραία

Η τραγουδίστρια έβγαινε με τον ράπερ το 2009

Νίκος Μουτσινάς: Οριστικό τέλος από τoν Alpha

Διαβάστε περισσότερα... Τέλος στη φημολογία για το μέλλον που θα έχει ο Νίκος Μουτσινάς με το «ΝΜ Βραδιάτικά» ήρθε να δώσει, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Alpha μέσα από μια ανακοίνωση του. Σ’ αυτήν, ο σταθμός κάνει γνωστή την οριστική λήξη της συνεργασίας με τον ηθοποιό και παρουσιαστή λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της.

Σε τι διαφέρει η γρίπη τύπου Α από την Β – Ποια είναι πιο επικίνδυνη

Γιατί επιτηρούνται ξεχωριστά οι δύο τύποι της γρίπης. Τι ισχύει για τα συμπτώματα και τη σοβαρότητά τους. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εποχή των χειμερινών ιώσεων στη χώρα μας, η οποία σιγά-σιγά πλησιάζει προς την κορύφωσή της. Μεταξύ αυτών υπερισχύει η εποχιακή γρίπη, η οποία προκαλείται από δύο ξεχωριστούς ιούς: τον ιό τύπου Α και

Νικόλαος Ντε Γκρες και Χρυσή Βαρδινογιάννη προετοιμάζονται για τον γάμο τους: Η τελετή στην Εκάλη και οι 100 καλεσμένοι

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα της Χρυσής Βαρδινογιάννη και του Νικολάου Ντε Γκρες, νέες πληροφορίες βγήκαν στο «φως» το Σάββατο (25.01.2025) για τις προετοιμασίες του γάμου τους. Ο γάμος του Νικολάου Ντε Γκρες και της Χρυσής Βαρδινογιάννη, φαίνεται πως θα γίνει στις 7 Φεβρουαρίου σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Χαμογέλα

Μαρία Καρτυστιανού: «Εμένα το παιδί μου πήγε μια εκδρομή και το πήρα πίσω σε σακούλα»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΤΕΜΠΗ Μαρία Καρτυστιανού: «Εμένα το παιδί μου πήγε μια εκδρομή και το πήρα πίσω σε σακούλα» Η Μαρία Καρυστιανού είναι μια από τις μητέρες που βίωσαν την ανείπωτη τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, όπου έχασε την 20χρονη κόρη της, Μάρθη. Από τότε, έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα

Κρατερός Κατσούλης: «Θα μιλήσω εκτενέστερα για τον Πέτρο Φιλιππίδη όταν θα αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε»

Ο Κρατερός Κατσούλης παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε;» και τη δημοσιογράφο Πένυ Καβέτσου, το πρωινό του Σαββάτου, στην ΕΡΤ. Ανάμεσα σε άλλα, δε, ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στον καλλιτεχνικό χώρο που ήρθαν στο φως μέσα από το κίνημα metoo καθώς και για τον συνάδελφο του, Πέτρο Φιλιππίδη. Ειδικότερα, ο Κρατερός Κατσούλης

Κουμαριανού: H εγγονή της, Ειρήνη είπε τα πάντα για την γιαγιά της σε ένα βίντεο 3′-Η ομοιότητά τους

13 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου από την ημέρα που η Ειρήνη Κουμαριανού άφησε την τελευταία της πνοή και η αγαπημένη της εγγονή που έχει και το όνομά της, έφτιαξε το πιο ξεχωριστό βίντεο για εκείνη. Η ηθοποιός έκανε μια σπουδαία καριέρα με αποκορύφωμα την συμμετοχή της στην δημοφιλή σειρά, «Στο παρά πέντε» που προβλήθηκε για πρώτη

Eurovision 2025: Επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς είναι η φετινή εκπρόσωπος του Ισραήλ!

Μία επιζήσασα της επίθεσης του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο φεστιβάλ μουσικής Nova, θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision.

Κώστας Τσουρός για Μαρίνα Σάττι: «Τα βάζει με όλους μας, δεν είναι ανθεκτική στην κριτική»

Την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού της Μαρίνας Σάττι σχολίασε ο Κώστας Τσουρός με την τηλεοπτική του παρέα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στον αέρα της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» του MEGA. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο παρουσιαστής θέλησε να κάνει ένα σχόλιο για την ευρύτερη σχέση που έχει η τραγουδίστρια με την κριτική. Ειδικότερα, ο Κώστας Τσουρός υπογράμμισε χαρακτηριστικά

Η Ναταλία Γερμανού: «Οι “αυλές” θα υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι που τις έχουν ανάγκη»

Αφορμή από το σχόλιο του Φώτη Σεργουλόπουλου εντός της εβδομάδας, για τις «αυλές» των παρουσιαστών, πήρε η Ναταλία Γερμανού για να κάνει ένα ιδιαίτερο σχόλιο στον αέρα του «Καλύτερα δε γίνεται» το μεσημέρι του Σαββάτου στον Alpha. Κι αυτό μιας και η γνωστή παρουσιάστρια θέλησε να διευρύνει την αναφορά αυτή και σε άλλους χώρους εκτός από αυτόν

Κανελόνια µε σπανάκι και αναρή

ΥΛΙΚΑ 12 σωλήνες κανελόνια 6 κοφτές κουταλιές βούτυρο 6 κοφτές κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 φλ. γάλα + 4 κουταλιές επιπλέον 400 γρ. φρέσκια ανάλατη αναρή, λιωµένη µε πιρούνι (1 ½ φλ. περίπου) 1 δέσµη σπανάκι σε λεπτές λωρίδες 1 φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 2 κουταλιές τριµµένη παρµεζάνα ή κεφαλοτύρι Aλάτι