Η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα: Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσουμε

Date:

Η δωρεά οργάνων αποτελεί πράξη ύψιστης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προσφέροντας σε άτομα που το έχουν ανάγκη μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή. Παρά τη σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και τις βελτιώσεις στην ιατρική τεχνολογία, η ανάγκη για δότες οργάνων παραμένει υψηλή, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως να περιμένουν για ένα σωτήριο μόσχευμα.

Ο Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, μίλησε στο -, για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη δωρεά οργάνων, αλλά και για το πόσο κρίσιμες είναι στην ενίσχυση της κοινωνικής προσφοράς.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο χώρο των μεταμοσχεύσεων;

Η Ελλάδα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση στο χώρο της μεταμόσχευσης οργάνων. Βελτιώνεται σταδιακά και συστηματικά. Μέχρι το 2023 είχαμε τρεις και το 2024 θα έχουμε μία τέταρτη διαδοχικά αυξητική χρονιά ως προς τη δωρεά οργάνων, αλλά έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.

Έχουμε ξεκινήσει από περίπου 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού πριν από κάποια χρόνια και τώρα ξεπεράσαμε τους 8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2023 και φέτος, το 2024, θα πλησιάσουμε τους 10 δότες.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ώστε να αυξηθεί η δωρεά οργάνων στη χώρα μας;

Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο μεγαλύτερος φραγμός ήταν η όχι και πολύ καλή οργάνωσή μας. Σαφώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, πάντα αυτό είναι σεβαστό, που μπορεί για διάφορους λόγους να αρνούνται να συναινέσουν στη δωρεά ή να έχουν ήδη αρνηθεί να διαθέσουν τα όργανά τους όταν φύγουν από τη ζωή, αλλά αυτό θέλουμε να γίνεται όταν έχουν γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει και αυτό είναι πάντα σεβαστό, αλλά όχι όταν παρασύρονται από μύθους και θεωρίες που δεν στέκουν.

Γι’ αυτό προσπαθούμε να ενημερωθεί ο κόσμος, να ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει, να ξέρει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αγοραπωλησιών που προβάλλονται ακόμα και σε σίριαλ στην τηλεόραση. Το σύστημα είναι πολύ διάφανο και ξεκάθαρο. Η προτεραιοποίηση των υποψηφίων ληπτών γίνεται με παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια και δεν αμφισβητείται με τίποτα ο εγκεφαλικός θάνατος πουθενά στον κόσμο.

Είναι ένα σύστημα που βελτιώνεται. Πάντα ήταν καλό, δεν λέω ότι ποτέ το σύστημα στην Ελλάδα δεν ήταν καλό, αλλά η οργάνωσή του βελτιώνεται τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται στους αριθμούς της δωρεάς.

Ποιες είναι οι κυριότερες δράσεις που έχει κάνει ο ΕΟΜ στην Ελλάδα;

Οι κυριότερες δράσεις που έχει κάνει ο ΕΟΜ είναι:

  • Έχει προχωρήσει σε δράσεις σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο στην δωρεά οργάνων. Είναι πολύ σημαντικές οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως το μεγάλο πρόγραμμα, οι «Οργανούληδες», με το οποίο έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί χιλιάδες μαθητές δημοτικού και αυτοί μεταφέρουν τα μηνύματα και τα συζητάνε με τις οικογένειές τους.
  • Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τους ενήλικες, κυρίως εργαζόμενους σε μεγάλους φορείς της χώρας και λέγεται «Organ Meetings». Έχουν γίνει αρκετές δραστηριότητες, μερικές διαδικτυακές και όχι μόνο σε πολλές χιλιάδες επίσης εργαζομένων που μεταφέρονται πραγματικά μηνύματα της μεταμόσχευσης και της δωρεάς οργάνων.

Πολύ σημαντική είναι, για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2022, η τοποθέτηση συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε επτά μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποδείχθηκε ότι -το μισό 2022 και όλο το 2023- ο θεσμός αποδίδει και υπερδιπλασιάστηκαν οι αριθμοί δοτών από τις συγκεκριμένες μονάδες.

Τώρα έχουμε τη χαρά να στηρίζει το Υπουργείο Υγείας πλέον αυτή την προσπάθεια με μια σημαντική χρηματοδότηση και πρόσφατα προσλάβαμε 28 συντονιστές μεταμοσχεύσεων. Οι 20 θα τοποθετηθούν σε μεγάλες ΜΕΘ της χώρας, οι 8 θα ενισχύσουν κεντρικά τον Οργανισμό και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν ακόμα περισσότερο μέσα στο 2025 που θα έχουν εξοικειωθεί με το πρόγραμμα.

Ποια είναι η συμβολή της τεχνολογίας και των νέων επιστημονικών εξελίξεων στις μεταμοσχεύσεις;

Είμαστε μακριά ακόμα από τα τεχνητά όργανα. Δεν νομίζω ότι στα επόμενα αρκετά χρόνια θα έχουμε κάτι τέτοιο που θα μπορεί να περάσει στην πράξη.

Βεβαίως η τεχνολογία βοηθάει σε άλλες κατευθύνσεις. Υπάρχουν συσκευές που προσπαθούμε να προμηθευτούμε και στη χώρα μας, οι οποίες συμβάλλουν στη συντήρηση και στην καλύτερη διατήρηση της ποιότητας των οργάνων των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή, γιατί καταλαβαίνετε ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να μην χαλάσει το όργανο, αφού δεν μπορεί να μείνει εκτός σώματος πολλές ώρες.

Ποιοι είναι οι στόχοι του ΕΟΜ για τα επόμενα χρόνια και πώς σχεδιάζετε να τους πετύχετε;

Στόχος του ΕΟΜ είναι να βελτιώσει την οργάνωσή του σε πραγματικό επίπεδο. Έχουμε πλέον ετοιμάσει πολύ αναλυτικές διαδικασίες για σχεδόν κάθε ενέργεια και πράξη, κάτι που ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε πάρει πιστοποιήσεις ISO για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Πολύ μεγάλη ώθηση θα δώσει και το πληροφοριακό σύστημα των μεταμοσχεύσεων το οποίο προετοιμάζουμε. Έχουμε λάβει και γι’ αυτό μια ικανοποιητική χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας.

Θα πρέπει η επικοινωνία να γίνεται γρήγορα, ώστε να μπορούν άνθρωποι από τη μία ΜΕΘ της χώρας στον Κεντρικό Οργανισμό, στις Μονάδες Μεταμόσχευσης οι οποίες είναι διάσπαρτες σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, να έχουν άμεσα την πληροφορία, να αποφεύγουμε τα λάθη, να κερδίζουμε χρόνο και να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερα μοσχεύματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων;

Το μήνυμα είναι ότι η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής που μπορούμε και πρέπει να χαρίζεται σε άνθρωπο που έχει ανεπάρκεια κάποιου οργάνου του.

Ο κόσμος δεν πρέπει να διστάζει όταν ρωτάται για την δωρεά, πρέπει να δηλώνει εθελοντής γιατί μόνο έτσι μπορεί κάποια στιγμή να μπορέσει να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους μέσα από τη δική του, τελικά, απώλεια κι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που είναι σπάνιες. Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή μπορούν να γίνουν πραγματικά δωρητές για διάφορους λόγους υγείας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αραβικά ρεβίθια με μπαχαρικά

Προσθήκη στα αγαπημένα Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Αξίζει όμως, γιατί η συγκεκριμένη συνταγή είναι χαμηλή σε θερμίδες και τα ρεβίθια πλούσια σε βιταμίνες. Σερβίρετε τα ρεβίθια σκορπώντας επάνω ψιλοκομμένα σφικτά αβγά και γαρνίρετε, αν θέλετε με φετάκια καυτερής πιπερίτσας και μαϊντανό. Υλικά 1 φλ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς σε κρύο νερό 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Ρυζοσαλάτα με σολομό

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 φλ. ρύζι μακρύκοκκο ¼ φλ. άσπρο κινόα ¼ φλ. κόκκινο κινόα 1 κομμάτι τζίντζερ, 5 εκατοστά περίπου σε φετούλες 1 κιλό σολομό σε φιλέτα, Blue Island 1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο 1 φλ. φασόλια ενταμάμε καθαρισμένα (βλ. σημ.2) Για το

Κατερίνα Καινούργιου για Ανδρέα Μικρούτσικο: “Ίσως είναι καλύτερο οι δρόμοι των ανθρώπων να χωρίζουν”

"Στενοχωρήθηκα που έμαθε ότι παντρεύομαι και δεν μου έστειλε ένα μήνυμα" παραδέχθηκε η Κατερίνα Καινούργιου.

Πέτρος Ιακωβίδης: “Σίγουρα πάντα μια γυναίκα βοηθάει σε πολλά πράγματα”

"Όταν γυρνάω στο σπίτι και έχω όλη αυτή την πίεση και το άγχος, εμένα μου κάνει πάρα πολύ καλό" ομολογεί ο Πέτρος Ιακωβίδης.

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν υπάρχει πια σχέση με τον Νίκο Κοκλώνη» – Γιατί απομακρύνθηκαν

Στο τέλος -έστω και προσωρινό- της φιλίας της με τον Νίκο Κοκλώνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Καινούργιου. Όπως εξήγησε, η απόστασή της από τον γνωστό παραγωγό και φίλο της οφείλεται σε έναν προσωπικό λόγο που τη στενοχώρησε βαθιά. «Δεν υπάρχει σχέση με τον Νίκο αν με ρωτάς. Τον αγαπώ πολύ, αλλά κάτι που με

Από τη βασιλική λάμψη στο χάος: Βίαιη συμπλοκή «σημάδεψε» το Royal Ascot

Η ζέστη του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την άφθονη κατανάλωση μπύρας και σαμπάνιας, οδήγησαν σε ένα ανεπιθύμητο περιστατικό στις φετινές ιπποδρομίες του Royal Ascot, όπου δύο νεαροί άνδρες ενεπλάκησαν σε βίαιη συμπλοκή, επισκιάζοντας την κατά τα άλλα εορταστική ατμόσφαιρα. Βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail δείχνει δύο άνδρες με κοστούμια να εμπλέκονται σε άγρια συμπλοκή

Σύνταξη πλέον στα 70: Η Δανία δίνει το παράδειγμα και η Ελλάδα ακολουθεί από το 2027

Ενδιαφεροντα ΔΑΝΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗ Σύνταξη πλέον στα 70: Η Δανία δίνει το παράδειγμα και η Ελλάδα ακολουθεί από το 2027 Η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2027 τη σύνδεση του προσδόκιμου ζωής με τα όρια συνταξιοδότησης, ακολουθώντας το δανέζικο μοντέλο, με τρία διαφορετικά σενάρια αύξησης ηλικιών Τζωρτζίνα Φράγκου 20.06.2025 | 22:22 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Άρχισε η διαδικασία αναφορικά

Η ψυχική ευεξία μπορεί να είναι σημαντική για τη μνήμη

Η φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας μνήμης στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging & Mental Health . Οι άνθρωποι που λένε ότι ζουν

Μιχάλης Οικονόμου: «Ο γιος μας λέει ότι έχει δυο μπαμπάδες»

Ενδιαφεροντα ΓΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ Μιχάλης Οικονόμου: «Ο γιος μας λέει ότι έχει δυο μπαμπάδες» Ήταν κάτι που δεν το είχαν αντιμετωπίσει ξανά, μας το είπαν, αλλά είχαν ανοιχτά μυαλά, πρόσθεσε ο ηθοποιός Τζωρτζίνα Φράγκου 20.06.2025 | 15:44 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Αναφορικά με τη ζωή του με τον Γιώργο Μακρή έκανε λόγο ο Μιχάλης Οικονόμου, αναφερόμενος επίσης

«Δώρα ζωής» από 48χρονη που πέθανε στη Θεσσαλονίκη – Διπλή μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος σε άνδρα στο Ιπποκράτειο

«Δώρα ζωής» προσέφερε με τον θάνατό της μια 48χρονη η οποία νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, χαρίζοντας ελπίδα και ζωή σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Με απόφαση της οικογένειάς της και τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η λήψη οργάνων προς μεταμόσχευση. Το ήπαρ, το πάγκρεας

Μυοκαρδιοπάθειες: Οι σιωπηλές παθήσεις της καρδιάς – Ποιοι προσβάλλονται και ποια είναι τα συμπτώματα

Ανάλογα με τον τύπο, οι μυοκαρδιοπάθειες μπορεί να αλλάξουν το σχήμα, το μέγεθος ή το πάχος των τοιχωμάτων της καρδιάς, οδηγώντας ακόμη και σε αιφνίδιο θάνατο. Με κύριο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανάγκης για πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με τις «σιωπηλές» αλλά σοβαρές καρδιολογικές παθήσεις, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διοργανώνει Καμπάνια Ευαισθητοποίησης

Ανησυχία στην Κρήτη: Λεγιονέλλα στο 50% των δειγμάτων νερού σε τουριστικά καταλύματα – Επισκέπτες και ξενοδόχους προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ

Σοβαρή ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα των ελέγχων στην Κρήτη, καθώς το βακτήριο της λεγιονέλλας (νόσος των Λεγεωνάριων) εντοπίστηκε στο 50% των δειγμάτων νερού σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί τους ξενοδόχους να λάβουν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωνάριων. Μια Βρετανίδα τουρίστρια που