Γιατί αυξάνονται εγκεφαλικά, κατάθλιψη μετά την αλλαγή ώρας

Date:

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό μας το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα πίσω. Απλές συμβουλές για καλύτερη προσαρμογή.

Τα ρολόγια θα γυρίσουν πίσω κατά μία ώρα στις 4 το πρωί της Κυριακής 27 Οκτωβρίου, καθώς θα τεθεί πάλι σε ισχύ η χειμερινή ώρα. Η αλλαγή ώρας του φθινοπώρου φέρνει σε πολλούς χαμόγελα, γιατί σημαίνει ότι θα κοιμηθούν μία ώρα παραπάνω. Για τους ειδικούς, όμως, δεν είναι ό,τι το καλύτερο.

Αν και μοιάζει πιο εύκολη απ’ ό,τι η αλλαγή της άνοιξης, που φέρνει τα ρολόγια μία ώρα μπροστά, κρύβει κι αυτή αρκετούς κινδύνους για την υγεία. Κατ’ αρχάς, όσοι εργάζονται νύχτα είναι πολύ πιθανό να εργασθούν μία ώρα περισσότερη. Έτσι το ωράριό τους θα γίνει τουλάχιστον 9 ώρες (περισσότερες εάν εφημερεύουν ή κάνουν 12ωρες βάρδιες).

Επιπλέον, η πρόσθετη ώρα ύπνου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. «Όταν κερδίζουμε μία ώρα ύπνου το φθινόπωρο, υπάρχει κίνδυνος να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί. Ή μπορεί να δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε το βράδυ», εξηγεί η Dr. Shelby Harris, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη.

Η αλλαγή ώρας ενδέχεται επίσης να αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (προκαλείται από θρόμβο σε αρτηρία του εγκεφάλου). Μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως ο κίνδυνος εκδήλωσης ισχαιμικών εγκεφαλικών είναι κατά μέσον όρο 8% υψηλότερος τις πρώτες δύο ημέρες μετά την αλλαγή ώρας.

Σε ορισμένες υποομάδες του πληθυσμού, όμως, είναι πολύ υψηλότερος. Στους ασθενείς με καρκίνο, λ.χ., αυξάνεται κατά 25%. Στους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) αυξάνεται κατά 20%. Ωστόσο δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό την εβδομάδα μετά την αλλαγή.

Αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο είναι η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών του οργανισμού (δηλαδή του βιολογικού ρολογιού).

Κατάθλιψη και ατυχήματα

H επιστροφή στην χειμερινή ώρα  συνοδεύεται επίσης από αυξημένες διαγνώσεις κατάθλιψης, σύμφωνα με άλλη μελέτη. Όπως έδειξε, οι διαγνώσεις αυξάνονται κατά 8% τον μήνα μετά την αλλαγή ώρας.

Αυτό πιθανώς σχετίζεται (και) με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Είναι μία διαταραχή της ψυχικής διάθεσης που εκδηλώνεται συνήθως τις πιο μικρές και πιο σκοτεινές ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 5% του πληθυσμού πάσχει από αυτήν.

Τέλος, μετά την αλλαγή ώρας μπορεί να αυξηθούν και τα τροχαία ατυχήματα. Και αυτό διότι ο ήλιος δύει νωρίτερα και πολλοί αναγκάζονται να οδηγούν στο βαθύ σκοτάδι. Άλλοι πάλι νιώθουν υπνηλία όταν οδηγούν στα σκοτεινά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να διαχειριστεί πιο ομαλά ο οργανισμός σας την αλλαγή ώρας, πρέπει κατ’ αρχάς να προσαρμόσετε σταδιακά το ωράριο του ύπνου σας. Η Dr. Natalie D. Dautovich, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χρονοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια, συνιστά να μπαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα τις μέρες πριν από την αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο αντίκτυπος στον οργανισμό σας όταν αλλάξει η ώρα κατά 60 λεπτά.

Μην ασχολείστε με τα κινητά σας τις ώρες πριν μπείτε για ύπνο. Να αποφεύγετε επίσης την σκληρή άσκηση, τα βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε μία ήσυχη ρουτίνα που διευκολύνει τον ύπνο.

Φροντίστε επίσης να βγαίνετε στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε τους μήνες που έρχονται. Αυτό είναι απαραίτητο κυρίως το πρωί. Μία καλή «δόση» ήλιου όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τον βραδινό ύπνο, θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί καλύτερα στην αλλαγή ώρας, τονίζει ο Dr. Jamie Zeitzer, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Η συχνή έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξετε κατάθλιψη, σύμφωνα με πολλές μελέτες.

Διατηρήστε επίσης το νέο ωράριο ύπνου σας και μετά την αλλαγή της ώρας. Τέλος, να αποφύγετε να κοιμάστε στη διάρκεια της ημέρας.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το λίπος στο συκώτι συνδέεται με πολλά διαφορετικά νοσήματα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν οι ασθενείς. Τι δείχνει μεγάλη μελέτη στη Σουηδία. Τι λένε οι ερευνητές. Η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ δεν είναι μία αθώα κατάσταση, αλλά σχετίζεται με πολλά σοβαρά νοσήματα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία. Στην πραγματικότητα, η λιπώδης νόσος του ήπατος συνοδεύεται από διπλάσια θνησιμότητα ακόμα και από παθήσεις που δεν εντοπίζονται

Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο. Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα