Οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες, και συχνά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των διατροφολόγων ως αντιφλεγμονώδεις τροφές. Αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους – όλοι αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Ωστόσο, υπάρχει ένας ξηρός καρπός που ίσως να μην έχετε εντάξει ακόμα στη διατροφή σας, και αυτός είναι τα Brazilian Nuts, τα καρύδια ή φιστίκια Βραζιλίας, όπως αποκαλούνται στη χώρα μας.
Τα καρύδια Βραζιλίας είναι οι μεγάλοι σπόροι του δέντρου Bertholletia excelsa, το οποίο φύεται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Αυτό το πανύψηλο δέντρο, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 50 μέτρα, ευδοκιμεί σε χώρες όπως το Περού, ο Ισημερινός, η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Βραζιλία. Μάλιστα τα περισσότερα «καρύδια Βραζιλίας» που καταναλώνουμε προέρχονται από τη Βολιβία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του συγκεκριμένου ξηρού καρπού παγκοσμίως.
Διατροφική αξία και οφέλη
Τα καρύδια Βραζιλίας είναι εξαιρετικά πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες. Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως αναφέρει το Vogue, είναι το σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μάλιστα, η κατανάλωση ενός μόνο καρυδιού Βραζιλίας μπορεί να καλύψει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σεληνίου (55 μικρογραμμάρια).
Το σελήνιο έχει ευεργετική δράση και σε άλλες πτυχές της υγείας, όπως:
- Υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς.
- Προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.
- Ενίσχυση της γονιμότητας και της διάθεσης.
Εκτός από το σελήνιο, τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν βιταμίνες Ε και Β6, ψευδάργυρο, και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς δέρματος. Περιέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή μελατονίνης για έναν καλό ύπνο, και το αντιοξειδωτικό ελλαγικό οξύ, το οποίο προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Προσοχή – Πόσα καρύδια Βραζιλίας πρέπει να τρώτε την ημέρα;
Παρά τα πολυάριθμα οφέλη τους, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με την κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας, καθώς περιέχουν πολύ υψηλή ποσότητα σεληνίου. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μόνο τριών έως πέντε καρυδιών την ημέρα για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη χωρίς να υπερβείτε τη μέγιστη συνιστώμενη πρόσληψη σεληνίου (400 μικρογραμμάρια).
Πώς να τα εντάξετε στη διατροφή σας
Τα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να τα φάτε ως σνακ ή να τα προσθέσετε σε σαλάτες, γιαούρτι, smoothies ή ακόμα και σε δημητριακά. Για πιο δημιουργικές συνταγές, δοκιμάστε να τα συνδυάσετε με αποξηραμένα φρούτα ή να τα χρησιμοποιήσετε στη δημιουργία energy balls.
Διατροφική αξία
Μια μερίδα τριών ξηρών καρπών Βραζιλίας περιέχει:
- Θερμίδες: 99
- Πρωτεΐνη: 2,15 g
- Λίπη: 10,06 g
- Υδατάνθρακες: 1,76 g
- Φυτικές ίνες: 1,10 g
- Φώσφορος: 109 mg
- Κάλιο: 99 mg
- Σελήνιο: 288 mcg
- Μαγνήσιο: 56 mg
- Ασβέστιο: 24 mg
- Ψευδάργυρος: 0,61 mg
- Σίδηρος: 0,36 g
- Νάτριο 0 mg
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]