Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι

Date:

Στην τροφική δηλητηρίαση υπάρχει ένα -φαινομενικά- παράδοξο. Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να καταναλώσουν το ίδιο μολυσμένο φαγητό, μόνο ένας ή λίγοι από αυτούς μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και πυρετό.

Και το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι;

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν αν κάποιος θα πάθει τροφική δηλητηρίαση είναι το μικροβίωμά του – δηλαδή το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στο έντερό του.

Το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πεπτικό σύστημα και τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Όταν το μικροβίωμα διαταράσσεται από μολυσμένα τρόφιμα, μπορεί να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση.

Άτομα με υγιές μικροβίωμα είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τη δηλητηρίαση από μια μόλυνση, καθώς το μικροβίωμά τους μπορεί να καταπολεμήσει τα παθογόνα βακτήρια. Αντίθετα, όσοι έχουν ανεπαρκές μικροβίωμα, με έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων και μειωμένη ποικιλότητα, είναι πιο ευάλωτοι σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του μικροβιώματος. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε ένα αδύναμο μικροβίωμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα και να προσφέρει προστασία.

Τέλος, και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο μικροβίωμα, κάνοντάς το πιο ευάλωτο σε επιθέσεις παθογόνων βακτηρίων.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος

Εκτός από το μικροβίωμα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να πάθει κάποιος τροφική δηλητηρίαση. Ένας από αυτούς είναι το ανοσοποιητικό σύστημα. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άρα λιγότερες δυνατότητες για άμυνα απέναντι στα παθογόνα βακτήρια είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν.

Επιπλέον, η ποσότητα του μολυσμένου φαγητού που καταναλώνεται μπορεί να παίξει ρόλο. Όσο περισσότερη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν λίγες ώρες ή και μέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου, ανάλογα με το είδος της μόλυνσης. Τα πιο κοινά συμπτώματα σύμφωνα με το Cleveland Clinic περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία και εμετό
  • Πόνο και κράμπες στο στομάχι
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Αδυναμία

Τα συμπτώματα είναι η φυσική αντίδραση του σώματος στην προσπάθεια του να αποβάλει τις τοξίνες, και συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης

Για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, είναι σημαντικό να ακολουθούνται σωστές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων.

  • Καθαριότητα: Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από την κατανάλωση και φροντίζετε για την καθαριότητα των χεριών και των σκευών.
  • Διαχωρισμός: Κρατήστε τα ωμά κρέατα μακριά από τα άλλα τρόφιμα για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Μαγείρεμα: Βεβαιωθείτε ότι το κρέας και τα πουλερικά έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλείς εσωτερικές θερμοκρασίες.
  • Σωστή αποθήκευση: Διατηρείτε τα τρόφιμα σε κατάλληλη θερμοκρασία, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν έτυχε… πέτυχε

Τελικά, το εάν κάποιος θα υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση ή όχι δεν είναι θέμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του μικροβιώματος, της διατροφής και της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Άρα με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά και τον κίνδυνο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στέλλα Γκρέκα: Σε κοιμητήριο μοναστηριού της Βοιωτίας η τελευταία της κατοικία – Σε στενό κύκλο με δέκα άτομα η κηδεία

Σε κοιμητήριο μοναστηριού της περιοχής του Κάστρου – Βοιωτίας, αναπαύεται πλέον η Στέλλα Γκρέκα, η ακριβοθώρητη τραγουδίστρια και ηθοποιός, που στο πικ της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική. Νωρίτερα στην Ιερά Μονή πραγματοποιήθηκε και η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία παρέστησαν δέκα μόλις άτομα, ανάμεσα τους, ο αγαπημένος της γιος μαζί με

Kneecap: Aπέσπασε 17 υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Το βιογραφικό φιλμ είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού

Κάποιες μέρες, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να κάνει τη διαφορά

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, για κάποιες μέρες μετά την εκάστοτε θεραπεία, οι ασθενείς με καρκίνο μαστού αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία αυτό-εξυπηρέτησης. Η ασθενής χρειάζεται να διαχειριστεί τις παρενέργειες των θεραπειών, που πολύ συχνά συμπεριλαμβάνουν το αίσθημα της αδυναμίας, της ατονίας και της κόπωσης. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν σταματούν. Η καθημερινή

Η φιλία χρόνων της Ελένης Κυπραίου και της Στέλλας Γκρέκα – «Δεν ήθελε να δει κανέναν στα τελευταία της, είχε μεγάλη αξιοπρέπεια»

Η Ελένη Κυπραίου, η γυναίκα και δημοσιογράφος που είπε «καλησπέρα» για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μιλά στο Newsbeast και αποκαλύπτει την απαρχή της γνωριμίας της με την τραγουδίστρια, Στέλλα Γκρέκα, που πέθανε στις αρχές του μήνα. Μιας γνωριμίας που κατέληξε σε φιλία χρόνων, με πυλώνα της τον αλληλοσεβασμό. Μιας γνωριμίας που ξεκίνησε κάτω από

Μεταπνευμονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο ως αποτέλεσμα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που λόγω του συνωστισμού, σε κλειστούς χώρους αυξήθηκε η διασπορά των διάφορων αναπνευστικών ιών. Εκτός από τη γρίπη όμως και τον Covid-19, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού HMPV (μεταπνευμονοϊός), που έχει μπει στο

Άνοια: Πρόβλεψη σοκ για διπλασιασμό των περιστατικών έως το 2060

Ο κίνδυνος άνοιας των ηλικιωμένων είναι υπερδιπλάσιος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Medicine , ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μετά την ηλικία των 55 ετών είναι πάνω από 42% μεταξύ των Αμερικανών. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος από τον κίνδυνο που ανέφεραν παλαιότερες μελέτες. «Τα αποτελέσματα της

The Weeknd: Αναβάλλει την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ λόγω των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες

Ο καναδός καλλιτέχνης The Weeknd ανέβαλε την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Hurry Up Tomorrow», από τις 24 Ιανουαρίου για τις 31 Ιανουαρίου εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στο Λος Άντζελες. Παράλληλα ακυρώθηκε η μοναδική προγραμματισμένη εμφάνισή του στο Rose Bowl της πόλης των Αγγέλων στις 25 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο συνδρόμου MIS-C μετά από κορωνοϊό σε παιδιά

Απαντήσεις στο γιατί  παιδιά και έφηβοι που νόσησαν -ακόμα και ήπια- με COVID-19 εμφανίζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), δίνει πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College. Πραγματοποιώντας γονιδιακές αναλύσεις σε αιματολογικά δείγματα 154 ασθενών MIS-C, 0-19 ετών από Ευρώπη και Αμερική, διαπίστωσαν ότι μεταλλάξεις στο γονίδιο BTNL8, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του βλεννογόνου του εντέρου, σχετίζονται με τετραπλάσιες πιθανότητες

Χοιρινό με σος μουστάρδας

Προσθήκη στα αγαπημένα Χρόνος: 1 1/4 ώρα Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 4-5 άτομα): 1 κιλό περίπου καρέ χοιρινό χωρίς κόκαλο (λούντζα) κομμένο σε φέτες και ύστερα σε λωρίδες μεγάλες μπουκιές 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο 1 μέτριο/μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1-2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 2 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα με σπόρους μουστάρδας ½ φλ. κρέμα γάλακτος (καλύτερα Light)

Νιλ Γκέιμαν: Ο συγγραφέας του «Sandman» κατηγορείται από 8 γυναίκες για σεξουαλική επίθεση

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Nιλ Γκέιμαν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, οι οποίες προέρχονται από οκτώ γυναίκες, εκ των οποίων τέσσερις είχαν καταγγείλει παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Το «New York Magazine» της 13ης Ιανουαρίου 2025 δημοσίευσε ένα άρθρο που βασίζεται σε συνεντεύξεις των γυναικών, περιγράφοντας αναλυτικά τους ισχυρισμούς. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται μετά

Μαρία Πρωτόπαππα: Έλαβε το πρώτο βραβείο «Μάγια Λυμπεροπούλου»

Το βραβείο θα δίνεται ανά διετία σε γυναίκες δημιουργούς με σημαντική προσφορά στο θέατρο