Το «pebbling» είναι μια σχετικά νέα έννοια που έχει αποκτήσει δημοτικότητα στα social media, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια πρακτική που οι άνθρωποι εφαρμόζουν εδώ και αιώνες. Πρόκειται για τις μικρές κινήσεις προσφοράς, που δείχνουν στον άλλον το ενδιαφέρον μας.
Στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται στο κοινωνικό φαινόμενο της αποστολής memes, βίντεο ή συνδέσμων, με σκοπό να δείξουμε ότι σε κάποιον ότι τον σκεφτόμαστε. Ένα αστείο βίντεο, μια συνταγή, ένα άρθρο που απλά θέλετε να το μοιραστείτε… αν το στέλνετε με απευθείας μήνυμα σε φίλο/η ή τον/την σύντροφό σας, αυτό αποκαλείται «pebbling».
Ο όρος προέρχεται από μια τρυφερή συμπεριφορά των πιγκουίνων Gentoo της Ανταρκτικής. Αυτοί οι πιγκουίνοι προσφέρουν μία – μία πέτρες στους πιθανούς συντρόφους τους για να κτίσουν δεσμούς. Όταν ο άλλος πιγκουίνος δεχθεί τα χαρίσματα, χρησιμοποιούν τις πέτρες για να φτιάξουν μια φωλιά και να ξεκινήσουν τη ζωή τους μαζί. Στον ανθρώπινο κόσμο, το «pebbling» μεταφράζεται στην αποστολή σύντομων ψηφιακών μηνυμάτων για να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε.
«Στην ψηφιακή εποχή, μικρές χειρονομίες όπως η αποστολή ενός meme ή ενός βίντεο μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τους συναισθηματικούς δεσμούς», σημειώνει η ψυχοθεραπεύτρια Ναταλί Ροσάντο στο Yahoo Life. «Πρόκειται για μικρά σημάδια στοργής που χρησιμεύουν ως μια συνεχής υπενθύμιση ότι κάποιος νοιάζεται», συμπληρώνει.
Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι η κοινή χρήση μιμιδίων παίζει σημαντικό ρόλο στις στενές σχέσεις και ότι η κοινή χρήση αστείων μιμιδίων συνδέεται θετικά με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στις σχέσεις.
Η ψυχοθεραπεύτρια Τζέσικα Χαντ προσθέτει ότι το «pebbling» είναι επίσης μια γέφυρα για το χάσμα γενεών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενιά των boomer (άνθρωποι που έχουν γεννηθεί έως τα και τα μέσα της δεκαετίας του ’60) ασχολούνται όλο και περισσότερο με αυτή τη συνήθεια καθώς αισθάνονται πιο άνετα με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τη για να μένουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους», αναφέρει. Προσθέτει πως δεν αφορά τόσο τον τύπο του περιεχομένου, όσο ότι μοιράζεσαι κάτι.
Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Σαΐνα Άλι, αν και το «pebbling» σήμερα εμφανίζεται με διάφορες μορφές, αυτό που είναι συνεπές στα χρόνια είναι ότι το μήνυμα που στέλνει: Σε σκέφτομαι. «Από μια σκοπιά, πολλοί μπορούν να βρουν αξία σε αυτή την πρακτική, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως θετική επιβεβαίωση και εμβάθυνση της επικοινωνίας», λέει στο Yahoo Life.
Τα θετικά του Pebbling
1. Ενδυνάμωση των συναισθηματικών δεσμών. Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, οι μικρές χειρονομίες όπως η αποστολή ενός βίντεο ή μιας εικόνας μπορούν να ενδυναμώσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς. Όπως αναφέρει η Ναταλί Ροσάντο «αυτές οι μικρές ψηφιακές κινήσεις αποτελούν μια συνεχόμενη υπενθύμιση ότι κάποιος σε σκέφτεται και νοιάζεται για σένα».
2. Γέφυρα μεταξύ γενεών. Το pebbling μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών γενεών. Οι παλαιότεροι, όπως οι boomers, αρχίζουν να το υιοθετούν καθώς γίνονται πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, παρόμοια με το πώς παλιότερα προωθούσαν αστεία μέσω email. Το μέσο μπορεί να αλλάζει, αλλά η πράξη παραμένει ίδια και στο επίκεντρο.
3. Εύκολη προσβασιμότητα. Το pebbling δεν απαιτεί χρόνο και είναι προσβάσιμο για όλους. Όπως λέει η θεραπεύτρια Μάριαμ Χάγκερ, πολλοί το επιλέγουν ως μέσο επικοινωνίας όταν δεν έχουν τον χρόνο ή την ενέργεια να κάνουν μια κλήση ή να στείλουν ένα αναλυτικότερο μήνυμα. Μπορεί να πάρει μόνο δύο δευτερόλεπτα, αλλά το συναισθηματικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μεγάλο.
4. Έκφραση συναισθημάτων. Το pebbling παρέχει και μια εύκολη μορφή επικοινωνίας, ειδικά όταν πρόκειται για δύσκολα συναισθήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσουμε συναισθήματα που δυσκολευόμαστε να διατυπώσουμε με λόγια. Αυτή η πρακτική μπορεί κάποιους να τους βοηθάει στην επικοινωνία.
Τα αρνητικά του Pebbling
Ενώ το pebbling μπορεί να είναι αποτελεσματικό ως μέσο συναισθηματικής επικοινωνίας, δεν αντικαθιστά τις ουσιαστικές συνομιλίες και σε καμία περίπτωση τη φυσική επαφή. Η ψυχολόγος Σαΐνα Άλι επισημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως αποφυγή δύσκολων συζητήσεων, μπορεί να θεωρηθεί ως αποστασιοποίηση, έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος ή αφοσίωσης και ως αδιαφορία για τις ανάγκες του άλλου.
Το pebbling, αν και αποτελεσματικό στην ενίσχυση της σύνδεσης, μπορεί επίσης να προσφέρει μια ψευδή αίσθηση επικοινωνίας. Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι επικοινωνούμε, στην πραγματικότητα μπορεί να αποφεύγουμε βαθύτερες συζητήσεις. Εάν καταφεύγουμε συνεχώς στο pebbling αντί να αντιμετωπίσουμε κάποια θέματα, οι σχέσεις μας μπορεί να υποφέρουν ή να οδηγηθούμε σε παρανοήσεις.
Τo pebbling μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας, ιδίως μέσα στην ένταση της καθημερινότητας. Είναι όμως σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις κρίσιμες πτυχές μιας σχέσης, όπως η δια ζώσης επικοινωνία ή η σωματική επαφή.
Όπως κάθε επικοινωνιακή μέθοδος, πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Εάν καταφεύγουμε μόνο σε αυτό για να επικοινωνήσουμε, μπορεί να χάνουμε την ουσία. Συνδυάζοντας το με πιο ουσιαστικούς τρόπους επικοινωνίας, το pebbling μπορεί να βοηθάει στη σχέση, ενισχύοντας την εγγύτητα και τη συντροφικότητα.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]