Βρίσκεστε στη μέση της ημέρας και νομίζετε ότι δεν θα καταφέρετε να την ολοκληρώσετε. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά. Τι σας κάνει να νιώθετε τόσο κουρασμένοι; Υπάρχει ένας κατάλογος πιθανών λόγων και πολλοί από αυτούς είναι πράγματα που μπορείτε να επηρεάσετε.
Δείτε αυτούς τους 8 κοινούς «ένοχους» για την χρόνια κόπωση και δώστε ώθηση στη ζωή σας.
Οι καθημερινές συνήθειες κάνουν μεγάλη διαφορά
«Με τους ασθενείς μου μιλάω για τους τρεις πυλώνες της υγείας: ύπνο, διατροφή και άσκηση», λέει ο Dr. Theodore Friedman, MD, PhD, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής στο Charles R. Drew University of Medicine and Science του Los Angeles. «Αν δεν κοιμάσαι καλά, είναι δύσκολο να τρως καλά και είναι δύσκολο να ασκείσαι. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Είναι όλα συγγενικά».
Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην αλλάζετε τις συνήθειές σας συνεχώς. Οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου. Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και συνηθίστε να ασκήστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν τα κάνετε όλα αυτά και εξακολουθείτε να νιώθετε εξάντληση, ίσως είναι καιρός να ελέγξετε πιθανές ιατρικές αιτίες κόπωσης.
Αναιμία
Είναι μια διαταραχή που δυσκολεύει το αίμα σας να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα σας. Ένας κοινός τύπος ονομάζεται αναιμία «ανεπάρκειας σιδήρου». Ο σίδηρος λειτουργεί σαν βαγόνι τρένου που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. «Τα άτομα με χαμηλό σίδηρο δεν έχουν αρκετά “καύσιμα” στον οργανισμό τους», αναφέρει ο Dr. Friedman. «Είναι κουρασμένοι, ζαλίζονται όταν σηκώνονται όρθιοι, έχουν έντονο αίσθημα παλμών». Ο γιατρός σας μπορεί να σας ελέγξει για αναιμία με μια απλή εξέταση αίματος.
Διαβήτης
Οι γιατροί δεν ξέρουν ακριβώς γιατί κουράζει τους ανθρώπους τόσο πολύ. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι το σώμα σας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια για να αντιμετωπίσει τις συχνές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό που γνωρίζουν οι γιατροί είναι ότι η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη. Έχει και άλλα σημάδια. Μπορεί να αισθάνεστε δίψα και να χρειάζεται να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα.
Προβλήματα με τον θυρεοειδή σας
Είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό σας. Παράγει μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του τρόπου χρήσης της ενέργειας. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, νιώθετε κι εσείς «εκτός λειτουργίας». «Τα άτομα με υπολειτουργικό θυρεοειδή αισθάνονται κουρασμένα», αναφέρει ο Dr. Friedman. «Τα κύτταρά τους δεν λειτουργούν καλά, είναι υποτονικά και τα αντανακλαστικά τους είναι αργά». Ο γιατρός σας μπορεί με μια εξέταση αίματος για τις ορμόνες του θυρεοειδούς να δει αν αυτή είναι η αιτία για την κούρασή σας.
Καρδιαγγειακό νόσημα
Η υπερβολική κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία συμβαίνει όταν δεν αντλεί το αίμα τόσο καλά όσο θα έπρεπε. Εάν το έχετε, η κούρασή σας συνήθως χειροτερεύει όταν ασκείστε. Μπορεί επίσης να έχετε πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας και δύσπνοια.
Υπνική Άπνοια
Αυτή η διαταραχή σας εμποδίζει να λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο όταν κοιμάστε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξεκουραστείτε πραγματικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ο εγκέφαλος “διαπιστώνει” ότι δεν θα απαλλαγείτε από το CO2 σας και ξυπνά για λίγο σε κατάσταση ανησυχίας», λέει η Dr. Lisa Shives, MD, Διευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Ύπνου, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Ιατρική Σχολή του Σαν Ντιέγκο. Δεν το συνειδητοποιείτε καν, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταλάβετε γιατί νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν μπαίνεις στο REM, τον ύπνο που σε κάνει να νιώθεις καλύτερα», υποστηρίζει η Dr. Shives. Μια συσκευή που ονομάζεται μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τους αεραγωγούς σας ανοιχτούς για έναν σταθερό βραδινό ύπνο.
Εμμηνόπαυση
Εάν είστε γυναίκα που περνάει εμμηνόπαυση, μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά. Οι ορμόνες σας αλλάζουν πολύ αυτή την περίοδο, τόσο που σας προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις. Αυτό μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιες τη νύχτα και να σας εξαντλεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κατάθλιψη
«Κλέβει» από τον εγκέφαλό σας τις χημικές ουσίες που χρειάζεται για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Μία από αυτές είναι η σεροτονίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε το βράδυ ή μπορεί να ξυπνήσετε νωρίτερα από όσο θέλετε το πρωί. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]