ΠΑΙΔΙ
Ο δεκάχρονος είναι ένας μικρός πρωτοπόρος. Είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας. Μάθετε για τη χειρουργική επέμβαση – ορόσημο στην ιατρική ιστορία, που έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στη γέννηση δεκάδων παιδιών, δίνοντας ελπίδα στις γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια
ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ
Με την πρώτη ματιά, ο Vincent μοιάζει με ένα συνηθισμένο δεκάχρονο αγόρι, που αγαπάει τα σπορ. Ωστόσο, η ιστορία του κάθε άλλο παρά συνηθισμένη είναι. Ο Vincent ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε ως αποτέλεσμα μιας πρωτοποριακής διαδικασίας μεταμόσχευσης μήτρας. Το 2014, η γέννησή του σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην ιατρική ιστορία και τώρα, μια δεκαετία αργότερα, ο Vincent βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όταν βρέθηκε σε ένα συνέδριο στο Γκέτεμποργκ, μαζί με τους κορυφαίους ερευνητές μεταμόσχευσης μήτρας στον κόσμο.
Ένα ορόσημο στην ιατρική ιστορία
Η πρώτη στον κόσμο γέννηση μετά από μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος υπό την ηγεσία της Ακαδημίας Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Η μητέρα του Vincent, η οποία έλαβε τη μεταμοσχευμένη μήτρα, γέννησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. Η γέννησή του ήταν ένας θρίαμβος, όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για την επιστημονική και ιατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο.
Πίσω στο σήμερα, ο Vincent στάθηκε μπροστά σε ένα πλήθος διεθνών εμπειρογνωμόνων και συστήθηκε με τον πιο ταπεινό τρόπο: «Είμαι ένα συνηθισμένο αγόρι που αγαπάει τα σπορ, ιδίως το γκολφ. Το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο είναι η Τέχνη. Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω επαγγελματίας παίκτης γκολφ. Η μαμά και ο μπαμπάς μου είναι εδώ μαζί μου σήμερα και ξέρω ότι μαζί με τη σουηδική ομάδα και τους γιατρούς είναι πολύ περήφανοι για μένα. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ εξαιτίας όλων των γενναίων ανθρώπων σε αυτή την αίθουσα», είπε στο κοινό.
Από τη γέννηση του Vincent το 2014, ο τομέας της μεταμόσχευσης μήτρας έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Έξι ακόμη μωρά γεννήθηκαν στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος στη Σουηδία και, λίγο αργότερα, η επιτυχία της διαδικασίας εξαπλώθηκε πέρα από τη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 120 μεταμοσχεύσεις μήτρας παγκοσμίως, που οδήγησαν στη γέννηση περισσότερων από 60 παιδιών, εκ των οποίων 17 μόνο στη Σουηδία.
Ένας από τους βασικούς τομείς εστίασης σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα ήταν η βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών. Έχει σημειωθεί σημαντική στροφή από την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική επέμβαση στη χειρουργική «κλειδαρότρυπα» με τη βοήθεια ρομπότ, ιδίως για τις δότριες. Η στροφή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πολλοί δότες ήταν στενοί συγγενείς των ληπτών, όπως μητέρες ή άλλα μέλη της οικογένειας.
Εκτός από τις χειρουργικές εξελίξεις, το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ δίνει έμφαση στη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των εμπλεκομένων – δοτών, ληπτών, συντρόφων και των παιδιών που γεννιούνται. Το έργο συνεχίζει να παρακολουθεί τα ιατρικά, ψυχολογικά και ποιοτικά αποτελέσματα των συμμετεχόντων για πολλά χρόνια, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την υγεία όλων όσων επηρεάζονται. Για παιδιά όπως ο Vincent, αυτή η περίοδος παρακολούθησης διαρκεί μέχρι την ενηλικίωση.
Τα πρόσωπα πίσω από την επαναστατική επιστήμη της μεταμόσχευσης μήτρας
Της πρωτοποριακής έρευνας για τη μεταμόσχευση μήτρας ηγήθηκε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Μία από τις βασικές φιγούρες είναι ο καθηγητής Mats Brännström, γυναικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska. Αναλογιζόμενος τη διαδικασία, ο ειδικός εξήγησε: «Η ασφάλεια της επέμβασης και η γρήγορη ανάρρωση είναι ζωτικής σημασίας για τους δότες, οι οποίοι υποβάλλονται σε εκτεταμένο χειρουργείο για να βοηθήσουν μια άλλη γυναίκα».
Στρέφοντας το βλέμμα του προς το μέλλον, ο Brännström σημειώνει ότι στόχος είναι οι δωρεές μήτρας να μην προέρχονται πάντα από στενούς συγγενείς. Οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι ανιδιοτελείς, ανώνυμες δότριες θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο να βοηθούν τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για μητρότητα.
Η δρ. Pernilla Dahm-Kähler, από την πλευρά της, υπογράμμισε τον μνημειώδη αντίκτυπο αυτής της έρευνας. «Μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε τρόπος να βοηθηθούν οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί χωρίς μήτρα ή την είχαν χάσει λόγω καρκίνου ή απειλητικών για τη ζωή τους επιπλοκών», εξήγησε. «Χάρη στα χρόνια εντατικής έρευνας, αυτό έχει πλέον αλλάξει. Έχουμε αξιόπιστα δεδομένα που θα μας καθοδηγήσουν στη μελλοντική έρευνα και στις κλινικές εφαρμογές».
Ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα
Καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για πιο πρωτοποριακές δυνατότητες. Η επιτυχής γέννηση του Vincent και η επακόλουθη πρόοδος στον τομέα αυτό προσφέρουν ελπίδα σε πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν οικογένεια και, μέχρι πρότινος, δεν είχαν τη δυνατότητα.
Διαβάστε επίσης:
Εγκυμοσύνη – Σιδηροπενία: Είναι απαραίτητη η λήψη σιδήρου; Οι ειδικοί απαντούν
Αυτισμός: Τι περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής
Εγκυμοσύνη: Τα δύο πολυτιμότερα θρεπτικά συστατικά για ομαλή κύηση και υγιές μωρό
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]