45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Date:

Το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο που είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των καρδιολόγων της χώρας μας.

Φέτος στις εργασίες του 45ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης (31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», «CRETA MARIS RESORT»), θα αναπτυχθούν θέματα που άπτονται της σύγχρονης Καρδιολογίας, με στόχο την εξοικείωση του Έλληνα καρδιολόγου με όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο θα αναλυθούν και θα αναπτυχθούν σε βάθος, προκειμένου να υπάρχει ευρεία κατανόηση από τους Έλληνες καρδιολόγους στη διάγνωση και θεραπεία της Αρτηριακής Υπέρτασης, της Κολπικής Μαρμαρυγής, της Χρόνιας Στεφανιαίας Νόσου και της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην αποκρυπτογράφηση της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες, καθώς η γυναίκα ασθενής αποτελεί μια πρόκληση στην αξιολόγηση του θωρακικού πόνου αλλά και στη θεραπεία της, όταν διαπιστωθεί στεφανιαία νόσος.

Με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων που προάγουν την Καρδιολογία, η εξατομίκευση της καρδιαγγειακής φροντίδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ΕΚΕ και των επιστημονικών πρωτοβουλιών της.

Συνεδρίες αφιερωμένες στην εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία των αρρυθμιών, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της στεφανιαίας νόσου των βαλβιδοπαθειών, θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου. Η επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη στην Καρδιολογία αλλά και το μέλλον της ψηφιακής Καρδιολογίας και των «big data» στην Ιατρική θα αναλυθούν από διακεκριμένους επιστήμονες.

Στο συνέδριο αρκετές ομιλίες είναι αφιερωμένες στη σχέση καρδιάς και καρκίνου. Η καρδιοτοξικότητα των θεραπειών του καρκίνου αναλύεται λεπτομερώς για να θέσει σε εγρήγορση όλους τους Έλληνες καρδιολόγους που αντιμετωπίζουν καρδιολογικούς ασθενείς με καρκίνο, ώστε η εκτίμηση του κινδύνου καρδιοτοξικότητας να γίνεται σε όλους και η θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων να εφαρμόζεται όσο γρηγορότερα γίνεται.

Σε μια κοινή συνεδρία της Ομάδας Εργασίας Ηλεκτροφυσιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με την EHRA (European Heart Rhythm Association) θα συζητηθεί η κατάλυση παλμικού πεδίου στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, παρουσιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές της μεθόδου.

Επίσης η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης θα πραγματοποιήσει Σχολείο Καρδιοαναπνευστικής Κόπωσης, τόσο σε υγιείς όσο και σε πάσχοντες από Καρδιακή Ανεπάρκεια και Πνευμονική Υπέρταση, ενώ θα διεξαχθούν διαδραστικά σεμινάρια για τους νέους Καρδιολόγους με στόχο την εξοικείωσή τους με τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών αλλά και την πρακτική τους εξάσκηση σε πλήθος καρδιαγγειακών προβλημάτων (hands on training).

Τέλος, θα διεξαχθούν συνεδρίες αφιερωμένες στα οικονομικά της Υγείας, που στόχο έχουν να αφυπνίσουν την Πολιτεία και να ενημερώσουν τον Έλληνα καρδιολόγο καθώς και τον Έλληνα πολίτη για τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και ευρύτερα για τα την οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, με αφορμή τη διοργάνωση του 45ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, αναφέρει: «Στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πιστεύουμε ότι η γνώση και η τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν να προσφέρουμε εξατομικευμένες σύγχρονες θεραπείες στους ασθενείς μας, με στόχο τη μείωση του μεγάλου φορτίου της καρδιαγγειακής νόσου που αποτελεί σήμερα παγκόσμια απειλή. Στο 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν και θα το παρακολουθήσουν και ξένοι προσκεκλημένοι, εντάσσονται και θα αναδειχτούν όλες οι σύγχρονες γνώσεις -για κάθε πεδίο της καρδιαγγειακής ιατρικής- που πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας καρδιολόγος».

Φέτος οι σύνεδροι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα του συνεδρίου και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσω ειδικής εφαρμογής, του HCS App, το οποίο μπορούν να αναζητήσουν στο Google Play ή στο App Store.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», αίθουσα «ΖΕΥΣ» (Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης, «CRETA MARIS RESORT»), με State of the Art Lecture της εκλεγμένης προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Cecilia Linde.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στα γόνατα: Ποια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να είναι μια από τις καλύτερες θεραπείες για τον χρόνιο πόνο στα γόνατα. Ο συχνός πόνος στα γόνατα επηρεάζει περίπου 1 στους 4 ενήλικες. Κι ενώ πριν από μια γενιά οι ειδικοί συνιστούσαν συχνά ξεκούραση και πάγο για την ανακούφιση του πόνου, τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Απαραίτητη η συστηματική άσκηση μετά τον τοκετό – Τι είδους σωματική δραστηριότητα συστήνουν οι ειδικοί

Η γέννα ενός παιδιού είναι ένα συγκλονιστικό επίτευγμα, αλλά οι νέες μητέρες καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται στις δάφνες τους μετά τον τοκετό, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Οι νέες μητέρες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννα, συνιστούν

Αιμοδοσία: Ποιοι μπορούν να δώσουν αίμα και ποιοι όχι – Τι πρέπει να ξέρουμε

Ποια είναι τα κριτήρια για να γίνει κάποιος αιμοδότης και ποιες καθημερινές καταστάσεις μπορεί να τον εμποδίσουν. Η αιμοδοσία είναι έμπρακτη απόδειξη αλτρουϊσμού και αγάπης για τον συνάνθρωπο, αλλά πρέπει να γίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις για να επιτελεί τον σωτήριο ρόλο της. Γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν όλοι ή/και πάντοτε να δίνουν αίμα, όσο

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα

Πτώσεις: Αυτή η απλή συνήθεια σώζει τους ηλικιωμένους από κατάγματα ΕΥΕΞΙΑ Αυτή η απλή μέθοδος προφυλάσσει τα ηλικιωμένα άτομα από τις πτώσεις - Δείτε ποια είναι η ομάδα υψηλότερου κινδύνου  Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Kuopio, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, ανέδειξε τη θετική επίδραση της

24 μεταδοτικά παθογόνα απειλούν την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η λίστα με τα πιο επικίνδυνα μεμονωμένα παθογόνα ή οικογένειες παθογόνων, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 24 μεταδοτικά παθογόνα μπορεί να απειλήσουν την παγκόσμια υγεία στο εγγύς μέλλον, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ιοί με δυνατότητα να προκαλέσουν πανδημία και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει

Πολλαπλούν μυέλωμα: 25 κλινικές μελέτες διεξάγονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα

Το πολλαπλούν μυέλωμα προκαλεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται. Μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλούν μυέλωμα ο Μάρτιος και στο προσκήνιο έρχεται μία ασθένεια που το 2020 διαγνώστηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 600 ασθενείς που μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από αυτό. Το πολλαπλούν

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία

Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με ορισμένα νοσήματα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποια είναι αυτά. Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μία καρδιολογική διαταραχή που επιστημονικά αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Η

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει; ΕΥΕΞΙΑ Πόσο παράδοξο ακούγεται να μαραζώνεις στα 20 σου από δυστυχία και ο παππούς ή μαμά σου να έχουν «αναθερμάνει» τη σχέση τους με το χρόνο; Κι όμως είναι αληθές όπως παρατηρεί έρευνα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, δίνοντας αυτές τις εξηγήσεις  Μια

Λαέρτης Μαλκότσης: “Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική”

Λαέρτης Μαλκότσης: «Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική» Τετάρτη, 26.3.2025, 00:44 Zappit@ZAPPIT_ "Γονάτισα στον δρόμο. Πήγα να ψωνίσω από ένα mini market και με βρήκε ένας ταξιτζής." δήλωσε ο Λαέρτης Μαλκότσης. Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Λαέρτης Μαλκότσης μίλησε στο The 2night Show για την περιπέτεια υγείας που πέρασε το

“Πάγωσαν” στο MasterChef με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο: “Συγγνώμη μαμά, μας γάμ…”

Η εβδομάδα ξεκίνησε στην κουζίνα του MasterChef 2025 γεμάτη από εκπλήξεις και υπέροχες δοκιμασίες, αφιερωμένη

Γιώργος Νταλάρας: «Έχω μία αγάπη στο ρίσκο – Πιστεύω ότι θα πεθάνω είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο είτε πάνω σε κάποια μηχανή»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο ένθετο «Κ» και στον Βλάση Κωστούρο. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε μεταξύ άλλων για τα ρίσκα που του αρέσει να παίρνει στη ζωή και τις περιπέτειες που έχει περάσει Έχετε αφήσει πίσω κάποια όνειρα ή τα έχετε εκπληρώσει όλα;  Θα σας πω κάτι αστείο. Ήθελα να γίνω