Πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη σας έως και 25%

Date:

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Αν και πολλοί επιλέγουν φάρμακα όπως οι στατίνες για να μειώσουν τα επίπεδα της, αυτά συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες, όπως μυϊκούς πόνους ή προβλήματα στο ήπαρ.

Ευτυχώς, είναι εφικτό να μειώσετε τη χοληστερόλη φυσικά έως και 25%, κυρίως μέσω αλλαγών στη διατροφή και με άσκηση. Ειδικόι, μιλώντας στο Fortune, επισημαίνουν όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πρώτη γραμμή δράσης ενάντια στην υψηλή χοληστερίνη.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που βρίσκεται στο σώμα και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία κυττάρων, βιταμινών και ορμονών. Το συκώτι παράγει όση χρειάζεται το σώμα, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τη διατροφή, κυρίως από ζωικά τρόφιμα.

Η χοληστερίνη υπολογίζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg) για κάθε δεκατόλιτρο (dL) αίματος. Ένα αποτέλεσμα κάτω από 200 mg/dL (5,2 mmol/L) είναι ιδανικό. Ένα επίπεδο μεταξύ 200-239 mg/dL (5,2-6,2 mmol/L) είναι πάνω από τα όρια και σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα διαιτητικό πλάνο. Μια τιμή πάνω από 240 mg/dL (6,3 mmol/L) είναι το όριο υψηλού κινδύνου.

Μέσω εξετάσεων μπορείτε να μετρήσετε την «κακή» LDL χοληστερόλη (συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες) και την «καλή» HDL χοληστερόλη (βοηθά στην προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό), καθώς και τα τριγλυκερίδια, τον πιο συνηθισμένο τύπο λίπους στο σώμα. Τα τριλυκερίδια σε υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με υψηλή LDL ή χαμηλή HDL χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Τι να τρώτε περισσότερο για υγιή επίπεδα χοληστερόλης

1. Διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν σαν «σφουγγάρια» που δεσμεύουν τα χολικά οξέα και βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Ανεπεξέργαστη βρώμη και κριθάρι.
  • Όσπρια: Φασόλια και φακές.
  • Φρούτα και λαχανικά: Μήλα, αχλάδια, λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα και μελιτζάνες.

Η κατανάλωση 20 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών καθημερινά είναι ιδανική.

2. Φυτικές στερόλες (Phytosterols)

Οι φυτικές στερόλες ανταγωνίζονται την «κακή» χοληστερόλη, μειώνοντας τα επίπεδά της. Βρίσκονται σε:

  • Έλαια ψυχρής έκθλιψης: Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο.
  • Λαχανικά: Σπαράγγια, μπρόκολο.
  • Φρούτα: αβοκάντο, μάνγκο και μανταρίνια. 
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους: Κατανάλωση 45 γραμμαρίων ημερησίως.
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Χυμοί και γιαούρτια.

3. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα-3 αυξάνουν την καλή HDL και μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι καλύτερες πηγές είναι:

  • Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί. οι σαρδέλες και η ρέγγα
  • Σπόροι τσία, λιναρόσποροι
  • Καρύδια
  • Μουρουνέλαιο

Συμπληρώματα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Ψύλλιο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών. Διατίθεται σε μορφή κάψουλας, σκόνης ή μπισκότων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης έως και 24% .

Μαγιά κόκκινου ρυζιού (Red Yeast Rice): Περιέχει φυσική στατίνη και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 15% έως 25%. Ωστόσο, μπορεί να έχει παρενέργειες (κοιλιακά προβλήματα, πονοκέφαλο, ζάλη, καθώς και πιθανή ηπατική ή μυϊκή βλάβη), γι’ αυτό συστήνεται η συμβουλή γιατρού.

Περγαμόντο: Συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης. Είναι διαθέσιμο σε μορφή συμπληρώματος ή χυμού, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Τι να αποφεύγετε για υγιή χοληστερόλη

Κορεσμένα λιπαρά: Διεγείρουν την παραγωγή χοληστερόλης από το συκώτι. Βρίσκονται σε: Βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, λιπαρά κρέατα, τυρί.

Τρανς λιπαρά: Τα τηγανητά και τα λιπαρά φαγητά επηρεάζουν αρνητικά τη χοληστερόλη και πρέπει να αποφεύγονται.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και ζάχαρη: Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα μπισκότα και τα γλυκά αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλοντας σε υψηλότερη χοληστερόλη.

Η μείωση της χοληστερόλης δεν απαιτεί πάντα φαρμακευτική αγωγή. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και Ωμέγα-3, και αποφεύγοντας κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορείτε να τη μειώσετε έως και 25%, προστατεύοντας την καρδιά σας με φυσικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση προτού κάνετε σημαντικές αλλαγές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες [έρευνα]

Ένας λόγος παραπάνω που οι γυναίκες πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είναι για να αποφύγουν τις ημικρανίες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τις ημικρανίες, τους πόνους στο σώμα και τον πόνο στο στομάχι στις γυναίκες. Η έρευνα, η οποια δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό

HPV: Όταν ο ιός δεν κάνει διακρίσεις  – Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ίσως ο πιο συχνος ιός που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Παρόλο που παρατηρείται πολύ συχνότερα στις γυναίκες και συσχετίζεται τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι άνδρες μπορούν επίσης να προσβληθούν και να εμφανίσουν σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων και σπανιότερα, διαφόρων μορφών καρκίνου. Ο HPV μεταδίδεται

Άσθμα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε εισπνοές, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι διαφορές όταν λαμβάνει κάποιος τα ρυθμιστικά φάρμακα πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Που οφείλονται. Οι πάσχοντες από άσθμα μπορεί να ελέγξουν καλύτερα τα συμπτώματά τους αν προσέχουν την ώρα που κάνουν τις εισπνοές τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η ρυθμιστική δόση κορτικοστεροειδών καλό είναι να λαμβάνεται στο μέσον

Έκζεμα: Τι να προσέχουν οι ασθενείς το Πάσχα – Οι επιδράσεις της διατροφής

Μια ανάσα βρισκόμαστε πριν από το Πάσχα, μια εποχή που πέρα από τη θρησκευτική σημασία της σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής - τον ερχομό της άνοιξης. Ανήμερα στήνεται το γλέντι της ελπίδας με τα συμβολικά, παραδοσιακά εδέσματα να είναι πλούσια στο τραπέζι. Όμως, η μέρα αυτή είναι δύσκολη για όσους πάσχουν από έκζεμα. Πολλά πασχαλινά

Έρευνα: Η κακή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων στα νοσοκομεία θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς

Ένα στα 4 περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών οφείλεται στην κακή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου στο Annals of Internal Medicine , η κακή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλει στο 25% των νοσοκομειακών περιστατικών που