Ανήλικοι παραβάτες: Μήπως η κοινωνία μας έχει αρχίσει να φοβάται τα παιδιά της; Ένας ψυχίατρος απαντά

Date:

Ανήλικοι παραβάτες: Μήπως η κοινωνία μας έχει αρχίσει να φοβάται τα παιδιά της; Ένας ψυχίατρος απαντά

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Είναι αληθινή ή πλασματική η αύξηση των περιστατικών  παραβατικότητας ανηλίκων  στη χώρα μας; Τι έχει αλλάξει πραγματικά στο προφίλ των σημερινών ανήλικων δραστών; Μήπως η κοινωνία μας, αντί να αγκαλιάζει, έχει αρχίσει τα φοβάται τα παιδιά της;

-

Στις μέρες μας το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων απασχολεί ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνήθως με πηχυαίους τίτλους και μάλλον ηδονοβλεπτική παρά δημοσιογραφική κάλυψη. Επίσης, αρκετά συχνά, ακόμα και από επίσημα χείλη, αναπαράγεται η διαπίστωση ότι στη χώρα μας στα χρόνια που διανύουμε βιώνουμε μια υποτιθέμενη έκρηξη περιστατικών βίας με δράστες ανήλικους – τόσο μεγάλη ώστε να είναι αναγκαία και δικαιολογημένη η άμεση λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος που απορρέει από τα τάχα αυξημένα αυτά περιστατικά.

Βεβαίως όποιος κάνει τον κόπο να εξετάσει τα πρωτογενή στοιχεία για το φαινόμενο διαπιστώνει ότι, π.χ., στα επίσημα -δηλωμένα στη Eurostat- κρούσματα βίαιων συμβάντων ανά 100.000 κατοίκους με ανήλικους δράστες η χώρα μας φιγουράρει σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε., ενώ η διαχρονική εξέλιξη των κρουσμάτων αποκαλύπτει μια αρχική αύξησή τους κατά τα χρόνια κορύφωσης της οικονομικής κρίσης, την οποία όμως ακολούθησαν σταθεροποίηση και μετέπειτα μείωση του αριθμού των κρουσμάτων αυτών. Η ίδια, πάνω κάτω, εικόνα προκύπτει και από την εξέταση των ποσοτικών δεδομένων συστηματικών ερευνών όπως αυτές που διενεργεί το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο μετράει τον εκφοβισμό και την παραβατικότητα των ανηλίκων με βάση την πρότυπη ερευνητική μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 1998 μέχρι σήμερα. Και πάλι εδώ αναφαίνονται μια εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων από το 2008 έως το 2014 και μετά ποσοτική μείωσή τους, με μόνο δύο εξαιρέσεις: τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, του οποίου τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται σταθερά αντανακλώντας όμως μάλλον την ολοένα αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής σε οτιδήποτε κάνουν τα παιδιά και οι έφηβοι (του εκφοβισμού συμπεριλαμβανομένου), και τη «διόρθωση» του αριθμού των κρουσμάτων την τελευταία διετία στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς τα χρόνια της καραντίνας είχαν και αυτά μειωθεί πάρα πολύ, όπως και όλα τα βίαια συμβάντα στον δημόσιο χώρο, είτε διαπράττονταν από ενήλικους είτε από ανήλικους.

Τι έχει αλλάξει στο προφίλ των ανήλικων παραβατών

Σημαίνουν όλα τα παραπάνω ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα παραβατικότητας των ανηλίκων; Σημαίνουν ότι όλος ο θόρυβος γύρω από το φαινόμενο είναι μόνο τεχνητός για να προκληθούν άλλοτε πολιτικές, κοινωνικές ή ηθικές στοχεύσεις; Η αλήθεια μοιάζει να είναι πως, πέρα από την οποιαδήποτε πλασματική διόγκωση του προβλήματος στο πεδίο της επικοινωνίας, όλοι όσοι εργαζόμαστε στον χώρο της προστασίας των παιδιών στη χώρα μας διαισθανόμαστε ότι κάτι όντως έχει αλλάξει. Μόνο που αυτό δεν είναι ποσοτικό, όπως άλλωστε αποδεικνύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Είναι μάλλον ποιοτικό. Τα όποια -έστω λιγότερα σε αριθμό- συμβάντα βίας με ανήλικους δράστες έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν είχαν στο παρελθόν: τα παιδιά μοιάζουν πλέον να είναι σε θέση να επιδεικνύουν αυξημένη σκληρότητα και αναλγησία στον άλλον άνθρωπο, τόσο που αυτό μερικές φορές σοκάρει.

Αν όμως κανείς σκύψει λίγο πιο προσεκτικά πάνω στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας σήμερα, προκειμένου να ερμηνεύσει αυτή την ποιοτική μεταβολή, δεν θα αργήσει να αντιληφθεί ότι τα παιδιά που τώρα βρίσκονται στην εφηβεία στην Ελλάδα δεν έχουν να θυμούνται ως προσωπικό βίωμα τίποτε άλλο παρά μόνο μια αλληλουχία επικείμενων δεινών και καταστροφών: οικονομική κρίση, την οποία ακολούθησε υγειονομική κρίση, που με τη σειρά της ακολουθήθηκε από τη γεωπολιτική κρίση των τελευταίων ετών. Λείπει συνεπώς από την υποκειμενική τους εμπειρία οποιαδήποτε προσδοκία ενός καλύτερου αύριο, ενώ συχνά οι κυρίαρχες αφηγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών προέτρεπαν τα παιδιά να αναζητήσουν μια ατομική διαφυγή από τα επικείμενα κακά, ακόμα και σε βάρος των υπολοίπων. Αυτό άλλωστε κυριάρχησε λίγο πολύ στον επίσημο λόγο την περίοδο της πανδημίας: «Ο άλλος άνθρωπος είναι δυνητικά πηγή κινδύνου για σένα – και εσύ ο ίδιος πηγή κινδύνου για τους αγαπημένους σου», μοιάζαμε να λέμε ως κοινωνία στα παιδιά. Επειτα από όλα αυτά είναι, αν μη τι άλλο, παράλογο να μας παραξενεύει γιατί στις μέρες μας τα κρούσματα βίας με δράστες ανήλικους γίνονται σκληρότερα από ποτέ: ήμασταν εμείς οι ενήλικες -ο κυρίαρχος λόγος που απευθύναμε προς τα παιδιά- που τα προέτρεπαν να αποεπενδύσουν ψυχικά από τον συνάνθρωπό τους αντί να τα ενθαρρύνει να ανακαλύψουν στη σχέση με τον άλλον άνθρωπο, στην επικοινωνία μαζί του, στη συλλογικότητα τη λύση για τα προβλήματά τους, τη «βασιλική οδό» για την ικανοποίηση των επιθυμιών τους.

Εχει τεράστια σημασία να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις και τα αίτια του προβλήματος της βίας από τα παιδιά και τους εφήβους. Γιατί μόνο έτσι θα οδηγηθούμε σε αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης. Ειδάλλως, θα κινδυνεύσουμε να μπούμε σε έναν αναίτιο ηθικό πανικό -σαν η κοινωνία να απειλείται από τα ίδια της τα παιδιά!– που μόνο κακό μπορεί να κάνει επιδεινώνοντας, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα αντί να το ελέγξει. Διότι κοινωνίες όπως εκείνη των ΗΠΑ που έκαναν το σφάλμα να επενδύσουν στις τεχνολογίες ασφάλειας και επιτήρησης για να περιορίσουν το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας (τοποθετώντας κάμερες παντού, ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο των σχολείων κ.ά.) δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο παρά να φοβίσουν τα παιδιά και τους εφήβους και -καθώς ο φοβισμένος επιτίθεται- να προκαλέσουν έτσι ακόμα περισσότερη ανήλικη παραβατικότητα (την οποία αντιμετωπίζουν με περισσότερες τεχνολογίες ασφάλειας και επιτήρησης, που με τη σειρά τους προκαλούν ακόμη περισσότερη επιθετικότητα κ.ο.κ.).

Με το βλέμμα στο παιδί-θύμα

Η χώρα λοιπόν δεν έχει πρώτη ή κύρια ανάγκη τα μέτρα πάταξης μιας πλασματικά διογκούμενης και αναποτελεσματικά αντιμετωπιζόμενης ανήλικης παραβατικότητας. Εχει αντιθέτως επιτακτική ανάγκη την επεξεργασία συνεκτικών μέτρων και σχεδίων αντιμετώπισης των κρουσμάτων θυματοποίησης των παιδιών, έχει ανάγκη ένα συγκροτημένο και εκτενές Εθνικό Σχέδιο για την προστασία του παιδιού-θύματος. Και σε ένα τέτοιο Εθνικό Σχέδιο, ως μια μικρή υποπερίπτωση της θυματοποίησης των παιδιών, μπορούν να ενταχθούν και στοχευμένα και στη λογική που περιγράφηκε παραπάνω μέτρα για τον ανήλικο παραβάτη. Γιατί, σε τελική ανάλυση, κάθε κρούσμα ανήλικης παραβατικότητας δεν είναι παρά ένα κρούσμα ενός παιδιού-θύματος, ενός παιδιού που όλοι εμείς οι ενήλικες αποτύχαμε να του δώσουμε μια άλλη διέξοδο διαχείρισης ακόμα και για τον καταστροφικό θυμό του! Αν προσεγγίσουμε το πρόβλημα υπό μια τέτοια οπτική, τότε έχουμε να προσδοκάμε πολλά και θετικά από κάθε ενέργεια συμπερίληψης, ψυχικής ενδυνάμωσης και κοινωνικής στήριξης όλων των παιδιών που θυματοποιούνται – ακόμα και όσων αντανακλούν τη βία που δέχονται από το μίκρο- και το μακροπεριβάλλον τους.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ygeiamou #12 που κυκλοφόρησε με ΤΟ ΘΕΜΑ την Κυριακή 27 Oκτωβρίου. 

Διαβάστε επίσης:

Σχολικός εκφοβισμός: Γονείς, βοηθήστε το παιδί να βάλει τέλος στο φόβο

Γονείς – Σχολικός εκφοβισμός: Πώς να αντιμετωπίσετε το παιδί που ασκεί bullying

Cyber bullying: Πώς να προστατεύσετε το παιδί από τον διαδικτυακό εκφοβισμό

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ανδρική υπογονιμότητα: Όταν το σπέρμα αποκαλύπτει την υγεία του άνδρα του

«Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να προβλέψει μελλοντικούς κινδύνους», γράφει ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, σε άρθρο του στο iatropedia.gr. Η ανδρική υπογονιμότητα αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο υποτιμημένα προβλήματα δημόσιας υγείας. Παρότι ευθύνεται για περίπου το 40–50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται κοινωνικά ως δευτερεύον ζήτημα. Οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, ωστόσο, ανατρέπουν πλήρως

Ενδοφακοί: Πώς η επέμβαση για καταρράκτη διορθώνει τη μυωπία και άλλα διαθλαστικά προβλήματα

Σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα δείχνουν ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, ο φυσικός φακός δεν έχει την ίδια διαπερατότητα που είχε σε νεότερες ηλικίες. Σημαντικές εξελίξεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην τεχνολογία των ενδοφθάλμιων φακών, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να διορθωθούν ταυτοχρόνως και τα διαθλαστικά προβλήματα της

Ηλεκτρικά πατίνια: O κρυφός κίνδυνος για την υγεία μας από την υποβοηθούμενη κινητικότητα

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι επικίνδυνα για την υγεία, καθώς «θυσιάζουμε» τη σωματική δραστηριότητα για χάρη της ευκολίας στις μετακινήσεις. Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν γίνει ένα συνηθισμένο θέαμα στις πόλεις μας. Συχνά διαφημίζονται ως έμβλημα της σύγχρονης μικροκινητικότητας, μια λύση που υπόσχεται να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Ωστόσο, πίσω από

Σαλάτα με κραμπί, φινόκιο και μήλα

ΥΛΙΚΑ • 3 φλ. κραμπί (λάχανο) λεπτοκομμένο• 1 φινόκιο λεπτοκομμένο• 1 κόκκινο μήλο Royal Gala Marlene• 1 πράσινο μήλο Granny Smith Marlene• ½ φλ. σταφιδάκια• ½ φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα• 1/3 φλ. ελαιόλαδο• 3 κουταλιές ροδόμελο• 1 κουταλάκι αλάτι• ελάχιστο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ξεπλένετε τα μήλα και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα

Ιρλανδέζικα κέικ πατάτας

ΥΛΙΚΑ 500 γρ. πατάτες1 κρόκος αβγού4 φέτες µπέικον, ψιλοκοµµένες3 φρέσκα κρεµµυδάκια σε φέτες1/4 φλ. αλεύρι2 κουταλιές ελαιόλαδο1 κουταλιά βούτυροΑλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Τοποθετούµε τις πατάτες σε µια κατσαρόλα, τις καλύπτουµε µε κρύο νερό και προσθέτουµε µια πρέζα αλάτι. Βάζουµε την κατσαρόλα στη φωτιά και σιγοβράζουµε τις πατάτες για 15-20 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν. Μετά τις στραγγίζουµε

Γιώργος Κιμούλης: Τυχαίνει που έχω σχεδόν δέκα χρόνια να κάνω τηλεόραση, μου έγιναν προτάσεις που δεν με κάλυπταν

Γιώργος Κιμούλης: Τυχαίνει που έχω σχεδόν δέκα χρόνια να κάνω τηλεόραση, μου έγιναν προτάσεις που δεν με κάλυπταν Γιώργος Κιμούλης: Τυχαίνει που έχω σχεδόν δέκα χρόνια να κάνω τηλεόραση, μου έγιναν προτάσεις που δεν με κάλυπταν Αν προκύψει κάποια πρόταση που να την πιστεύω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την αποδεχτώ, σχολίασε ο ηθοποιός Στη

Τριαντάφυλλος για Gio στο «Survivor»: Με αντιγράφει, Ντάφυ δεν μπορείς να γίνεις

Ο τραγουδιστής σχολίασε την παρουσία του 28χρονου παίκτη των Αθηναίων στο ριάλιτι

Ιορδάνης Χασαπόπουλος για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη: «Βγαίνουν τώρα κάποιοι και λένε “ήσουν δάσκαλος”, υποκριτές, από πίσω έλεγαν τα χειρότερα»

Στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου φιλοξενήθηκαν νωρίτερα σήμερα (17/1) ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη. Το πρωινό δίδυμο του MEGA μίλησε για την 6η σεζόν του “Κοινωνία Ώρα MEGA”, τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν, ενώ στο τέλος της συνέντευξης ρωτήθηκαν και για τον αιφνίδιο θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη. «Στην τηλεόραση όλοι πιστεύουν ότι το

Έλλη Κοκκίνου: «Ποιος με συγκρίνει με τη Βανδή; Οι αγαπημένες μου είναι άλλες» – Απέφυγε την ερώτηση για τη Ζόζεφιν

Μία διαφορετική και απολαυστική συνέντευξη έδωσε η Έλλη Κοκκίνου στην εκπομπή "Στην αγκαλιά του Φάνη" τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (16/1). Μιλώντας ανοιχτά

Συγκινεί ο Γιώργος Γερολυμάτος για συνάδελφο του: «Είχαμε σχέση και πέθανε από ναρκωτικά, μου στοίχισε πολύ»

Ο Γιώργος Γερολυμάτος έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Καλύτερα δε γίνεται” και τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θεοδοσίου, το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Alpha. Ανάμεσα σε όλα, μάλιστα, ο έμπειρος ερμηνευτής αναφέρθηκε στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή και στη σχέση που διατηρούσε στο παρελθόν με συνάδελφο του που έφυγε από

Χασαπόπουλος για Γιώργο Παπαδάκη: «Βγαίνουν τώρα κάποιοι και λένε “ήσουν δάσκαλος” ενώ από πίσω έλεγαν τα χειρότερα»

Στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου φιλοξενήθηκαν νωρίτερα σήμερα (17/1) ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη. Το πρωινό δίδυμο του MEGA μίλησε για την 6η σεζόν του “Κοινωνία Ώρα MEGA”, τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν, ενώ στο τέλος της συνέντευξης ρωτήθηκαν και για τον αιφνίδιο θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη. «Στην τηλεόραση όλοι πιστεύουν ότι το