Μπαίνει το φθινόπωρο σιγά σιγά, μήπως αυτή η καινούργια εποχή σηματοδοτεί και για σας -όπως και για μένα- νέα ξεκινήματα; Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μόνο ο μήνας που βάζει τέλος στο ελληνικό καλοκαίρι και εκκινεί τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και ο μήνας που πολλοί άνθρωποι, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, θέτουν νέους στόχους που θέλουν να κατακτήσουν.
Να ξεκινήσουμε μία δραστηριότητα, να επιδιώξουμε να πετύχουμε κάτι, να (ξανα)αρχίσουμε γυμναστική, να (ξανα)βρούμε το ιδανικό μας βάρος μετά τις θερινές παρασπονδίες. Έχουμε την όρεξη, ξεκινάμε με ενθουσιασμό, το θέμα ωστόσο είναι πώς μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην απόφαση που πήραμε και να την κρατήσουμε.
Έχω κάτι να σας εκμυστηρευτώ. Η λέξη «στόχος» δεν είναι από τις αγαπημένες μου. Για πολλά χρόνια θεωρούσα ότι έπρεπε να έχω μεγάλα σχέδια και να βλέπω μακριά στο μέλλον. Ο στόχος, όμως, δεν είναι αυτός. Γιατί μας βγάζει από την εικόνα του παρόντος και της πραγματικότητας. Κάτω από την ευρύτερη έννοια του σκοπού, ο στόχος είναι περισσότερο σαν ένα σχέδιο δράσης, μία κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε για να μη χαθούμε αλλά και να μην χάσουμε το κίνητρό μας.
Tι είναι το μοντέλο SMART
Στόχους έχουμε όλοι στη ζωή. Ο καθορισμός τους μας βοηθάει να σκεφτούμε τι θέλουμε πραγματικά, ώστε να εξελιχθούμε προσωπικά και επαγγελματικά, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, να κατακτήσουμε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής ή απλώς να αισθανθούμε καλύτερα. Για να τους πετύχουμε, υπάρχει το μοντέλο στοχοθέτησης από τον κόσμο των επιχειρήσεων που είναι γνωστό ως «SMART» και το οποίο αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο και όσον αφορά την άσκηση. Σύμφωνα με το μοντέλο, οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι (Specific), μετρήσιμοι (Measurable), εφικτοί (Attainable), σχετικοί (Relevant) και χρονικά προσδιορισμένοι (Time bound). Αυτά είναι τα κριτήρια που πρέπει να υιοθετήσετε για να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής στα μέτρα σας.
Πώς οι SMART στόχοι σας βοηθούν να γυμνάζεστε πιο «έξυπνα» και λιγότερο σκληρά
Όλοι γνωρίζουμε πως η άσκηση είναι βασική παράμετρος της υγείας, ωστόσο αν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ώστε να «είστε πιο υγιείς», ναι μεν έχετε τον στόχο, αλλά όχι το πλαίσιο για να τον πετύχετε. Και εδώ είναι που μπαίνουν οι SMART στόχοι. Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα.
Θέλετε να αρχίσετε το περπάτημα, επειδή το περπάτημα κάνει καλό. Αυτό όμως είναι κάτι αόριστο. Ο στόχος πρέπει να γίνει συγκεκριμένος, π.χ. έχω αποφασίσει ότι κάθε μέρα (ή κάθε δεύτερη ημέρα) θα περπατάω πέντε χιλιόμετρα.
Ύστερα, να είναι μετρήσιμος. Από τις εφαρμογές στα τηλέφωνα μας, στα smart ρολόγια και σε συσκευές μέτρησης βημάτων, υπάρχουν τρόποι για να μετρήσετε την απόσταση. Αλλιώς πώς θα γνωρίζετε εάν όντως περπατήσατε αυτά τα πέντε χιλιόμετρα;
Στη συνέχεια, θέστε το ερώτημα αν είναι εφικτός. Αν ξεκινάτε τώρα το περπάτημα ως άσκηση, ίσως στην αρχή να χρειαστεί να πιέσετε λίγο πιο πολύ από το συνηθισμένο τον εαυτό σας, για να μείνετε συνεπής στον στόχο σας. Είναι μέσα στο εφικτό εύρος του χρόνου, της δουλειάς, της νέας συνήθειας και της ενέργειας που θα αφιερώσετε και που θα σας διασφαλίσει το αποτέλεσμα ή μήπως έχετε θέσει έναν πολύ υψηλό στόχο που μπορεί να απογοητευτείτε και να τον παρατήσετε;
Κατόπιν, καθορίστε εάν είναι σχετικός με τα ζητούμενά σας. Αν θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, πώς σας βοηθάει σε αυτό το περπάτημα; Αν για εσάς το περπάτημα είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος να βελτιώσετε τον καρδιοαναπνευστικό σας ρυθμό, να κινήσετε το σώμα σας, να κάψετε θερμίδες, να χαλαρώσετε από το στρες και να φτιάξετε τη διάθεσή σας, τότε όλα αυτά είναι σχετικά με αυτό που θέλετε να πετύχετε και είστε στον δρόμο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) να είστε πιο υγιείς.
Τέλος, χρειάζεται να ορίσετε ένα χρονικό πλαίσιο ώστε να είστε χρονικά δεσμευμένοι για να πετύχετε το παραπάνω αποτέλεσμα. Γενικά, οι SMART στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι, είναι πράγματα που θέλουμε να καταφέρουμε μέσα σε 3-6 μήνες. Ξεκινήστε να περπατάτε πέντε χιλιόμετρα και μακροπρόθεσμα προσθέτετε άλλο ένα.
Και κάτι ακόμα: Οι SMART στόχοι είναι προσωπικές σας επιθυμίες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όσον αφορά την άσκηση, λάβετε υπ’ όψιν την τρέχουσα φυσική σας κατάσταση και φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να το τηρήσετε και να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]