Είναι κακό να ακούτε συνέχεια μουσική; Πώς μπορεί να σας βοηθήσει και πώς να σας βλάψει

Date:

Η μουσική είναι παντού γύρω μας. Μας συνοδεύει καθημερινά στη διαδρομή για τη δουλειά ή το σχολείο, στη διασκέδαση, στις εξόδους με φίλους και σε εκδηλώσεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης στο σπίτι.

Όσο ευχάριστη και ουσιαστική μπορεί να είναι, πολλοί διερωτώνται: Μήπως πρέπει να υπάρχει όριο στην ακρόαση μουσικής; Υπάρχουν μελωδίες που μας ωφελούν και άλλες που ίσως μας βλάπτουν;

Τα οφέλη της μουσικής

Η μουσική μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας με θετικούς τρόπους, όπως η βελτίωση της συγκέντρωσης και του κινήτρου. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του The Conversation, έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής, ιδίως χωρίς στίχους, μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της μελέτης, των σχολικών εργασιών ή της δουλειάς.

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι διαφέρουν στην ικανότητά τους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά η σωστή μουσική μπορεί να ενισχύσει την απόδοση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

  • Η ορχηστρική μουσική είναι πιο αποτελεσματική για μελέτη ή δουλειές που απαιτούν λεκτική και οπτική μνήμη.
  • Η μουσική με γρήγορο ρυθμό βοηθά στην τόνωση του κινήτρου και της ενέργειας όταν κάνετε κάτι που απαιτεί κίνηση ή επανάληψη, όπως η γυμναστική ή το καθάρισμα του σπιτιού.

Πότε να αποφεύγετε τη μουσική

Παρά τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις που είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η ακρόαση μουσικής, αναφέρεται στο άρθρο του The Conversation. Όσο πιο δύσκολο και περίπλοκο είναι το έργο που κάνετε, όπως για παράδειγμα η απομνημόνευση ή η επίλυση προβλημάτων, τόσο περισσότερο πιθανό είναι η μουσική αντί να σας βοηθάει τελικά να αποσπά την προσοχή σας. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, η σιωπή μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη.

Οι κίνδυνοι της συνεχούς ακρόασης

Όσο και αν αγαπάτε να ακούτε μουσική, υπάρχει και μια σοβαρή ανησυχία: Η ένταση και η διάρκεια της ακρόασης. Η μουσική σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή και μόνιμη βλάβη στην ακοή, ακόμα και από σύντομες εκθέσεις. Ο δε χρόνος ακρόασης ενέχει επίσης κινδύνους.

  • Υψηλή ένταση: Η ακρόαση μουσικής σε πολύ δυνατή ένταση μέσω ακουστικών, ηχείων ή άλλων συσκευών μπορεί να καταστρέψει τα λεπτά, τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού, τα οποία δεν μπορούν να επανορθωθούν.
  • Διάρκεια ακρόασης: Η ακρόαση μουσικής σε ασφαλή επίπεδα έντασης είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διάρκεια. Η παρατεταμένη έκθεση, ακόμη και σε μέτρια ένταση, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή μακροπρόθεσμα.

Πώς να προστατευτείτε

Για να αποφύγετε την ακουστική βλάβη, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την ένταση, το χρόνο και την απόσταση από την πηγή του ήχου. Εδώ είναι μερικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

  • Κρατήστε την ένταση έως το 60%: Ειδικά όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά ή earbuds, φροντίστε η ένταση να μην ξεπερνά το 60% της μέγιστης έντασης της συσκευής σας.
  • Χρησιμοποιήστε ακουστικά απομόνωσης του θορύβου: Τα ακουστικά αυτά βοηθούν στην ακρόαση σε χαμηλότερες εντάσεις, καθώς δεν χρειάζεται να ανταγωνίζονται εξωτερικούς θορύβους.
  • Διαλείμματα ακρόασης: Κάντε συχνά διαλείμματα για να δώσετε στα αυτιά σας χρόνο να ξεκουραστούν. Ακόμα και μικρά διαλείμματα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα ακουστικής βλάβης.
  • Μέτρηση του ήχου: Χρησιμοποιήστε εφαρμογές μέτρησης του ήχου για να ελέγχετε αν βρίσκεστε σε περιβάλλοντα με επικίνδυνη ένταση ήχου, όπως συναυλίες ή αθλητικές εκδηλώσεις.

Η κλίμακα επικινδυνότητας του ήχου

Οι ήχοι μετρώνται σε ντεσιμπέλ (dB) και η κλίμακα dBA αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο αυτί ακούει τον ήχο. Συνήθως, οι ήχοι στα 70 dBA και είναι ασφαλείς. Οι συνομιλίες καταγράφονται γενικά σε περίπου 60 dBΑ και η κίνηση στην πόλη περίπου στα 80 dBA. Η έκθεση σε ήχους πάνω από το συνιστάμενο επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν βλάβες άμεσα ή μακροπρόθεσμα.

Τα σημάδια ότι έχετε εκτεθεί σε έναν επικίνδυνα δυνατό ήχο περιλαμβάνουν εξασθένηση ακοής, κουδούνισμα στα αυτιά και δυσκολία να συνομιλήσετε από απόσταση περίπου 1 μέτρου. Αν και η ακοή σας μπορεί να επιστρέψει μετά από κάποια ώρα στο φυσιολογικό, κάθε έκθεση σε ήχους υπερβολική έντασης έχει ένα κόστος. Τα προσωρινά προβλήματα στην ακοή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τελικά σε μόνιμη βλάβη στις δομές του εσωτερικού αυτιού.   

Αν θέλετε να ακούτε μουσική κάντε το σωστά

Η μουσική μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην καθημερινότητά μας, βοηθώντας μας να συγκεντρωθούμε, να χαλαρώσουμε ή να αντλήσουμε ενέργεια. Ωστόσο, η συνεχής και ανεξέλεγκτη ακρόαση, ιδίως σε υψηλές εντάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ακοής.

Η επιλογή κατάλληλης μουσικής, η ρύθμιση της έντασης και του χρόνου ακρόασης μπορούν να βοηθήσουν να απολαμβάνουμε με ασφάλεια τις αγαπημένες μας μελωδίες για πολλά χρόνια. Αν λοιπόν σας αρέσει και εσάς να ακούτε συνέχεια μουσική είναι σημαντικό να το κάνετε με τον σωστό τροπο ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο την ακοή σας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης: Νέο φάρμακο επιτυγχάνει θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις

Οι περισσότεροι από μια μικρή ομάδα ασθενών που υποβλήθηκαν σε έγχυση βλαστοκυττάρων δεν χρειάζονταν πλέον ινσουλίνη, αλλά το φάρμακο μπορεί να μην ταιριάζει σε όσους έχουν πιο εύκολα διαχειρίσιμο διαβήτη τύπου 1. Μια εφάπαξ έγχυση μιας θεραπείας βασισμένης σε βλαστοκύτταρα μπορεί να έχει θεραπεύσει 10 από τα 12 άτομα με την πιο σοβαρή μορφή διαβήτη

Αρτηριακή πίεση: Πόση άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα για να την κρατήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα

Έρευνες δείχνουν ότι αν θέλετε να προστατευθείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα άσκησής σας υψηλά. Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε

Η Μαντώ Γαστεράτου βάπτισε τον γιο της – Οι πρώτες εικόνες από την τελετή

Μια ιδιαίτερη και οικογενειακή στιγμή έζησαν χθες το απόγευμα (21/6) η Μαντώ Γαστεράτου και ο σύζυγός της, Νίκος Ισηγόνης, καθώς βάπτισαν τον μόλις επτά μηνών γιο τους σε μια τελετή με λίγους καλεσμένους, κυρίως στενούς φίλους και συγγενείς.  Ο νεοφώτιστος πήρε το όνομα Χρήστος, ενώ νονός του έγινε ο καλός τους φίλος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός

Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια γεννήθηκε η Ναταλία Γερμανού – Το κορίτσι με τα πολλά ταλέντα!

Η Ναταλία Γερμανού είναι γεννημένη στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου 1965 και έχει σήμερα τα γενέθλιά της. Είναι Ελληνίδα παρουσιάστρια, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας και στιχουργός. Ένα πολυτάλαντο πλάσμα που γίνεται σήμερα 60 ετών! Έχει καταγωγή από τη Λέσβο και είναι κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού και της Εριέττας Μαυρουδή. Σχεδόν δύο χρόνια

Συναγερμός από μαζικά κρούσματα αλλαντίασης από ενέσεις τύπου Botox στη Βρετανία

Αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούν αναφορές για δεκάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση μετά από Botox, καθώς και ισχυρισμούς για παράνομη πώληση προϊόντων που μοιάζουν με Botox. Δεκάδες άτομα έχουν αναφέρει συμπτώματα αλλαντίασης, μετά από καλλυντικές επεμβάσεις, στη Βρετανία, με την τοπική υπηρεσία του βρετανικού ΕΣΥ στην κομητεία Durham να

5 συνδυασμοί συμπτωμάτων που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Όλοι το έχουμε κάνει: πληκτρολογούμε τα συμπτώματά μας σε κάποια ιατρική ιστοσελίδα ή ακόμα και απλώς στο Google και μπροστά μας ανοίγονται μια σειρά αποτελεσμάτων, από ένα απλό κρύωμα μέχρι κάτι πιο σοβάρο, ακόμα και καρκίνος. Κλείνουμε αμέσως τη σελίδα, αγνοούμε τις πληροφορίες και… όλα είναι καλά. Κάποιες φορές, πράγματι, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Η τραγουδίστρια και ο Χάρης Παπατζανής απαθανατίστηκαν σε σοκάκι του νησιού Στη Μύκονο, σε μια βόλτα με τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή απαθανατίστηκε η Κατερίνα Λιόλιου, με την τραγουδίστρια να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη φωτογράφου και να χαμογελάει στον φακό.Το ζευγάρι

Ο Τρύφωνας Σαμαράς κάνει θεαματική είσοδο στο «Big Brother»

Ο διάσημος κομμωτής θα κάνει ένα ολοκληρωτικό make over στα αγόρια

Φαίη Σκορδά: “Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο”

Φαίη Σκορδά: «Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο» Σάββατο, 21.6.2025, 23:45 Zappit@ZAPPIT_ "Οι περισσότερες εκπομπές είναι προσωποκεντρικές. Πάντα ήταν, με άλλο τρόπο ίσως" παρατηρεί, μεταξύ άλλων, η Φαίη Σκορδά. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η φετινή τηλεοπτική σεζόν, η Φαίη Σκορδά έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Grace και τη δημοσιογράφο Μικαέλα

Τάσος Παλαντζίδης: “Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι συναδέλφου”

"Σήμερα εγώ της μιλάω αλλά εκείνη... ποτέ δεν με ρώτησε για το τι έπαθα τότε" εξομολογήθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης.

O Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τα «γαλλικά» του Σταύρου Μπαλάσκα που ακούστηκαν στον αέρα

Καλεσμένος στο πλατό των Weekenders ήταν το πρωί του Σαββάτου (21/6) ο Σταύρος Μπαλάσκας. Ο γνωστός αστυνομικός αναλυτής κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση με τους δύο συναδέλφους του στην Κύπρο που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε σεξουαλικές περιπτύξεις σε κοινή θέα και ο Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τις λέξεις που χρησιμοποίησε στον αέρα ο

Τάσος Παλαντζίδης: «Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι γυναίκας συναδέλφου»

Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με παρουσιάστρια τη Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ως είθισται, μάλιστα, ο έμπειρος ηθοποιός κλήθηκε να μοιραστεί με τους διαγωνιζόμενους και με το τηλεοπτικό κοινό μια προσωπική του ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Παλαντζίδης περιέγραψε αρχικά πως «θα σας