Εμβολιασμοί: Τι πρέπει να γνωρίζετε για κάθε ηλικία και κατάσταση

Date:

Οι εμβολιασμοί παραμένουν ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης σοβαρών ασθενειών, προστατεύοντας μικρούς και μεγάλους. Κάθε ηλικιακή ομάδα, καθώς και άτομα με ειδικές υγειονομικές ανάγκες, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, Πνευμονολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί στο - τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τα εμβόλια σε κάθε φάση της ζωής τους, από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία.

Ποια είναι η σημασία του εμβολιασμού στα παιδιά;

Ο παιδικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να αναπτυχθεί η κατάλληλη ανοσολογική απόκριση σε μια πληθώρα παιδιατρικών παθήσεων, πολλές από τις οποίες έχουν σοβαρή και καμιά φορά θανατηφόρα έκβαση.

Επομένως είναι λίαν απαραίτητος ο πλήρης εμβολιασμός, έτσι όπως ακριβώς προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Οι παιδίατροί μας γνωρίζουν πολύ καλά αυτή τη διαδικασία και θα πρέπει σε αυτούς να απευθυνόμαστε.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παιδίατροι σε κάποια περιοχή, οι γενικοί γιατροί μας ή οι παθολόγοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να εμβολιάσουν συστηματικά ένα παιδάκι. Καλό θα είναι όμως, ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα μωρά, να απευθύνονται σε παιδιάτρους για το σωστό εμβολιασμό και την προτεραιοποίηση των εμβολίων.

Στους ενήλικες τι προβλέπεται;

Όσον αφορά τους ενήλικες, υπάρχουν συγκεκριμένες ντιρεκτίβες σε εμβολιασμό που αφορούν και μικρόβια, αλλά κυρίως ιούς, και εξατομικεύονται. Υπάρχουν εμβόλια που πρέπει κανείς να τα κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον πάσχει από συγκεκριμένα νοσήματα, όπως αιματολογικά, ογκολογικά, ή άλλες χρόνιες παθήσεις όπως είναι η κυστική ίνωση, που προτείνονται πάλι από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Επίσης, προτείνεται μια πληθώρα εμβολίων που αφορούν τους ηλικιωμένους, η προτεραιοποίηση των οποίων ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα.

Επομένως, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς γενικά για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα πρέπει με τον προσωπικό του γιατρό ή τον γιατρό που έχει για την κύρια πάθηση κάποιος ενήλικας ή ηλικιωμένος, να συζητήσει την προτεραιοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού του.

Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν;

Υπάρχουν γενικές αντενδείξεις και ειδικές αντενδείξεις. Οι γενικές αντενδείξεις αφορούν κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις στα έκδοχα των εμβολίων ή άλλες δυσανεξίες στα εμβόλια, ενώ οι ειδικές αντενδείξεις αφορούν κυρίως την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε συγκεκριμένη φάση κάποιας ασθένειας και ακολουθούν θεραπεία, οπότε την απόφαση παίρνει ο θεράποντας γιατρός. Για παράδειγμα, καλό θα είναι το εμβόλιο της γρίπης ή του κορωνοϊού να γίνεται συγκεκριμένη στιγμή σε σχέση με τη θεραπεία κάποιου ο οποίος παίρνει φάρμακα που καταστέλλουν το λεμφοποιητικό σύστημα.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσει κανείς με τους ειδικούς γιατρούς, για να γίνει η σωστή προτεραιοποίηση και να μην πάει «το εμβόλιο τσάμπα».

Τι γίνεται, όμως, με το εμβόλιο της γρίπης; Υπάρχει καθυστέρηση στον εμβολιασμό λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας;

Το εμβόλιο της γρίπης, επειδή ακριβώς η περίοδος της ενδημίας του ιού της γρίπης ξεκινά στην Ελλάδα μετά τις 15 Δεκεμβρίου, άρα οι δύσκολοι μήνες είναι Γενάρης, Φλεβάρης και Μάρτης, καλό θα είναι να καθυστερήσει να γίνει.

Να μην τρέξουν, δηλαδή, όλοι τον Οκτώβριο να κάνουν το εμβόλιο. Καλό είναι να γίνει προς το τέλος του Νοεμβρίου. Επειδή η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι πολύ μεγάλη -είναι γύρω στο 60% και φθίνει πάρα πολύ γρήγορα- καλό είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να συμπεριλαμβάνει τους μήνες που ανέφερα πιο πριν.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στην αποφυγή επιδημιών και πανδημιών;

Αυτό που αναφέρετε είναι ένα εργαλείο για να αποφύγουμε προβλήματα στη δημόσια υγεία, όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι σε επίπεδο ατομικό, δηλαδή πρέπει π.χ. να εμβολιαστεί η γιαγιά ή η μητέρα ενός βρέφους ώστε αυτό να προστατευτεί.

Είναι δηλαδή αφενός θέμα ατομικής προστασίας και προστασίας των μελών του κοινωνικού ή οικογενειακού μας περιβάλλοντος και αφετέρου, μακροεπιδημιολογικά, οι εμβολιασμένοι λειτουργούν ως ανάχωμα στο να ανασχεθεί η εξάπλωση ενός λοιμογόνου παράγοντα, ο οποίος θα κάνει επιδημία ή θα προκαλέσει πανδημία ή επιδημική έξαρση. Επομένως, και αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε για να προφυλάξουμε συγγενείς ή κοινωνικό περιβάλλον ή βρέφη, τα εγγονάκια και τα παιδάκια μας που θα πρέπει να προστατευτούν μέσα από εμάς.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόνος στη μέση: Οι περισσότερες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, αποκαλύπτει μελέτη

Επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για 56 θεραπείες για τον οξύ και χρόνιο πόνο. Ελάχιστες ήταν αποτελεσματικές. Όποιος έχει εκδηλώσει ποτέ πόνο στη μέση, ξέρει καλά πώς θα δοκιμάσει τα πάντα για να τον αντιμετωπίσει – από κάθε είδους χάπια έως βελονισμό. Μια νέα ανάλυση όμως αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούμε, ελάχιστα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή και πότε αναμένεται να αποφυλακιστεί;

Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ομόφωνα ένοχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή.

Ρένια Λουιζίδου: “Είναι ντροπή αλλά θα σου πω τι έψαξα το τελευταίο διάστημα στο ίντερνετ”

"Δεν ήταν όλοι οι συμπρωταγωνιστές μου εύκολοι στη συνεργασία. Θα άλλαζα το φινάλε σε εκείνη τη σειρά που έπαιξα, δεν μου άρεσε", εξομολογείται η Ρένια Λουιζίδου.

Τάσος Ξιαρχό: «Με έχουν σχολιάσει κι εμένα πάρα πολύ αλλά δεν με νοιάζει πια, αυτό σημαίνει ότι με ζηλεύουν»

Ο Τάσος Ξιαρχό παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα την Τρίτη. Ο γνωστός χορευτής και χορογράφος μίλησε για τη Μελίνα Νικολαΐδη, την πρόσφατη εξομολόγησή της σχετικά με τα επιπλέον κιλά της, καθώς και για τα επικριτικά σχόλια που έχει δεχθεί ο ίδιος κατά καιρούς. «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί

Ποια είναι τα must-have jacket για την άνοιξη του 2025

Μπορεί να πέρασε ο χειμώνας και το βαρύ κρύο, τα jacket όμως δεν μπορούν να λείπουν από την γκαρνταρόμπα σου. Όπως ξέρεις η άνοιξη είναι μια εποχή που δεν φοράς μπουφάν αλλά επί το πλείστον jackets. Ξεφεύγουμε από την μάλλινη αισθητική και σιγά σιγά φοράμε αέρινα φορέματα, λεπτές μακρυμάνικες μπλούζες και δειλά δειλά στο τέλος

Ρούλα Σταματοπούλου για διάσημη Ελληνίδα: «Από τη βρώμα, δεν μπορούσα να πιάσω το μαλλί»

Μία από τις χειρότερες εμπειρίες που είχε σε συνεργασία της με Ελληνίδα celebrity αποκάλυψε η Ρούλα Σταματοπούλου. «Η χειρότερη εμπειρία μου με celebrity. Μην ψάχνετε με κάποια που έκανα ή κάνω, καμία σχέση. Έτυχε να την κάνω τώρα σε μία φωτογράφηση που ήταν μια φορά και τέλος. Δε νομίζω ότι θα την ξανά έκανα» είπε

Διαβήτης: Η κακή κυκλοφορία του αίματος, οι ορμόνες και τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος, ορμονικές ανισορροπίες, αυτοάνοσα προβλήματα ή φάρμακα. Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους θύλακες των τριχών σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερβολική τριχόπτωση. Εάν έχετε διαβήτη και παρατηρήσετε ότι χάνετε μια αφύσικη ποσότητα μαλλιών, είναι πιθανό

Τίτλοι τέλους για τους «Ράδιο Αρβύλα» – Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη

Ενδιαφεροντα ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ Τίτλοι τέλους για τους «Ράδιο Αρβύλα» – Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη  Τζωρτζίνα Φράγκου 18.03.2025 | 20:27 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Η ανακοίνωση του Αντώνη Κανάκη  Πιο συγκεκριμένα, ο Αντώνης Κανάκης ανακοίνωσε το τέλος της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα στον ΑΝΤ1 χθες το βράδυ της Δευτέρα 17/3. Μάλιστα, ο

Οι λοιμώξεις των μητέρων στην εγκυμοσύνη διαταράσσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των νεογέννητων

Οι λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου των παιδιών τους, όπως διαπιστώνει έρευνα με επικεφαλής την Ακαδημία Επιστημών της Σλοβακίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Brain Medicine». Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στους πυραμιδικούς νευρώνες του ιπποκάμπου νεογέννητων

Η υγεία των εσωτερικών οργάνων μας δείχνει πόσο κινδυνεύουμε από άνοια, καρκίνο και άλλες 30 ασθένειες

Οι πιθανές και απίθανες συσχετίσεις που έχουν τα πρόωρα γερασμένα εσωτερικά όργανα με σοβαρά νοσήματα. Τα εσωτερικά μας όργανα μπορεί να γερνάνε ταχύτερα απ’ ό,τι εμείς και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές

Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

Το Ίδρυμα «Παύλος Γιαννακόπουλος», στο πλαίσιο της υποστήριξης και προώθησης της υγείας σε όλη την Ελλάδα, προχώρησε σε ριζική ανακαίνιση του φαρμακείου στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών. Το Ίδρυμα ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Διοικητή του Ιπποκράτειου, κ. Μάριου Τίγκα, και προχώρησε σε πλήρη αναβάθμιση του χώρου, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Κολεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αφαίρεση του εντέρου – Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Ο Λευτέρης Σουλτάτος υποβλήθηκε σε κολεκτομή, αποκάλυψε η Βάσω Λασκαράκη. Πώς γίνεται η επέμβαση. Η γνωστή ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ο σύζυγός της, σεφ Λευτέρης Σουλτάτος, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κολεκτομή για γαστρεντερικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε τμήμα του εντέρου του αλλά «ευτυχώς όλα πήγαν καλά». Πρόσθεσε, όμως, πως