Τι συνέπειες μπορεί να έχει στα μάτια ο καπνός από τη φωτιά

Date:

Οι συνέπειες που έχουν οι ρύποι και οι τοξικές ουσίες που περιέχει. Πώς να προστατευθούμε.

Ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την βορειοανατολική Αττική, προκαλώντας οικολογική καταστροφή και κοστίζοντας περιουσίες και ζωές, έφτασε 100 χιλιόμετρα μακριά και γέμισε ρύπους την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 σε πολλές περιοχές έφτασαν στα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Ειδικά στην Γλυφάδα κάποια στιγμή ήταν 200 μg/m3.

Οι τιμές αυτές είναι δυσθεώρητες σε σύγκριση με εκείνες που συνήθως υπάρχουν στην Αττική. Γενικώς κυμαίνονται κάτω από τα 10 μg/m3, αναφέρει το ΕΑΑ στην ανάρτησή του στο Facebook.

Οι ρύποι αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι για την υγεία, διότι εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και φθάνουν παντού στο σώμα. Επιπλέον, δεν είναι το μοναδικό επικίνδυνο συστατικό που περιέχει ο καπνός.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος,  καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο καπνός από τις φωτιές αποτελείται από χιλιάδες συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Στερεά (μόρια, βαρέα μέταλλα, οργανικοί μικροοργανισμοί κ.λπ.)
  • Υδρατμοί
  • Πολύπλοκα μίγματα από αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα οξείδια του αζώτου, το όζον κ.ά.
  • Πτητικές ενώσεις
  • Μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ)

Μαζί με τα δάση, δε, καίγονται και κτήρια, επιχειρήσεις και υποδομές. Επομένως ο  καπνός να περιέχει και πολλά άλλα χημικά και τοξικές ενώσεις.

Οι πιθανές συνέπειες στα μάτια

Όλ’ αυτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα στα μάτια όχι μόνον στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, αλλά και σε ανθρώπους δεκάδες χιλιόμετρα μακριά.

«Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ερεθισμό και φλεγμονή στα μάτια τους από τη φωτιά. Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε όσους ήδη πάσχουν από οφθαλμικές διαταραχές όπως η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα ή η αλλεργική επιπεφυκίτιδα», αναφέρει ο κ.  Κανελλόπουλος. Ο ερεθισμός και η φλεγμονή των ματιών από τον καπνό προκαλούν:

  • Αίσθημα καύσου (κάψιμο) και «τσιμπήματα»
  • Κοκκίνισμα και αυξημένη παραγωγή δακρύων (δακρύρροια)
  • Αίσθηση ξένου σώματος, ξηρότητα και κνησμό (φαγούρα).

Στις περιοχές με πυκνό καπνό, ορισμένοι μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στην όρασή τους (π.χ. θόλωμα). Άλλες πιθανές συνέπειες είναι:

  • Ερεθισμός του επιπεφυκότα
  • Σοβαρή ξηροφθαλμία (σπανιότερα) που προκαλεί βλάβη στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα και επηρεάζει την οπτική οξύτητα

Αν ο καπνός είναι πυκνός και η έκθεση σε αυτόν εκτεταμένη, μπορεί να προκληθεί έντονη φλεγμονή του επιπεφυκότα που ευνοεί τη δημιουργία ουλών. Οι ουλές μπορεί να οδηγήσουν σε τριχίαση, κατά την οποία οι βλεφαρίδες αναπτύσσονται ανάποδα (προς τον οφθαλμικό βολβό). Με αυτό τον τρόπο αγγίζουν συνεχώς και ερεθίζουν τον επιπεφυκότα ή τον κερατοειδή χιτώνα.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια επίσης μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια. Όταν ο καπνός έχει υψηλή συγκέντρωση σε αυτά, μπορεί να μειωθεί η όραση επειδή προκαλούν σοβαρό ερεθισμό στα μάτια. Τα σωματίδια αυτά μπορεί να προκαλέσουν και αλλεργική αντίδραση.

Ο καπνός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ενοχλήματα και στους χρήστες φακών επαφής, διότι μπορεί να «παγιδευτεί» ανάμεσα στους φακούς και στα μάτια, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.

Παροδικές, αλλά…

«Οι επιπτώσεις που έχει στα μάτια ο καπνός από τις πυρκαγιές φαίνεται ότι είναι παροδικές. Δεν γνωρίζουμε, όμως, εάν η επαναλαμβανόμενη έκθεση την οποία βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», αναφέρει ο καθηγητής.

Όπως εξηγεί, είναι γνωστό πως όσοι ζουν σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ξηροφθαλμίας και μακροπρόθεσμα σοβαρών παθήσεων, όπως το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

«Τα δεδομένα  αυτά προέρχονται από μελέτες για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και οι βιομηχανικές διεργασίες. Ειδικές έρευνες θα δείξουν αν και τι είδους μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει η έκθεση των ματιών σε αερομεταφερόμενους τοξικούς ρύπους από τις φωτιές», προσθέτει.

Πώς να προστατευθείτε

Η πάγια σύσταση των γιατρών όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα καπνός από φωτιά, είναι να μπούμε σε εσωτερικό χώρο, με κλεισμένες πόρτες και παράθυρα. Σε περίπτωση που υπάρχει κλιματισμός με φίλτρο αέρα ΗΕΡΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανανέωση του αέρα.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να προστατευθούν και τα μάτια στον πληθυσμό που δεν συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης και βοήθειας των  πληγέντων.

Αν κάποιος έχει ήδη παθήσεις της οφθαλμικής επιφάνειας (π.χ. ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα) συνιστάται να μην βγαίνει καθόλου έξω. Τα τεχνητά δάκρυα προστατεύουν και ανακουφίζουν. Όσοι ήδη τα χρησιμοποιούν, ίσως πρέπει να αυξήσουν την εφαρμογή τους (έως και διπλάσια από το συνηθισμένο) έως ότου καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τον καπνό.

Αν κάποιος είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσει σε υπαίθριο χώρο,  καλό είναι να φορέσει τουλάχιστον γυαλιά που καλύπτουν καλά το πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί τουλάχιστον η ροή του αέρα που θα εισέρχεται στα μάτια.

Όσοι φορούν φακούς επαφής πρέπει να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και αντικατάστασης. Εάν, τέλος, η παρουσία καπνού στην ατμόσφαιρα διαρκεί μέρες, καλό είναι να χρησιμοποιούντα κατ’ αυτό το διάστημα τα διορθωτικά γυαλιά, καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η υγεία των εσωτερικών οργάνων μας δείχνει πόσο κινδυνεύουμε από άνοια, καρκίνο και άλλες 30 ασθένειες

Οι πιθανές και απίθανες συσχετίσεις που έχουν τα πρόωρα γερασμένα εσωτερικά όργανα με σοβαρά νοσήματα. Τα εσωτερικά μας όργανα μπορεί να γερνάνε ταχύτερα απ’ ό,τι εμείς και αυτό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η άνοια, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 6.000 εθελοντές

Κολεκτομή: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αφαίρεση του εντέρου – Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται

Ο Λευτέρης Σουλτάτος υποβλήθηκε σε κολεκτομή, αποκάλυψε η Βάσω Λασκαράκη. Πώς γίνεται η επέμβαση. Η γνωστή ηθοποιός Βάσω Λασκαράκη αποκάλυψε σε συνέντευξή της ότι ο σύζυγός της, σεφ Λευτέρης Σουλτάτος, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε κολεκτομή για γαστρεντερικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Όπως εξήγησε, αφαιρέθηκε τμήμα του εντέρου του αλλά «ευτυχώς όλα πήγαν καλά». Πρόσθεσε, όμως, πως

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς

Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα: Ανάγκη καλύτερης φροντίδας για τους μικρούς ασθενείς ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Παρά τη σημαντική πρόοδο στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία  Η 18η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων». Στόχος αυτής της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά

Πόσα χρόνια ζωής «κερδίζουν» όσοι γυμνάζονται – Μελέτη σε διδύμους απαντά FITNESS Φινλανδοί μελετητές αποκαλύπτουν ένα ανατρεπτικό εύρημα: Ίσως τελικά το «κλειδί» της μακροζωίας να μη το κρατούν αυτοί που νομίζαμε Εδώ και δεκαετίες, η σωματική δραστηριότητα θεωρείται βασικό συστατικό μακροζωίας. Νέα φινλανδική έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτή την καλά παγιωμένη ιδέα, υποστηρίζοντας ότι

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς ΠΑΙΔΙ Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σοβαρή επίπτωση που προκαλούν οι κακές διατροφικές επιλογές της μητέρας στην ηπατική υγεία του παιδιού  Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εμβρύου

Εφηβεία: 3 νέα εργαλεία για ασφαλή πλοήγηση στο YouTube

Η ανάγκη για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο αναδύθηκε πρόσφατα με τον πιο σκληρό τρόπο στο πλαίσιο της νέας και δημοφιλούς σειράς του Netflix με τίτλο «Εφηβεία». Ακριβώς αυτό το χάσμα ανάμεσα στους εφήβους που πλοηγούνται ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο με καταστροφικές συνέπειες και από την άλλη πλευρά των γονέων και εκπαιδευτικών που «χάνονται» και αποπροσανατολίζονται σε

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη: Πώς αντιμετωπίζεται ριζικά με ισχυρές ριπές νερού

Τι είναι η μέθοδος aquablation και τι προσφέρει στους ασθενείς. Τι δείχνουν οι μελέτες με αυτήν. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά με ισχυρές ριπές νερού (ρομποτική υδροτομή – aquablation), οι οποίες αφαιρούν τον διογκωμένο προστάτη χωρίς να πλήττουν τους γύρω υγιείς ιστούς. Το αποτέλεσμα είναι να ανακουφίζουν άμεσα τα συμπτώματα των

Καρκίνος των επινεφριδίων: Που οφείλεται και τι συμπτώματα προκαλεί

Η νόσος κόστισε τη ζωή της Βελγίδας ηθοποιού Εμιλί Ντεκέν στα 43 της χρόνια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε. Τον καρκίνο στα επινεφρίδια έφερε στο προσκήνιο ο θάνατος της Εμιλί Ντεκέν (Emilie Dequenne) από τη νόσο, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Η δημοφιλής Βελγίδα ηθοποιός είχε διαγνωστεί με αυτόν το 2023 και τα Χριστούγεννα του 2024

Το 60% των ασθενών διακόπτει τις θεραπείες του λόγω οικονομικών προβλημάτων

Πέρα από τους οικονομικούς λόγους, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη συμμόρφωση των ασθενών με τις θεραπείες τους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες των γιατρών για τις θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από ευρωπαϊκές

Γιατί η καλή στοματική υγιεινή προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Τα τελευταία χρόνια, η έρευνα έχει υποδείξει μια σύνδεση μεταξύ των βακτηρίων του στόματος και της νόσου Αλτσχάιμερ, εγείροντας ανησυχίες για όσους έχουν κακή οδοντική υγεία. Με σχεδόν 700 είδη βακτηρίων να κατοικούν στο ανθρώπινο στόμα, οι ειδικοί λένε ότι η καλή στοματική υγιεινή θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο την υγεία της καρδιάς όσο και

Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να διαρκούν ακόμα και δύο χρόνια μετά

Σχεδόν ένας στους τέσσερις που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 ανέπτυξε μακροχρόνια Covid (long Covid) και σε περισσότερους από τους μισούς τα συμπτώματα επέμειναν δύο χρόνια μετά, διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα ερευνητή του Ινστιτούτου, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα. Η long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα