Ενημέρωση από την ΕΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2024

Date:

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (12/11), υλοποιώντας ενημερωτικές δράσεις για το κοινό, προκειμένου να αυξηθεί η επαγρύπνηση για αυτή τη σοβαρή νόσο, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε.

Επιπλέον στόχος είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, για την υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού, αλλά και για το σημαντικό ρόλο της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας έναντι της πνευμονίας στη μείωση της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Με το μήνυμα «Ενημερωνόμαστε για μια νόσο που μας αφορά Όλους! Εμβολιαζόμαστε και Προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας!» η φετινή πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 – 15 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Χαϊδαρίου, την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas και την ευγενική υποστήριξη της GSK Ελλάδος.

Στο πλαίσιο των δράσεων, θα διαμορφωθούν ειδικά ενημερωτικά σημεία σε χώρους που θα παραχωρήσουν οι συνεργαζόμενοι Δήμοι και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Εκεί, πνευμονολόγοι – μέλη της ΕΠΕ θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών, προκειμένου να τους προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική όσον αφορά τους βασικούς άξονες πρόληψης της πνευμονίας και να συζητήσουν μαζί τους για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν – βάσει της ηλικίας τους και άλλων παραγόντων – έναντι σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).

Παράλληλα, θα διοργανωθούν ενημερωτικές ομιλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια ορθής χρήσης βασικών διαγνωστικών συσκευών (όπως το οξύμετρο), ενώ η Κινητή Μονάδα Πρόληψης Αναπνευστικών Νοσημάτων της Ε.Π.Ε. θα συμμετέχει στη δράση διενεργώντας προληπτικές ιατρικές μετρήσεις – σε όσα άτομα ενδείκνυται-.

Με αφορμή την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, την οποία τίμησε με την παρουσία της η κα. Φωφώ Καλύβα, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Στυλιανός Λουκίδης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που για άλλη μια χρονιά, έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στους συμπολίτες μας με μια σειρά πολύπλευρων δράσεων για την έγκυρη ενημέρωσή τους όσον αφορά την πνευμονία, τη συνηθέστερη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και μια σημαντική αιτία θανάτου στις ακραίες ηλικίες -παιδιά και ενήλικες >65 ετών. Τα κυριότερα παθογόνα της είναι βακτήρια, (όπως ο πνευμονιόκοκκος που είναι και το συχνότερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας), ιοί (όπως της γρίπης, της COVID-19 και ο RSV) και πιο σπάνια μύκητες.

Δυστυχώς, τα τελευταία 40 χρόνια, δεν έχει επιτευχθεί μείωση στη θνητότητα από την πνευμονία και για αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πρόληψη είναι βασικό μέτρο για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις Δημοτικές Αρχές της Αγίας Παρασκευής και του Χαϊδαρίου για την εξαιρετική συνεργασία και τη στήριξη», δήλωσε ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους.

Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, Μονάδα Πνευμονολογίας & Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α’ Κ.Ε.Θ., Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», τόνισε ότι: «Μετά το καθαρό πόσιμο νερό, τα εμβόλια έχουν την μεγαλύτερη συμβολή στη δημόσια υγεία, και γι’ αυτό άλλωστε και θεωρούνται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής. Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι έχουμε πλέον ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στη φαρέτρα μας για να προστατέψουμε τους ενήλικες από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας παραμένει χαμηλά.

Αυτό καταδεικνύεται και από τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικής μελέτης ΕΓΝΑΤΙΑ (2017-2023), που πραγματοποιήθηκε σε 3.097 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με ακτινογραφικά επιβεβαιωμένη Πνευμονία της Κοινότητας, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 27% των συμμετεχόντων ηλικίας ≥65 ετών ήταν εμβολιασμένοι έναντι του πνευμονιόκοκκου.

Ο πνευμονιόκοκκος ανιχνεύθηκε στο 7,4% των ασθενών. Σε σχέση με τη μη-πνευμονιοκοκκική πνευμονία, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία κοινότητας: ανέφεραν σε μεγαλύτερο ποσοστό ιστορικό καπνίσματος, προηγούμενο επεισόδιο πνευμονίας και έκθεση σε παιδιά <5 ετών, μικρότερη πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης είχαν βαρύτερη κλινική εικόνα κατά την εισαγωγή τους (αναπνευστική ανεπάρκεια επιπλεγμένη παραπνευμονική συλλογή/εμπύημα) και είχαν υψηλότερη θνητότητα τόσο εντός νοσοκομείου όσο και τις επόμενες 30 ημέρες.

Αντίστοιχη εικόνα φαίνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που δείχνουν ότι μόνο μια μειονότητα (36%) των ασθενών, που χρήζουν εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου, ήταν εμβολιασμένοι. Θετικό, βέβαια, – αν και ανεπαρκές – είναι το ότι η εμβολιαστική κάλυψη αυξανόταν σημαντικά με την πρόοδο της ηλικίας.

Επιπλέον, τα στοιχεία της μελέτης αυτής, έδειξαν ότι, αναμφίβολα, η σύσταση από τον ιατρό τους ήταν ο ισχυρότερος προβλεπτικός παράγοντας για τον εμβολιασμό για πνευμονιόκοκκο, ακολουθούμενη από την ηλικία (ιδίως σε άτομα ≥65 ετών), την αντίληψη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρότητας και την επαρκή ενημέρωση.

Αντίθετα, o φόβος για τις παρενέργειες των εμβολίων, η πεποίθηση ότι τα εμβόλια συνδέονται με το κέρδος των φαρμακευτικών εταιρειών και η απουσία άλλων εμβολιασμών στο παρελθόν σχετίζονταν αρνητικά με τη λήψη πνευμονιοκοκκικού εμβολίου. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι αν και 46% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανέφεραν ότι είχαν ενημερωθεί από τον γενικό ιατρό τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό, 43% δεν είχαν λάβει καμιά ενημέρωση από οποιαδήποτε πηγή, με την αίσθηση για επαρκή ενημέρωση να έχει ένα διάμεσο σκορ 5 (εύρος 0-8) – άλλος ένας δείκτης ότι είναι κρίσιμο να διαχέεται η ενημέρωση και από άλλες πηγές, όπως έγκυρα ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνει κοινή και αδιαμφισβήτητη πεποίθηση, ότι τα προτεινόμενα εμβόλια από την ΕΠΕ αποτελούν εξαιρετικό τρόπο τόσο για την αποφυγή νοσηρότητας, θνητότητας, οικονομικής και υγειονομικής επιβάρυνσης, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την απώλεια ωρών εργασίας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι και οι καπνιστές είναι ευπαθείς στις λοιμώξεις ακόμα και αν δεν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, γεγονός που πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, εξακολουθούμε να έχουμε 38% χρήστες καπνικών προϊόντων».

Στην πνευμονία στην παιδική ηλικία, επικεντρώθηκε η ομιλία του κ. Αθανάσιου Μίχου, Καθηγητή Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και μέλους Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. «Η πνευμονία στα παιδιά εξακολουθεί να προκαλεί σημαντική νοσηρότητα, επιπλοκές και θνητότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί. Ο εμβολιασμός δίνει δυνατότητα πρόληψης, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Αυτή η παγκόσμια ημέρα, υπογραμμίζει την ανάγκη για δέσμευση όλων των φορέων Δημόσιας Υγείας για παροχή στον παιδιατρικό πληθυσμό των καλύτερων δυνατών εμβολίων για πρόληψη της πνευμονίας αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλα τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Μίχος.

Η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια της 5ης Πνευμονολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», ανέλυσε το σοβαρό ζήτημα της μικροβιακής αντοχής (AMR), που θεωρείται μία από τις κύριες απειλές για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι λοιμώξεις από μικρόβια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά ευθύνονται, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 για την ΕΕ/ΕΟΧ, για περισσότερους από 35.000 θανάτους συνανθρώπων μας, ενώ για τα – ήδη επιβαρυμένα- συστήματα υγειονομικής περίθαλψης το επιπλέον ετήσιο κόστος της AMR ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Η ακατάλληλη και υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, καθώς και ο κακός έλεγχος των λοιμώξεων, επιταχύνουν το πρόβλημα και για το λόγο αυτό, η επιστημονική κοινότητα συστήνει καλύτερη επιτήρηση της AMR και της κατανάλωσης αντιμικροβιακών ουσιών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης. Έχει, δε, θεσπιστεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων σχετική Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά στις 18.11.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί στην πράξη η εφαρμογή ορθών μέτρων πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός, και ελέγχου των λοιμώξεων (υγιεινή των χεριών, προφυλάξεις επαφής, απομόνωση των ασθενών και σωστός καθαρισμός)», σημείωσε η κα. Λιαπίκου.

Κλείνοντας, μάλιστα, τόνισε ότι: «Η σύγχρονη ιατρική μας έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια νέα εμβόλια κατά ιών μικροβίων, που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (π.χ αντιπνευμονιοκοκκικό, έναντι του RSV, της COVID-19), και είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι η σωστή χορήγησή τους οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους μας».

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνέταξε Οδηγίες για τον Εμβολιασμό των ενηλίκων, οι οποίες επικαιροποιούνται συνεχώς, ώστε να γίνεται έγκαιρα ο εξατομικευμένος προγραμματισμός των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα συστήνονται για τις ομάδες πληθυσμού με συννοσηρότητες και ηλικιωμένους οι παρακάτω εμβολιασμοί:

  • Ετησίως έναντι της γρίπης
  • Εφάπαξ έναντι του πνευµονιόκοκκου (PCV20)
  • Ανά διετία έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV)
  • Ετησίως (1 δόση) έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα
  • Ανά 10ετία έναντι του κοκκύτη
  • Έναντι του έρπητα ζωστήρα, σε ανοσοκατεσταλµένους ενήλικες ≥18 ετών και σε ανοσοεπαρκείς ενήλικες ≥60 ετών [σε δύο δόσεις (RZV)]

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των δράσεων αλλά και τις Οδηγίες Εμβολιασμού Ενηλίκων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΠΕ.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρόνια κόπωση: Τα «ύπουλα» σημάδια που δείχνουν ότι ίσως πάσχετε από το σύνδρομο

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι γνωστό ότι προκαλεί εξάντληση και αδιάκοπη κόπωση, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Πέρα από την κόπωση που μπορεί να νιώθετε, ο μυϊκός πόνος, τα πεπτικά προβλήματα και τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη είναι μερικά από τα λιγότερο εμφανή σημάδια ότι πάσχετε από το σύνδρομο. Το σύνδρομο χρόνιας

Το γρήγορο αλλά όχι και τόσο εύκολο τεστ που μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Ένα απλό, αν και όχι απαραίτητα εύκολο, τεστ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των ετών που απομένουν στη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με την άσκηση και παρακολουθούν χιλιάδες μεσήλικες και ηλικιωμένους για περισσότερο από μια δεκαετία. Η δοκιμασία «κάθομαι-σηκώνομαι» απαιτεί αρκετή ισορροπία, μυϊκή δύναμη και ευλυγισία ώστε να είναι κανείς σε

Σνίτσελ κοτόπουλο Cordon Βleu

Προσθήκη στα αγαπημένα Αλλιώτικα… γεμιστά φιλέτα κοτόπουλο με ζαμπόν και τυρί που πανάρονται σε φρυγανιά και ψήνονται στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Αν προσέχετε τη διατροφή σας μπορείτε να ψήσετε τα σνίτσελ κοτόπουλου Γκόρντον Μπλε στον φούρνο. Υλικά 4 φιλέτα κοτόπουλου 4 φέτες τυρί (γκούντα, ένταμ) 4 φέτες ζαμπόν (χαμ) 2 αβγά 1 κουταλιά γάλα

Μπιφτέκια με σολομό

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 300 γρ. γλυκοπατάτα 500 γρ. σολομό χωρίς κόκαλα και δέρμα, Blue Island 2 κρεμμυδάκια, φρέσκα 1/3 φλ. μαϊντανό 2 κ. σ. άνηθο 2 κ. σ. κουτρούβι 1 λεμόνι, το ξύσμα 1 κ. σ. μουστάρδα Ντιζόν 2 κ. σ. μαγιονέζα 1 αυγό 1 φλ. αλεσμένο ψωμί ¼ κ. γ. μαύρο πιπέρι ½

Οι στατίνες μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 20%

Νέα ανάλυση σχεδόν 700.000 περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αποκαλύπτει ότι οι στατίνες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature’s British Journal of Cancer διερεύνησε τον ρόλο που μπορεί να παίζουν οι στατίνες στη θνησιμότητα και την υποτροπή του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός

Πώς να καθαρίσετε τα μούρα χωρίς να γίνουν… νιανιά

Τα βατόμουρα είναι από τα πιο απολαυστικά καλοκαιρινά φρούτα: πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με τέλεια ισορροπία γλυκού και ξινού, είναι ιδανικά για σαλάτες, γλυκά, αλλά και για να τα τσιμπολογήσετε σκέτα. Όμως, όπως και οι φράουλες και τα σμέουρα, χρειάζονται ευγενική μεταχείριση — ειδικά όταν τα πλένετε. Πώς λοιπόν τα καθαρίζετε σωστά χωρίς να γίνουν… νιανιά;

Το Altrazeal® αλλάζει τα δεδομένα στην επούλωση τραυμάτων

Η σύγχρονη ιατρική αναζητά συνεχώς καινοτόμες λύσεις που όχι μόνο επιταχύνουν την αποκατάσταση της υγείας, αλλά και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στον τομέα της επούλωσης τραυμάτων, ένα νέο προϊόν, το Altrazeal®, έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Με τεχνολογία αιχμής και αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη, προσφέρει μια αποτελεσματική, ανώδυνη και πρακτική προσέγγιση στη διαχείριση ακόμα

H Ηλιάδη για την εμφάνιση της Φουρέιρα με τη Ρία Ελληνίδου στα MAD VMA: «Δεν μου άρεσε, καλό είναι σε τέτοια κομμάτια να φερόμαστε...

Η Αγγελική Ηλιάδη ήταν καλεσμένη του Γιώργου Λιάγκα, όπου κλήθηκε να σχολιάσει την εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα και της Ρίας Ελληνίδου στα φετινά MAD VMA με το τραγούδι της γιαγιάς της, Κάιτης Γκρέυ «Άναψε το τσιγάρο». «Τώρα τι θες να σου πω; Ότι μου άρεσε; Δεν μου άρεσε, όχι! Αυτό το τραγούδι είναι ιστορικό. Είναι

«Κάποιος λιποθύμησε» – Η στιγμή που η Νατάσα Θεοδωρίδου σταματάει να τραγουδάει στη συναυλία της

Η Νατάσα Θεοδωρίδου ανέβηκε στη σκηνή του Βεάκειου θεάτρου το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουνίου, χαρίζοντας μια απολαυστική συναυλία σε περίπου 8.000 θεατές. Το κοινό διασκέδασε με τις επιτυχίες της αγαπημένης τραγουδίστριας, ωστόσο δεν έλειψε ένα απρόοπτο περιστατικό. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Το Πρωινό», η συναυλία χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά όταν ένας άνδρας, περίπου 40

Εξομολόγηση Κατερίνας Καινούργιου: «Υπήρξα βαθιά κομπλεξικn με την εικόνα μου»

Ενδιαφεροντα ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΟΜΠΛΕΞ Εξομολόγηση Κατερίνας Καινούργιου: «Υπήρξα βαθιά κομπλεξικn με την εικόνα μου» Γυρνάω σπίτι και νιώθω πολύ ανασφαλής, πρόσθεσε η παρουσιάστρια Τζωρτζίνα Φράγκου 19.06.2025 | 13:45 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αναφορικά με τις ανασφάλειες που είχε σχετικά με την εικόνα της έκανε λόγο η Κατερίνα Καινούργιου, παραδεχόμενη πως υπήρξε «βαθιά κομπλεξική» σε ό,τι αφορά την

Κερατόκωνος: Η οφθαλμοπάθεια των νέων – Βέλγος επέλεξε την Ελλάδα για επέμβαση στα μάτια του

Ο κερατόκωνος είναι μία εκφυλιστική πάθηση των ματιών, που προκαλεί παθολογική λέπτυνση των ινών κολλαγόνου στον επιφανειακό χιτώνα του ματιού. Ο κερατόκωνος είναι όταν η λέπτυνση στον κερατοειδή του ματιού οδηγεί σε αστάθεια και αλλαγή του σχήματός του (από σφαιρικό γίνεται κωνικό). Η συνέπεια είναι σοβαρού βαθμού μυωπία και αστιγματισμός που αυξάνονται διαρκώς. Εάν η

Μύθοι & Αλήθειες για τη μόνιμη αποκατάσταση της αιμορροϊδοπάθειας

Για την πλέον συχνή πάθηση της αιμορροϊδπάθειας, τους μύθους γύρω από αυτήν, κυρίως όμως, τις αλήθειες που αφορούν στη μόνιμη αποκατάσταση της βλάβης, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Περιστερίου, μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Τι είναι η Αιμορροϊδοπάθεια; Μύθος: Οι αιμορροΐδες είναι μία πάθηση η οποία εμφανίζεται