Τι έδειξε πολυετής μελέτη σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί νωρίς στη ζωή με τη νόσο.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστός για τις επιπλοκές που προκαλεί σε διάφορα όργανα του σώματος, αλλά ειδικά όταν διαγιγνώσκεται σε νεαρούς ενήλικες και μεσήλικες μπορεί να έχει μία απρόσμενη συνέπεια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας αργότερα στη ζωή. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η πρώιμη εμφάνισή του μπορεί να έχει σοβαρές νοητικές συνέπειες, λένε οι ερευνητές.
Ο διαβήτης τύπου 2 ήταν κάποτε νόσος των ηλικιωμένων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η άλλη γνωστή μορφή της νόσου, ο διαβήτης τύπου 1, ήταν γνωστός ως «νεανικός διαβήτης».
Οι ηλικιακοί διαχωρισμοί, όμως, δεν υφίστανται πλέον. Ειδικά όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 2, εκδηλώνεται πλέον ακόμα και σε παιδιά, αφού σχετίζεται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία.
Στην πραγματικότητα, το σχεδόν 20% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο έχουν ηλικία κάτω των 40 ετών, λένε οι ερευνητές.
Ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώνεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή ο οργανισμός δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά. Η συνέπεια αυτής της αδυναμίας είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί ο διαβήτης τύπου 2 είναι παράγοντας κινδύνου για άνοια. Εκτιμούν όμως πως η αιτία είναι πολυπαραγοντική και εμπλέκει το υψηλό σάκχαρο, τη φλεγμονή και άλλα χαρακτηριστικά του διαβήτη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν επίσης δείξει πως όσοι εκδηλώνουν νωρίς διαβήτη τύπου 2, έχουν περισσότερες αγγειακές επιπλοκές. Έχουν επίσης αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη και συχνότερα φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο (δηλαδή κακή ρύθμιση του σακχάρου).
Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Bei Wu, καθηγήτρια Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η νέα μελέτη
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 1.213 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω. Όλοι τους έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, αλλά κανένας από άνοια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για χρονικό διάστημα έως 14 χρόνια.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 216 από τους εθελοντές (ποσοστό 17,8%) ανέπτυξαν άνοια. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, όσο νωρίτερα είχε διαγνωστεί ο διαβήτης τους τόσο περισσότερο κινδύνευαν να εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους εθελοντές που ανέπτυξαν διαβήτη στα 70 τους χρόνια ή αργότερα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν:
- 70% υψηλότερος για όσους διαγνώστηκαν με διαβήτη σε ηλικία 60-69 ετών
- 72% υψηλότερος σε όσους διαγνώστηκαν με διαβήτη μεταξύ 50 και 59 ετών
- 90% υψηλότερος σε όσους διαγνώστηκαν με διαβήτη πριν τα 50 τους χρόνια
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, όμως, διέτρεχαν όσοι ήσαν ταυτοχρόνως και παχύσαρκοι. Οι πιθανότητες να την εκδηλώσουν ήταν τριπλάσιες όταν παρουσίασαν διαβήτη πριν τα 50 τους χρόνια, έναντι των μη-παχύσαρκων ατόμων που διαγνώστηκαν στα 50 τους ή αργότερα.
Τα ευρήματα αυτά «υπογραμμίζουν τη σημασία της ηλικίας την εποχή που διαγιγνώσκεται ο τύπου 2 διαβήτης. Δείχνουν επίσης πόσο σημαντική είναι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας για την προστασία από την άνοια, η οποία μοιραία αναπτύσσεται πρόωρα στους νεαρούς παχύσαρκους διαβητικούς», τόνισε η Dr. Wu.
Φωτογραφία: iStock