Καρκίνος του αίματος: Οι πιο συχνοί τύποι και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις

Date:

Ο καρκίνος του αίματος αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που επηρεάζουν το αίμα, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα.

Ο καρκίνος του αίματος (αιματολογικές κακοήθειες) επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης.

Παρόλο που οι αιματολογικές κακοήθειες επηρεάζουν τόσους ανθρώπους, συχνά παραμένουν εκτός της ευρύτερης συζήτησης για τον καρκίνο. «Αυτός ο μήνας αποτελεί ευκαιρία για να ευαισθητοποιηθούμε, να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και τους οικείους τους και να αναδείξουμε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και πόρους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», όπως αναφέρει ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) και παραθέτει ορισμένα στοιχεία.

Ο καρκίνος του αίματος είναι ένας όρος που περιλαμβάνει διάφορους τύπους καρκίνων που επηρεάζουν τα λευκά αιμοσφαίρια, τον μυελό των οστών και το λεμφικό σύστημα. Οι πιο συχνοί τύποι είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα και το πολλαπλούν μυέλωμα. Καθένας από αυτούς τους καρκίνους συμπεριφέρεται διαφορετικά και απαιτεί διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Η λευχαιμία

Η λευχαιμία επηρεάζει τον μυελό των οστών και το αίμα, οδηγώντας στην παραγωγή ανώμαλων λευκών αιμοσφαιρίων που παρεμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η λευχαιμία μπορεί να είναι οξεία (οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, οξεία μυελογενής λευχαιμία) ή χρόνια (χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, χρόνια μυελογενής λευχαιμία), ενώ υπάρχουν και σπανιότερες εκφάνσεις της νόσου όπως η χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία, η λευχαιμία εκ τριχωτών κυττάρων και άλλες.

Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση εξατομικεύεται ανάλογα με τον υπότυπο της λευχαιμίας και μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπευτικών παραγόντων και ανοσοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένους τύπους λευχαιμίας, όπως η οξεία λεμφοβλαστική, που είναι ανθεκτική σε προηγούμενες θεραπείες έχει λάβει έγκριση η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν έναν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (CAR Τ-λεμφοκύτταρα) με σημαντική βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας: Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές καρκίνου στους ηλικιωμένους

Το λέμφωμα

Το λέμφωμα ξεκινάει στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελεί κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων, ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, και μπορεί να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και υπότυποι λεμφώματος ανάλογα με το αν έχουν επιθετική ή αργή εξέλιξη και αν προέρχονται από Β ή Τ λεμφοκύτταρα.

Θεραπεία

Οι νεότερες ανοσοθεραπείες με CAR Τ-λεμφοκύτταρα και με αμφι-ειδικά αντισώματα έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών με υποτροπιάζον/ανθεκτικό λέμφωμα. Για παράδειγμα, το epcoritamab οδηγεί σε βαθιές και παρατεταμένες ανταποκρίσεις σε ασθενείς με υποτροπιάζων ή ανθεκτικό λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), που έχουν λάβει 2 ή περισσότερες γραμμές θεραπείας με διαχειρίσιμη τοξικότητα.

Το mosunetuzumab αποτελεί πλέον θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό οζώδες λέμφωμα μετά από τουλάχιστον 2 προηγούμενες γραμμές θεραπείας. Ο αναστολέας επόμενης γενιάς της BTK, pirtobrutinib, έχει δείξει αποτελεσματικότητα και αποτελεί πλέον επιλογή και για τους ασθενείς με λέμφωμα μανδύα και ανθεκτική/υποτροπιάζουσα νόσο.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι τέσσερις κοινές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο

Στο λέμφωμα Hodgkin τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στη θεραπεία το κλασικό σχήμα AVD (χωρίς μπλεομυκίνη) σε συνδυασμό με το brentuximab vedotin, ένα συζευγμένο μονοκλωνικό αντίσωμα με φάρμακο, στην πρώτη γραμμή θεραπείας, ενώ ο συνδυασμός nivolumab-AVD φαίνεται να υπερέχει και είναι πιθανό να αποτελέσει σύντομα την πρώτη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς αυτούς.

Το πολλαπλούν μυέλωμα

Το πολλαπλούν μυέλωμα αρχίζει στα πλασματοκύτταρα, έναν άλλο τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που βρίσκονται στον μυελό των οστών, διαταράσσοντας την κανονική παραγωγή αντισωμάτων και καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.

Θεραπεία

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ανταποκρίνεται στην αρχική θεραπευτική αγωγή και σε πολλούς ασθενείς η νόσος μένει σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρκετές όμως φορές, τα κακοήθη κύτταρα του μυελώματος αποκτούν ανθεκτικότητα στη θεραπευτική αγωγή με το χρόνο και η νόσος υποτροπιάζει.

Το υποτροπιάζον ή/και ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα μετά από πολλαπλές γραμμές θεραπευτικής αγωγής αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους κλινικούς ιατρούς. Οι νεότερες ανοσοθεραπείες όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα (chimeric antigen receptor – CAR) και τα αμφι-ειδικά (bispecific) αντισώματα έχουν ενταχθεί στη θεραπευτική φαρέτρα και βελτιώνουν την πρόγνωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα συγκεκριμένα φάρμακα αξιολογούνται επίσης σε κλινικές μελέτες με σκοπό να χορηγούνται πρωιμότερα και να βελτιστοποιήσουν τα ποσοστά μακροχρόνιας ύφεσης μετά την θεραπεία πρώτης γραμμής.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Θετικά αποτελέσματα από εμβόλιο mRNA για προχωρημένους όγκους

Καρκίνος του αίματος: Γιατί είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση

Η ευαισθητοποίηση για τις αιματολογικές κακοήθειες είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους.

Πρώτον, οι καρκίνοι του αίματος συχνά παρουσιάζουν ασαφή ή μη ειδικά συμπτώματα όπως κόπωση, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανεξήγητη απώλεια βάρους ή διογκωμένους λεμφαδένες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν ως άλλες, λιγότερο σοβαρές καταστάσεις, οδηγώντας σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή νωρίτερα, εντοπίζοντας πιθανώς την ασθένεια στα πρώτα της στάδια, όταν είναι δυνητικά θεραπεύσιμη.

Δεύτερον, οι καρκίνοι του αίματος παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την Leukemia & Lymphoma Society, οι καρκίνοι του αίματος αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Παγκοσμίως, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτούς τους καρκίνους, αλλά η χρηματοδότηση και οι πόροι που αφιερώνονται στην έρευνα για τον καρκίνο του αίματος υπολείπονται αυτών που διατίθενται για πιο γνωστούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του πνεύμονα.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε νεαρές γυναίκες

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Freakier Friday: Λίντσεϊ Λόχαν και Τζέιμι Λι Κέρτις επιστρέφουν ως πρωταγωνιστές μετά από 22 χρόνια

To σίκουελ της επιτυχημένης κωμωδίας «Freakier Friday» που κυκλοφόρησε το 2003 με πρωταγωνίστριες την Λίντσεϊ Λόχαν (Lindsay Lohan) και την Τζέιμι Λι Κέρτις (Jamie Lee Curtis) απέκτησε ημερομηνία πρεμιέρας. Σύμφωνα με την ανάρτηση των Walt Disney Studios στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 8 Αυγούστου του 2025, την ίδια ημέρα

Η Σάσα Μπάστα διαψεύδει τις φήμες χωρισμού με τον Δημήτρη Κουσαθάνα: «Έχει καταντήσει λίγο κωμωδία»

Η Σάσα Μπάστα διέψευσε τις φήμες που θέλουν να έχει χωρίσει με τον σύζυγό της Δημήτρη Κουσαθάνα. Η τραγουδίστρια ανέφερε στις τηλεοπτικές κάμερες που τη συνάντησαν ότι συνήθως αποφεύγει να απαντά σε προσωπικές ερωτήσεις, αλλά νιώθει υποχρεωμένη να το κάνει λόγω της οικογένειάς της και του ανήλικου παιδιού της. «Αυτό έχει καταντήσει λίγο κωμωδία, ότι

Η Δούκισσα Νομικού για την αλλαγή στα μαλλιά της: «Ήθελα δύο χρόνια να αλλάξω το χρώμα»

Η Δούκισσα Νομικού μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Breakfast@Star» για την μεγάλη αλλαγή στα μαλλιά της. Η παρουσιάστρια αποχωρίστηκε τα ξανθά της μαλλιά πριν από λίγο καιρό. «Προσπαθώ να συνδυάζω την οικογένεια με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις» σημείωσε αρχικά η Δούκισσα Νομικού και αποκάλυψε ότι ο γιος της, Σάββας, είναι μαθητής στην πρώτη Δημοτικού. Για την

Νικόλ Κίντμαν και Σάλμα Χάγιεκ σε ένα βίντεο από την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι που προκάλεσε συζητήσεις

Η Νικόλ Κίντμαν και η Σάλμα Χάγιεκ καταγράφονται από κάμερες και φωτογράφους στο Παρίσι. Πολλοί μίλησαν για μια στιγμή έντασης, ανάμεσα στις δύο σταρ. Οι κοσμικές στήλες περιοδικών γράφουν για ένταση ανάμεσα στη Νικόλ Κίντμαν και την Σάλμα Χάγιεκ, που πάντως δεν επιβεβαιώνεται από το επίμαχο βίντεο. Σε αυτό, κατά τη διάρκεια του σόου της

Αναρωτιέστε αν έχετε ΔΕΠΥ; 8 κοινά συμπτώματα και πώς να το διαχειριστείτε

Τα τελευταία χρόνια, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με άρθρα και συζητήσεις για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) στους ενήλικες. Εάν έχετε αναρωτηθεί κι εσείς αν μπορεί να ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, δεν είστε οι μόνοι. Η ΔΕΠΥ μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, αλλά πολλά άτομα συνεχίζουν να ζουν με τη

Δώρα Τσαμπάζη: Η ανάρτηση για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη – Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου, γράφει

Δείτε τι έγραψε για τον σύζυγό της που έφυγε από τη ζωή το 2022

Βίκυ Βολιώτη: Από μικρή ήθελα να υιοθετήσω, δεν είναι κάτι που ήρθε ουρανοκατέβατο

Η Βίκυ Βολιώτη έδωσε συνέντευξη και μίλησε για τη μητρότητα, την κόρη της και τα social media. Η ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Weekenders», όπου και αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας μεταξύ ανηλίκων, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι νέο, απλώς πλέον προβάλλεται περισσότερο. Υπογράμμισε ότι το σχολικό περιβάλλον και οι γονείς φέρουν ευθύνη, ενώ ανέφερε και

Κόλαφος η Νόνη Δούνια για τον εμμονικό της θαυμαστή: “Δεν ξέρεις που αρχίζει και τελειώνει η ασθένεια του”

Κόλαφος η Νόνη Δούνια για τον εμμονικό της θαυμαστή: «Δεν ξέρεις που αρχίζει και τελειώνει η ασθένεια του» Σάββατο, 12.10.2024, 17:08 Zappit@ZAPPIT_ "Είχε βάλει εικόνες σαν να έχουμε σχέση, σαν να είναι σύντροφος μου και μπαμπάς των παιδιών μου" αποκάλυψε η Νόνη Δούνια. Με αφορμή την απόφαση του Γιάννη Πλούταρχου να κινηθεί νομικά εναντίον εμμονικής

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος: Η μεγάλη αποκάλυψη για την γιαγιά του, Κατίνα Παξινού

"Δεν θα την έλεγα γλυκό άνθρωπο αλλά πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο με πάρα πολύ μεγάλη προσωπικότητα" τονίζει ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.

Θερμική καταπόνηση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού από την κύηση

Θερμική καταπόνηση: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού από την κύηση ΠΑΙΔΙ Με αφορμή τον θερμό Νοέμβριο που αναμένεται, εξετάζουμε νεότερα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1°C είναι αρκετή για να υπάρξουν προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου YGEIAMOU.GR TEAM 14/10/2024 09:10:17 Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες

Συγκινεί η Δώρα Τσαμπάζη για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη: «Δύο χρόνια χωρίς το χαμόγελό σου, αλλά πάντα με το φως σου»

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 14 Οκτωβρίου, από τον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ο Ολυμπιονίκης πέθανε σε ηλικία 43 ετών μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο. Η σύζυγός του, Δώρα Τσαμπάζη, συγκινεί στη νέα της ανάρτηση στο Instagram για την απώλεια του αγαπημένου της με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. «”Στο πουθενά θα μας πετάξει