Τα μωρά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή γενικά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό ελάττωμα σε σχέση με εκείνα που έρχονται φυσικά στον κόσμο.
Δημοσίευμα της New York Post έγραψε ότι έγινε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, όπου εξετάστηκαν 7,7 εκατομμύρια γεννήσεις από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Ulla-Britt Wennerholm, τα μωρά που γεννιούνται μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διατρέχουν 36% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μείζον καρδιακό ελάττωμα από ό,τι τα παιδιά που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.
Εντούτοις, τα καρδιακά ελαττώματα είναι σχετικά σπάνια. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο με φυσικό τρόπο εμφανίζουν 1,15% πιθανότητες συνολικά να αναπτύξουν πρόβλημα στην καρδιά, ενώ τα μωρά μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν 1,84% πιθανότητες.
«Υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τα μωρά που συλλαμβάνονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης», ανέφερε η Ulla-Britt Wennerholm.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι «τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρά, απαιτώντας εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση όταν τα μωρά είναι πολύ μικρά, οπότε το να γνωρίζουμε ποια διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε τα καρδιακά ελαττώματα όσο το δυνατόν νωρίτερα και να εξασφαλίσουμε τη σωστή φροντίδα και θεραπεία».
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]