ΠΑΙΔΙ
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί μεγάλη τιμή. Έχει όμως και ένα τίμημα που είναι πολύ μεγαλύτερο, όσο πιο νεαροί είναι οι αθλητές που συμμετέχουν
-
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το αποκορύφωμα της καριέρας για τους αθλητές, αλλά η επιτυχία σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η Δρ. Lisa O’Halloran, καθηγήτρια Αθλητικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent με άρθρο της στο The Conversation, επισημαίνει ότι οι νέοι αθλητές μπορεί να πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα για την επιτυχία τους.
Αθλητές όπως η Zheng Haohao, που είναι μόλις 11 ετών, και η Hezly Rivera, 16 ετών, δείχνουν πόσο νωρίς μπορεί να μπει κάποιος στον κόσμο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρώιμη συμμετοχή, όπως και η περίπτωση του Δημήτρη Λούνδρα, ο οποίος συμμετείχε στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896 σε ηλικία 10 ετών, επιβεβαιώνει ότι η ηλικία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την ένταξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Οι ψυχικές επιπτώσεις της πρώιμης συμμετοχής
Παρά την εντυπωσιακή επιτυχία, η πρώιμη συμμετοχή σε τέτοιο επίπεδο κρύβει κινδύνους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC), οι αθλητές σε αθλήματα με υψηλά ποσοστά πρώιμης συμμετοχής, όπως η ενόργανη γυμναστική, είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Ωστόσο, η μελέτη δεν εξετάζει πλήρως τις ψυχικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την τόσο πρόωρη αφοσίωση στην αθλητική δραστηριότητα.
Μονόπλευρη ανάπτυξη
Η ενασχόληση με τον πρωταθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη της προσωπικής ταυτότητας. Στον γενικό πληθυσμό, η ανάπτυξη της ταυτότητας συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση. Ωστόσο, οι νεαροί αθλητές επενδύουν τόση ενέργεια και χρόνο στον αθλητισμό, που συχνά παραμελούν άλλες σημαντικές αναπτυξιακές εμπειρίες. Αυτή η μονομερής εστίαση μπορεί να τους οδηγήσει να αναπτύξουν πιο περιορισμένη ταυτότητα, βασισμένη αποκλειστικά στον αθλητισμό, και να παραβλέψουν άλλες πτυχές της ζωής τους.
Η Δρ. Lisa O’Halloran επισημαίνει ότι η πρώιμη εξειδίκευση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχική πίεση. Οι νέοι αθλητές συχνά πρέπει να διαχειριστούν την πίεση του υψηλού επιπέδου απόδοσης παράλληλα με τις φυσικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική τους υγεία, καθώς οι αθλητές προσπαθούν να ισορροπήσουν την αθλητική τους καριέρα με άλλες πτυχές της ζωής τους.
Πρόκληση το τέλος της αθλητικής τους πορείας
Το τέλος της πορείας στον αθλητισμό, είτε λόγω τραυματισμών είτε λόγω επιλογής, πολλές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους αθλητές που έχουν εξειδικευτεί από πολύ νωρίς. Η ψυχική υγεία τους μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά αν δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μετάβαση αυτή. Η προετοιμασία για το τέλος της καριέρας τους από νεαρή ηλικία, με στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους και τη μετάβαση στη ζωή μετά τον αθλητισμό, μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση αυτών των προβλημάτων.
Ενώ η συμμετοχή και η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αξιέπαινη, οι νέοι αθλητές συχνά πληρώνουν ένα υψηλό τίμημα για αυτή την επιτυχία. Είναι σημαντικό οι προπονητές, οι γονείς και οι φορείς να είναι ευαισθητοποιημένοι για τις ψυχικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι αθλητές. Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και η προσθήκη της στα προγράμματα υποστήριξης από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αθλητικής καριέρας με την υπόλοιπη ζωή των αθλητών.
Διαβάστε επίσης
Ο αφανής χνουδωτός ήρωας της γυναικείας ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ
Με ποιο μετάλλιο οι Ολυμπιονίκες νιώθουν μεγαλύτερη χαρά και με ποιο τη μέγιστη απογοήτευση – Δεν το φαντάζεστε
Simone Biles, Noah Lyles και Michael Phelps έχουν ΔΕΠΥ: Εμπόδιo ή πλεονέκτημα η διαταραχή για τους ολυμπιονίκες;
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]