Μόλις 4,5% των Ιαπώνων είναι παχύσαρκοι – Τα μυστικά της διατροφής τους

Date:

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας διεθνώς και κυρίως στον δυτικό κόσμο. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι θεωρούνται παχύσαρκοι με βάση τις σύγχρονες ιατρικές προδιαγραφές.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία αναφορά από το υπ. Υγείας, περίπου το 60% των ενηλίκων και ένα στα τρία παιδιά καταγράφονται με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις το 4,5% του πληθυσμού. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και ποια είναι τα μυστικά της διατροφής των Ιαπώνων που τους βοηθούν να διατηρούν ένα τόσο χαμηλό ποσοστό παχυσαρκίας;

Η απλότητα της ιαπωνικής κουζίνας

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ιαπωνικής διατροφής είναι η απλότητα. Βασική αρχή είναι «όσο πιο απλό, τόσο καλύτερο». Σε αντίθεση με τις δυτικές διατροφικές συνήθειες, όπου συχνά τα πιάτα «βουλιάζουν» σε πλούσιες σάλτσες, στην Ιαπωνία κυριαρχούν τα φυσικά αρώματα και οι γεύσεις των πρώτων υλών.

Η παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή εστιάζει στην κατανάλωση φρέσκων τροφίμων με ελάχιστη επεξεργασία, δίνοντας έμφαση σε φρούτα, λαχανικά και, φυσικά, ψάρια. Οι Ιάπωνες προτιμούν το ψάρι από το κρέας, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τα οφέλη τους στην καρδιακή υγεία και τη μείωση των φλεγμονών.

Μικρότερες μερίδες και ποικιλία τροφών

Η ποσότητα παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Στην Ιαπωνία, τα γεύματα συνήθως σερβίρονται σε μικρότερες μερίδες, αλλά σε περισσότερα πιάτα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους Ιάπωνες να απολαύσουν τη γεύση πολλών διαφορετικών τροφών χωρίς να υπερφορτώνουν το στομάχι τους. Ένα τυπικό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει 3 ή 4 μικρά πιάτα, μεταξύ αυτών τα πρωτεϊνούχα φασόλια edamame ή σούπες με βάση το ζωμό, που βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες.

Αυτός ο τρόπος διατροφής προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για να στείλει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο πριν από την υπερκατανάλωση φαγητού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας

Δεν είναι μόνο η διατροφή που συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων παχυσαρκίας στην Ιαπωνία. Η ιαπωνική κουλτούρα δίνει μεγάλη έμφαση στη σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Σύμφωνα με μελέτες, οι Ιάπωνες περπατούν κατά μέσο όρο 7.000 βήματα την ημέρα, ενώ στις ΗΠΑ – για παράδειγμα – ο μέσος όρος είναι περίπου 5.000 βήματα.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες ενσωματώνουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους, είτε μέσω των μετακινήσεων είτε μέσω της κουλτούρας αυτοφροντίδας, η οποία προωθεί την καλή φυσική κατάσταση από νεαρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και διαβήτη σε σχέση με δυτικές χώρες.

Τρόπος ζωής Vs Φαρμάκων

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό στην Ιαπωνία είναι η αποφυγή φαρμακευτικών λύσεων για την απώλεια βάρους. Αν και σε πολλές δυτικές χώρες οι φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς (Ozempic, Wegovy κ.α.) στην Ιαπωνία προτιμούν να επικεντρώνονται στη φυσική προσέγγιση της απώλειας βάρους: υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

H ιαπωνική διατροφική κουλτούρα ως έμπνευση

Η Ιαπωνία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια χώρα μπορεί να διατηρεί χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας μέσω της υγιεινής διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και της αποφυγής φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Η απλότητα και η ποικιλία της ιαπωνικής κουζίνας σε συνδυασμό με έναν τρόπο ζωής που προάγει την κίνηση αποτελούν τα βασικά μυστικά της επιτυχίας τους.

Αν και υπάρχουν προκλήσεις για τις νεότερες γενιές στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα στο Τόκιο, καθώς εκφράζονται ανησυχίες πως ο τρόπος ζωής έχει αρχίσει να επηρεάζεται από δυτικά πρότυπα, η ιαπωνική παράδοση υγιεινής ζωής μπορεί να εμπνεύσει – αντίστροφα – τον υπόλοιπο κόσμο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πολλαπλούν μυέλωμα: 25 κλινικές μελέτες διεξάγονται στο Κέντρο Αναφοράς στην Αθήνα

Το πολλαπλούν μυέλωμα προκαλεί το 10% των αιματολογικών κακοηθειών. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται. Μήνας ευαισθητοποίησης για το πολλαπλούν μυέλωμα ο Μάρτιος και στο προσκήνιο έρχεται μία ασθένεια που το 2020 διαγνώστηκε σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται περίπου 600 ασθενείς που μαθαίνουν ετησίως ότι πάσχουν από αυτό. Το πολλαπλούν

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς βλάπτει σοβαρά την υγεία

Διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας με ορισμένα νοσήματα, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ποια είναι αυτά. Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και άλλα σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε μία καρδιολογική διαταραχή που επιστημονικά αποκαλείται μυοκαρδιοπάθεια takotsubo, αλλά στο ευρύ κοινό είναι γνωστή ως σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς. Η

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει;

Απίστευτο! Νέοι σε κρίση ηλικίας και παππούδες που «ξανανιώνουν» – Τι συμβαίνει; ΕΥΕΞΙΑ Πόσο παράδοξο ακούγεται να μαραζώνεις στα 20 σου από δυστυχία και ο παππούς ή μαμά σου να έχουν «αναθερμάνει» τη σχέση τους με το χρόνο; Κι όμως είναι αληθές όπως παρατηρεί έρευνα σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες, δίνοντας αυτές τις εξηγήσεις  Μια

Λαέρτης Μαλκότσης: “Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική”

Λαέρτης Μαλκότσης: «Πέρασα πρόσθιο έμφραγμα, καθάρισα με μία αγγειοπλαστική» Τετάρτη, 26.3.2025, 00:44 Zappit@ZAPPIT_ "Γονάτισα στον δρόμο. Πήγα να ψωνίσω από ένα mini market και με βρήκε ένας ταξιτζής." δήλωσε ο Λαέρτης Μαλκότσης. Σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ο Λαέρτης Μαλκότσης μίλησε στο The 2night Show για την περιπέτεια υγείας που πέρασε το

“Πάγωσαν” στο MasterChef με τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο: “Συγγνώμη μαμά, μας γάμ…”

Η εβδομάδα ξεκίνησε στην κουζίνα του MasterChef 2025 γεμάτη από εκπλήξεις και υπέροχες δοκιμασίες, αφιερωμένη

Γιώργος Νταλάρας: «Έχω μία αγάπη στο ρίσκο – Πιστεύω ότι θα πεθάνω είτε στη σκηνή είτε στο στούντιο είτε πάνω σε κάποια μηχανή»

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο ένθετο «Κ» και στον Βλάση Κωστούρο. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης μίλησε μεταξύ άλλων για τα ρίσκα που του αρέσει να παίρνει στη ζωή και τις περιπέτειες που έχει περάσει Έχετε αφήσει πίσω κάποια όνειρα ή τα έχετε εκπληρώσει όλα;  Θα σας πω κάτι αστείο. Ήθελα να γίνω

Ιωάννα Παππά: «Φοβάμαι την απιστία – Δεν το έχω μάθει, δεν το θέλω, δεν μου αρέσει και καλύτερα να μην το μάθω»

Η Ιωάννα Παππά βρέθηκε καλεσμένη στο podcast της Ναταλίας Αργυράκη και μίλησε μεταξύ άλλων για το ξεκαθάρισμα που έκανε στον σύντροφο της ως προς το κεφάλαιο «απιστία». Συγκεκριμένα, η ίδια αρχικά είπε:«Φοβάμαι την απιστία. Δεν το έχω μάθει, αλλά σίγουρα θα το έχω πάθει κι εγώ. Δεν το θέλω, δεν μου αρέσει και καλύτερα να

Νίκος Γκάλης: «111 χρόνια περηφάνειας για τα γενέθλια του Άρη μου»

Ενδιαφεροντα ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ Νίκος Γκάλης: «111 χρόνια περηφάνειας για τα γενέθλια του Άρη μου» Ο κορυφαίος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών έστειλε τις ευχές του για τα γενέθλια του Άρη Τζωρτζίνα Φράγκου 25.03.2025 | 20:56 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Άρης συμπληρώνει 111 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσής του και με αφορμή τα γενέθλια της ομάδας, οι

Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ήμουν στον δρόμο και πήγα να πεθάνω από το μάτι»

Ενδιαφεροντα ΜΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Μάκης Χριστοδουλόπουλος: «Ήμουν στον δρόμο και πήγα να πεθάνω από το μάτι» Έχω ένα παιδί μαζί μου, που με ξεματιάζει, πρόσθεσε ο τραγουδιστής Τζωρτζίνα Φράγκου 25.03.2025 | 20:31 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε σε περιστατικά που έχει βιώσει, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πιστεύει ιδιαίτερα στην κακή ενέργεια, που μπορεί να του μεταφέρει

Μπακαλιάρος με κουρκούτι και σκορδαλιά

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό παστός μπακαλιάρος Για το κουρκούτι 1 φλ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις½ φλ. (75γρ.) κορν φλάουερ1 τενεκεδάκι (330ml) μπύρα παγωμένη Για το τηγάνισμα 1 φλ. (150γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσειςμπόλικο ηλιανθέλαιο Για την σκορδαλιά 1 κιλό πατάτες8-10 σκελίδες (20γρ.) σκόρδο ξεφλουδισμένο5 κουταλιές (45 ml) άσπρο ξύδι1/2 φλ.

Λεμονάτο κοτόπουλο με μανιταράκια

ΥΛΙΚΑ 700 γρ. κοτόπουλο, στήθος 1 κ. σ. βούτυρο ανάλατο 2 κ. σ. ελαιόλαδο 2 Χ 195 γρ. συσκευασίες, κομμένα μανιτάρια, “Bonduelle” 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ½ φλ. λευκό κρασί 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα 3 κ. γ. μουστάρδα ντιζόν 2 κ. σ. sour cream Μαϊντανό για πασπάλισμα Αλάτι και μαύρο