Τι έδειξε μελέτη με χιλιάδες ασθενείς που έπαιρναν και τα δύο. Πώς μπορούν να προστατευθούν.
Οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο επικίνδυνης εσωτερικής αιμορραγίας εάν παίρνουν και μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η δικλοφενάκη, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Δανία.
Τα αντιπηκτικά (αντιθρομβωτικά) χορηγούνται για τη θεραπεία ή την πρόληψη:
- Του εγκεφαλικού
- Της καρδιακής προσβολής (έμφραγμα)
- Των θρομβώσεων στα πόδια ή τους πνεύμονες
Αντίστοιχα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του πόνου, του πυρετού και της φλεγμονής. Είναι επίσης γνωστό ότι αραιώνουν το αίμα, επειδή επηρεάζουν τα αιμοπετάλια (είναι απαραίτητα για την πήξη του αίματος).
Η νέα μελέτη δείχνει πως όταν τα αντιφλεγμονώδη λαμβάνονται παράλληλα με ένα αντιπηκτικό, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας στο έντερο, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες ή την ουροδόχο κύστη.
Στη Δανία, όλα τα αντιφλεγμονώδη χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Το μοναδικό που χορηγείται και χωρίς αυτήν είναι η χαμηλή δόση ιβουπροφαίνης.
Το γεγονός αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας σχεδόν 51.800 ασθενών στους οποίους την περίοδο 2012-2022 συνταγογραφήθηκαν ένα αντιφλεγμονώδες και ένα αντιπηκτικό. Η συγχορήγηση είχε γίνει για την προστασία τους από θρομβοεμβολικά επεισόδια, δηλαδή από θρόμβωση στα πόδια και ακολούθως πνευμονική εμβολή.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αιμορραγικά επεισόδια μεταξύ τους την περίοδο που έπαιρναν και τα δύο φάρμακα, με τα επεισόδια όταν δεν έπαιρναν αντιφλεγμονώδη. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal.
Τα ευρήματα
Όπως αναφέρουν, ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν γενικώς διπλάσιος όταν έπαιρναν και τα δύο φάρμακα, σε σύγκριση με τις περιόδους που έπαιρναν μόνο το αντιπηκτικό. Υπήρχε όμως διαφορά αναλόγως με τα αντιφλεγμονώδη που λάμβαναν οι ασθενείς αλλά και με το όργανο που αιμορραγούσε.
Ειδικότερα, σε συνδυασμό με κάποιο αντιπηκτικό ο κίνδυνος αιμορραγίας με τα αντιφλεγμονώδη αυξανόταν:
- Τέσσερις φορές με τη ναπροξένη
- 3,3 φορές με τη δικλοφενάκη
- Κατά 79% με την ιβουπροφαίνη
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τις περιόδους που δεν έπαιρναν αντιφλεγμονώδη αλλά μόνο το αντιπηκτικό, οι ασθενείς είχαν:
- 2,24 φορές περισσότερες πιθανότητες αιμορραγίας στο πεπτικό σύστημα (στομάχι, έντερο)
- 3,22 φορές περισσότερες πιθανότητες αιμορραγίας στον εγκέφαλο
- 36% φορές περισσότερες πιθανότητες αιμορραγίας στον θώρακα και τους πνεύμονες
- 57% φορές περισσότερες πιθανότητες αιμορραγίας στο ουροποιητικό
Είχαν επίσης σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναιμία λόγω αιμορραγίας. Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν ανεξάρτητοι από το είδος του αντιπηκτικού που λάμβαναν μαζί με τα αντιφλεγμονώδη.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όσοι παίρνουν αντιπηκτικά για τις θρομβώσεις στα πόδια ή τους πνεύμονες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα αντιφλεγμονώδη. Συνιστούμε σε όλους να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους πριν τα λάβουν για τον πόνο ή τη φλεγμονή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Soren Riis Peterson, από το Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Aarhus, στην ομώνυμη πόλη της Δανίας.
Το 8% των παγκόσμιων συνταγών φαρμάκων
Σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τη νέα μελέτη, ο καθηγητής Καρδιολογίας Dr. Robert F Storey και ο λέκτορας Καρδιολογίας Dr. William A. E. Parker, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, αναφέρουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 8% των παγκόσμιων συνταγών φαρμάκων.
«Μοιάζει προφανές ότι η αποφυγή της λήψης τους μαζί με τα αντιπηκτικά φάρμακα αποτελεί την ασφαλέστερη στρατηγική για να αποφευχθεί ο πρόσθετος κίνδυνος αιμορραγίας», γράφουν. «Αν, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε τι πρέπει να γίνει; Η λήψη των αντιφλεγμονωδών πρέπει να γίνεται στη χαμηλότερη δυνατή δόση και για το μικρότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο η επιλογή του φαρμάκου και η οδός λήψης μπορεί επίσης να είναι σημαντική».
Φωτογραφία: iStock