Πώς νιώθει κάποιος που μαθαίνει ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια;

Date:

Τι συμβαίνει στην ψυχολογία ενός ανθρώπου όταν μαθαίνει ότι πάσχει από μια απειλητική ασθένεια για τη ζωή του; Πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται κάποιος επαγγελματίας ψυχικής υγείας την ώρα της ανακοίνωσης δίπλα στον νέο ασθενή;

Τις απαντήσεις δίνει η κα Ευγενία Παπαχρηστοπούλου, Ψυχολόγος-Κλινική Νεροψυχολόγος MSc, η οποία εξηγεί στο - τους μηχανισμούς λειτουργίας και την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που μαθαίνει ότι νοσεί.

Η υγεία μας είναι ένα θεϊκό δώρο που συχνά το θεωρούμε δεδομένο ή δεν αντιλαμβανόμαστε την πολύτιμη αξία του. Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι κατακτητής και ανταγωνιστικός. Στοχεύει στο παραπάνω σκαλί. Ονειρεύεται, κάνει σχέδια, σχηματοποιεί επιθυμίες, διαπλάθει προσδοκίες και χτίζει ελπίδες.

Συμβαίνει, όμως, κάποιες φορές τα δεδομένα μας να κλονίζονται. Και έρχεται κάποια μέρα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια θλιβερή πραγματικότητα, που πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία και διαταράσσει τη φαινομενική ησυχία μας. Αν ανατρέξουμε στην ετυμολογία του όρου «α-σθένεια», θα δούμε ότι το στερητικό «α» έχει αυτόματα αποκλείσει αυτό που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και δεν είναι άλλο από το σθένος του, την ψυχική και σωματική δύναμη με την οποία αφενός αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του και αφετέρου εξελίσσεται, προοδεύει.

Οι φάσεις που περνούν οι άνθρωποι με χρόνιες καταστάσεις

Οι ασθένειες και, ειδικότερα, οι χρόνιες καταστάσεις χαρακτηρίζονται από φάσεις. Οι φάσεις περιλαμβάνουν προκλήσεις τόσο για τον άνθρωπο που νοσεί όσο και για το περιβάλλον του, και αναφέρονται σε οργανικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο. Η πορεία και η εξέλιξη της νόσου μπορεί να μην τις περιλαμβάνει όλες. Κάποιες παραλείπονται ή αληλοεπικαλύπτονται.

Στην προδιαγνωστική φάση, που είναι και η πρώτη φάση, το άτομο αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα κλονίζεται από πόνους ή άλλες ενοχλήσεις και ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι η υγεία του δεν είναι όπως πριν. Είναι η φάση αναγνώρισης των συμπτωμάτων, ενώ ταυτόχρονα είναι και η χρονική στιγμή της απόφασης να απευθυνθεί σε ειδικό. Σε ψυχολογικό επίπεδο, η αγωνία, το στρες και η αβεβαιότητα είναι έντονα.

Η οξεία φάση, η οποία περιλαμβάνει την ανακοίνωση της διάγνωσης, ίσως είναι η πιο σημαντική για τον άρρωστο, καθώς έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την καινούργια πραγματικότητα που του αλλάζει τη ζωή. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος με έντονα συναισθηματικές αντιδράσεις για τον ασθενή και για το περιβάλλον του. Αν η ασθένεια είναι σοβαρή και απειλητική για τη ζωή, η πραγματικότητα θολώνει από τον φόβο θανάτου. Σε αυτήν την φάση, ο άρρωστος και το περιβάλλον του καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον που μπορεί να οδηγούν σε ριζικές αλλαγές του τρόπου που έχει μάθει να ζει.

Η χρόνια φάση είναι μια πιο ήρεμη συναισθηματικά φάση, όπου μετά την καταιγίδα της διάγνωσης ο άρρωστος και το περιβάλλον του θα πρέπει να συμβιώσουν με την καινούργια κατάσταση που έχει επιφέρει η νόσος. Εδώ, τα συμπτώματα έχουν πλέον εγκατασταθεί και χρήζουν αντιμετώπισης. Σε αυτή τη φάση, κατανοείται η ασθένεια και οι επιπτώσεις της. Την περίοδο αυτή, προαπαιτούμενη είναι η συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες, οι οποίες αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής για τον ασθενή. Είναι, λοιπόν, σημαντική η κατανόηση της νόσου και η αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων του αρρώστου. Η ενεργοποίηση υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου είναι ένας πολύ βοηθητικός παράγοντας για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και τον περίγυρό του.

Οι επόμενες φάσεις είναι ή η φάση ανάρρωσης/αποθεραπείας ή η τελική φάση με το γεγονός του θανάτου. Στη φάση ανάρρωσης, ο ασθενής έχει αποκτήσει μια δική του προσωπική εμπειρία που είναι η μάχη με την ασθένεια και η οποία βέβαια έχει επηρεάσει καθοριστικά τον ψυχισμό του. Είναι η φάση που ο άνθρωπος έχει μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, τους πιο μύχιους φόβους, έχει τροποποιήσει την αντίληψη για τον εαυτό του και τους γύρω του, και εισέρχεται στην κανονικότητα με τη νεοαποκτηθείσα εμπειρία. Η τελική φάση από μόνη της είναι επιφορτισμένη με πλήθος δύσκολα διαχειρίσιμων συναισθημάτων. Είναι η φάση απολογισμού, αποχαιρετισμού και συνειδητοποιήσεων.

Ευγενία Παπαχρηστοπούλου, Ψυχολόγος-Κλινική Νεροψυχολόγος MSc

Η ώρα της συνειδητοποίησης

Σε όλες, όμως, τις προαναφερόμενες φάσεις, ο ασθενής αλλά και το περιβάλλον του έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι περι- η ετυμολογία της λέξης. Την απώλεια του σθένους, τη συνειδητοποίηση της τρωτότητας της ανθρώπινης φύσης, την αποδοχή της ευαλωτότητας του ατόμου και της ρευστότητας της ζωής. Αυτές οι συνειδητοποιήσεις ανασύρουν πλήθος συναισθημάτων τα οποία απαιτούν διαχείριση.

Τα συναισθήματα αυτά περιγράφονται με το μοντέλο της Elisabeth Kubler-Ross και είναι: η άρνηση (δεν μπορεί να συμβαίνει σ’ εμένα αυτό), ο θυμός (γιατί σ’ εμένα;), η διαπραγμάτευση (ναι μεν… αλλά), η θλίψη (ναι… μπορεί και να συμβαίνει) και, τέλος, η αποδοχή της κατάστασης (ναι… συμβαίνει). Το μοντέλο της Kubler-Ross περι- τα στάδια του πένθους που συνεπάγεται η κάθε μορφή απώλειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφερόμαστε στην απώλεια της υγείας.

Αυτά, λοιπόν, τα συναισθήματα τα οποία κατακλύζουν τον ασθενή είναι πολύ σημαντικό να εκφράζονται και να μοιράζονται για να απαλύνονται. Το άμεσο περιβάλλον δεν είναι πάντα έτοιμο και δεκτικό, αφού αντιμετωπίζει και αυτό τα δικά του δύσκολα συναισθήματα. Η ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης (όχι ψυχοθεραπείας σε αυτή την φάση) από εκπαιδευμένο ειδικό ψυχικής υγείας είναι πολύτιμη, αν όχι απαραίτητη.

Ο ρόλος του επαγγελματία ψυχικής υγείας

Στη φάση της διάγνωσης, όπου το άτομο κατακεραυνώνεται από μία συνήθως ψυχρή ανακοίνωση, είναι σημαντική η ύπαρξη ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, θα διαλευκάνει τη θολή κατάσταση και θα αποσαφηνίσει πλήθος αποριών που αναδύονται.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η αλληλεπίδραση με έναν άνθρωπο που δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με τον ασθενή, που είναι πιο ψύχραιμος, ενήμερος και έτοιμος να μοιραστεί να δύσκολα συναισθήματα. Το μοίρασμα των συναισθημάτων αποτρέπει τα συναισθήματα μοναξιάς και απελπισίας που κατακλύζουν τον ασθενή και δίνουν κουράγιο και δύναμη για την αντιμετώπιση της κατάστασής του.

Σε ένα πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η ψυχολογική υποστήριξη συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό της οντότητας του ανθρώπου και του ρόλου του στον περίγυρό του, στην αναθεώρηση βασικών προτεραιοτήτων ζωής, στη βαθιά εκτίμηση του πόσο πολύτιμη είναι η υγεία και στην άντληση ευχαρίστησης από τις καθημερινές ανθρώπινες στιγμές. Επίσης, βοηθάει στην ενίσχυση των σχέσεων του ασθενούς με την ανάπτυξη και την επέκταση του κοινωνικού του δικτύου που δρα υποστηρικτικά.

Στην ιδέα της υποστήριξης από έναν ειδικό τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Μαζί με την ανάγκη για βοήθεια μπορεί να συνυπάρχει ντροπή, ενοχές και έντονος δισταγμός. Συνήθως, αυτά τα συναισθήματα επηρεάζονται από προκαταλήψεις-ταμπού και αντιλήψεις που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν από το άτομο για να μπορεί να τις ξεπεράσει και να κάνει το επόμενο βήμα για τον εαυτό του, που σκοπό έχει πάντα να ανακουφιστεί από το βαρύ ψυχολογικό φορτίο της νόσου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φαγητό: Γιατί έχει σημασία για την υγεία μας το πόσο γρήγορα τρώμε

Οι ειδικοί τείνουν να επικεντρώνονται στα είδη των τροφίμων που μπορείτε να φάτε για να βελτιώσετε την υγεία σας. Αλλά η ταχύτητα με την οποία τρώτε έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Το να τρώει κανείς πολύ γρήγορα το φαγητό του έχει κι αυτό τους κινδύνους του. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγείτε ή τον

Χάρης Εμμανουήλ: «Η απώλειά του ήταν ένα τεράστιο σοκ για μένα»

Ο Χάρης Εμμανουήλ μίλησε για την απώλεια του αδερφού του. Πριν κάποια χρόνια χάσατε και τον αδερφό σας, τον παραολυμπιονίκη Χρήστο Αγγουράκη, που ήταν ο ήρωάς σας…. Ναι, μάλιστα στις 23 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό στάδιο Χαϊδαρίου που είχε το όνομά του, έγινε μια εκδήλωση μνήμης για τα τρία χρόνια από τον θάνατο του. Ήρθαν και

Αυτό το ζευγάρι παντρεύεται & έστειλε τα προσκλητήρια – Πού & πότε θα γίνει ο γάμος;

Παντρεύονται το καλοκαίρι και ήδη έχουν στείλει τα προσκλητήρια γάμου.

Σάκης Ρουβάς για το βιντεοκλίπ της «Αστερομάτας»: Ξετρελάθηκα, είναι καταπληκτικό

Σάκης Ρουβάς για το βιντεοκλίπ της «Αστερομάτας»: Ξετρελάθηκα, είναι καταπληκτικό Σάκης Ρουβάς για το βιντεοκλίπ της «Αστερομάτας»: Ξετρελάθηκα, είναι καταπληκτικό Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ της ελληνικής συμμετοχής έχει αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια Το βιντεοκλίπ της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2025, «Αστερομάτα», που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Μαρτίου, έχει αποσπάσει πολλές θετικές αντιδράσεις

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος ξέσπασε κατά της Μαρίας Σολωμού: Έχει ένα στοιχείο ανεντιμότητας

Η ηθοποιός υποστήριξε πρόσφατα πως οι δηλώσεις της για τους 50άρηδες, παρερμηνεύτηκαν - Δείτε βίντεο

Γιάννα Βασιλείου: Λαμπερή παρουσίαση του δικού της Music Box

Δείτε φωτογραφίες... Με ένα πάρτι με ζωντανή μουσική, ανεβασμένη διάθεση, χορό και ακόμα μεγαλύτερη χαρά να συμμετέχουν όλοι στη γιορτή, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Γιάννα Βασιλείου, παρουσίασε το δικό της «MUSIC BOX», με αγαπημένα τραγούδια που έχουν γράψει ήδη ιστορία, δίνοντάς τους νέα μορφή, με φρέσκο αέρα, φέρνοντάς τα ξανά στο σήμερα. Στο «Cash» , όπου

Η Σίσσυ Χρηστίδου επανέρχεται με νέα δήλωση: “Φροντίστε οι νοικοκυρές που δουλεύουν για εσάς να έχουν ένσημα, ωράριο, μισθό”

Η Σίσσυ Χρηστίδου επανέρχεται με νέα δήλωση: «Φροντίστε οι νοικοκυρές που δουλεύουν για εσάς να έχουν ένσημα, ωράριο, μισθό» Δευτέρα, 24.3.2025, 13:41 Zappit@ZAPPIT_ Η νέα απάντηση της παρουσιάστριας στα "πυρά" των τελευταίων ημερών. Επικριτικά αλλά και υποστηρικτικά σχόλια έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες η Σίσσυ Χρηστίδου, μετά τον σχολιασμό της για τη συνέντευξη που παραχώρησε

Μαρίνα Βλαχάκη: «Όταν γνώρισα τον Στράτο Διονυσίου ήταν και με μια άλλη γυναίκα, δεν μου είχε βάλει κόκκινες γραμμές»

Για τον αξέχαστο Στράτο Διονυσίου μίλησε η Μαρίνα Βλαχάκη στο «Πρωινό» με τον Γιώργο Λιάγκα, με αφορμή την παράσταση για την ζωή του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή. Η Μαρίνα Βλαχάκη υπήρξε παρτενέρ στην πίστα με τον Στράτο Διονυσίου και μίλησε για την πρώτη τους γνωριμία, τη συνεργασία τους, την μεταξύ τους σχέση, αλλά και για την

Ντένζελ Ουάσινγκτον: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ηθοποιό του Χόλιγουντ»

Ο βραβευμένος με δύο Όσκαρ ηθοποιός Ντένζελ Ουάσινγκτον, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Sunday Morning» του CBS News, χαρακτήρισε τον εαυτό του ηθοποιό του θεάτρου και όχι κινηματογραφικό αστέρα. Μιλώντας με αφορμή τον ρόλο του στην νέα παραγωγή του Μπρόντγουεϊ «Οθέλλος» του Σαίξπηρ, που έκανε πρεμιέρα στο Ethel Barrymore Theatre και συμπρωταγωνιστεί με τον Τζέικ

Απάντηση Λιάγκα σε Σεφερλή: «Δεν έχω στείλει μήνυμα και ούτε πρόκειται – Δεν με γουστάρει, “πουλάω” να με έχει εχθρό»

Ο Γιώργος Λιάγκας απάντησε σκληρά στην ενόχληση που εξέφρασε ο Μάρκος Σεφερλής, ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει δεχτεί πρόσκληση στην εκπομπή του παρουσιαστή, παρότι ο δημοσιογράφος ασχολείται μαζί του. Μιλώντας στο «Πρωινό», ο Γιώργος Λιάγκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κωμικού στους «Weekenders», δήλωσε ότι «εγώ στεναχωριέμαι για τον Μάρκο, γιατί αυτή τη στιγμή έχει

Έρευνα συνδέει την παιδική παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή

Έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, τον Μάιο στη Μάλαγα, δείχνει ότι η ύπαρξη υπέρβαρου ή παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στην ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Κέντρο Κλινικής Έρευνας και Πρόληψης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, μελέτησαν

Light για Eurovision: Πόσα θέλει ο γνωστός τράπερ για να συμμετέχει στον διαγωνισμό

«Ωραίο το τραγούδι “Αστερομάτα”, μου άρεσε», είπε ο γνωστός τράπερ, Light, μιλώντας για την Eurovision, ενώ όπως ανέφερε στη συνέχεια: «Προσωπικά δεν θα πήγαινα στην Eurovision. Αν μου έδιναν 1 εκατομμύριο, θα πήγαινα». Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση της εκπομπής «Πρωινό» του ΑΝΤ1, είπε: «Ο καθένας μπορεί να επιλέγει πως θέλει να ζει τη ζωή του, άμα