Τι αλλαγές προκαλεί στο στόμα η μείωση των οιστρογόνων και πώς επηρεάζουν την οδοντική υγεία.
Η εμμηνόπαυση προκαλεί πολλές φυσιολογικές αλλαγές στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να βλάψουν σοβαρά τα δόντια και τα ούλα, προειδοποιούν ειδικοί από τις ΗΠΑ.
Στη βάση αυτών των αλλαγών βρίσκεται η μείωση των οιστρογόνων, που μπορεί να επηρεάσει την οστική πυκνότητα και την παραγωγή του σάλιου, αναφέρει ο Dr. Thomas Sollecito, καθηγητής Στοματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μπορεί επίσης να βλάψει τα ούλα, με σοβαρές συνέπειες στην οδοντική υγεία.
Οι κίνδυνοι για τα δόντια, όμως, δεν αναπτύσσονται όταν διακοπεί οριστικά η έμμηνος ρύση. Αρχίζουν από την περιεμμηνόπαυση, όταν μειώνεται σταδιακά η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες, λέει η Dr. Maiara Hister-Cockrell, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.
Η πιο ανησυχητική είναι η μείωση του σάλιου, κατά τον Dr. Sollecito. Δίχως αυτό, μπορεί να αναπτυχθεί ξηρότητα στο στόμα (ξηροστομία) η οποία ενέχει αυξημένο κίνδυνο για:
- Πόνο στο στόμα
- Μυκητιάσεις στη στοματική κοιλότητα
- Τερηδόνα
Ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος στις ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση ή τον διαβήτη, διότι πολλά από αυτά επίσης προκαλούν ξηροστομία.
Πώς μπορεί όμως η μείωση στην παραγωγή σιέλου να οδηγήσει στην τερηδόνα; Το κλειδί είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της στην παραγωγή των ενζύμων που καταπολεμούν τα στοματικά βακτήρια και των ιχνοστοιχείων που ενισχύουν τα δόντια, λέει η περιοδοντολόγος Dr. Sally Cram, από την Ουάσινγκτον.
Οι επιπτώσεις αυτές έχουν ως επακόλουθο πολλαπλασιασμό των στοματικών βακτηρίων και αύξηση της τερηδόνας. «Όταν το στόμα είναι ξηρό, τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα», εξηγεί. «Αν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να φτάσει έως την περιοδοντική νόσο και την απώλεια των δοντιών».
Περιοδοντική νόσος και καυσαλγία
Η μείωση της οστικής πυκνότητας και η υποχώρηση των ούλων μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Η εξασθένηση των οστών, λ.χ., μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια στήριξης των δοντιών και αυξημένο κίνδυνο απώλειάς τους, κατά τον Dr. Sollecito. Αντίστοιχα, η υποχώρηση των ούλων εκθέτει επιφάνειες των δοντιών που δεν φέρουν το προστατευτικό περίβλημά τους (την αδαμαντίνη ουσία). Οι επιφάνειες αυτές είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στην τερηδόνα.
Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου. Κατ’ αυτήν συσσωρεύονται οδοντική πλάκα και βακτήρια κάτω από τα ούλα και γύρω από τα δόντια.
Η περιοδοντική νόσος αρχίζει με την ουλίτιδα, που προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στα ούλα, αναφέρει η Dr. Cram. Εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, τα ούλα μπορεί να αρχίσουν να αιμορραγούν και να υποχωρούν.
Μερικές ασθενείς αναπτύσσουν επίσης καυσαλγία στόματος (ή γλωσσοδυνία), προσθέτει η Dr. Hister-Cockrell. Πρόκειται για μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αίσθημα καύσου (κάψιμο) στη γλώσσα, τα χείλη και στην υπερώα (ουρανίσκος).
Τι μπορείτε να κάνετε
Για να προστατευθείτε, φροντίστε κατ’ αρχάς να καθαρίζετε σχολαστικά τα δόντια σας. Να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) και να τα καθαρίζετε τακτικά με οδοντικό νήμα.
Προσέξτε επίσης τη διατροφή σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι φτωχή σε τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και πλούσια σε τρόφιμα με πολύ ασβέστιο.
Μην αμελείτε επίσης να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρό σας. Ρωτήστε τον αν είναι αρκετές δύο φορές τον χρόνο ή χρειάζεστε άλλο πρόγραμμα.
Αν, τέλος, παρουσιάσετε ξηροστομία, αντιμετωπίστε την αμέσως. Είναι απαραίτητο να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα διαλύματα, σπρέι ή παστίλιες για την ξηροστομία. Αν είναι σοβαρή, ο οδοντίατρος μπορεί να χορηγήσει ειδικά φάρμακα. Ειδική φαρμακευτική αγωγή υπάρχει και για την καυσαλγία στόματος.
«Τα περισσότερα από τα οδοντικά και στοματικά προβλήματα που αναπτύσσονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να αποτραπούν. Αρκεί να φροντίζουν καλά τα δόντια τους οι γυναίκες και να πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο», τονίζει η Dr. Cram.
Φωτογραφία: iStock