Εμβόλιο μηνιγγίτιδας Β: Γιατί επιτέλους χορηγείται δωρεάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
Η Εθνική Επιτροή Εμβολιασμών αναλύει το σκεπτικό της με βάση το οποίο έλαβε την απόφαση ένταξης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και αποζημίωσης του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη επίπτωση διεισδυτικής μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι σε βρέφη σε συνδυασμό με την επαναφορά των κρουσμάτων σε προπανδημικά επίπεδα – ακόμη χαμηλά βέβαια – ήταν ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εντάξει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για βρέφη κάτω του ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο θα αποζημιώνεται για τα παιδιά αυτά και δεν θα χρειάζεται οι γονείς να πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη (περίπου 100 ευρώ ανά δόση και απαιτούνται τρεις δόσεις).
Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν τη διενέργεια του εμβολίου καθώς η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Όλοι θυμούνται, άλλωστε, το περιστατικό με την 20χρονη φοιτήτρια στην Πάτρα. Το εν λόγω εμβόλιο συνιστάται να γίνεται σε βρέφη, καθώς διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου, φαίνεται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ότι μετά τα 4-5 χρόνια η ανοσία αρχίζει και φθίνει.
Σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση του εμβολίου για τα βρέφη θεωρείται ως ένα πολύ μεγάλο βήμα και ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των παιδιάτρων.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά την τελευταία 10ετία (2014-2023) δηλώθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 131 περιστατικά διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος (ΔΜΝ) από οροομάδα Β σε βρέφη και παιδιά, ηλικίας ως 18 ετών. Η πλειονότητα αφορούσε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους καθώς και παιδιά ηλικίας 1-4 ετών, με τη μεγαλύτερη επίπτωση να παρατηρείται σε βρέφη κάτω του έτους. Κατά τη δεκαετία 2014-2023 σημειώθηκαν συνολικά 9 θάνατοι από ΔΜΝ από οροομάδα Β σε βρέφη και παιδιά ως 18 ετών.
Το έτος 2023, η επίπτωση της ΔΜΝ στα βρέφη ηλικίας 0-5 μηνών ήταν 7,82 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και στα βρέφη ηλικίας 6-11 μηνών ήταν 5,22, ενώ σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών η επίπτωση ήταν 0,61. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το έτος 2023, τα κρούσματα ΔΜΝ από οροομάδα Β που καταγράφηκαν σε άτομα ηλικίας ως 18 ετών αφορούσαν κατά κύριο λόγο βρέφη ηλικίας κάτω του έτους (5 από 11 κρούσματα). Τέλος, η εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου Β σε φοιτητές ή σπουδαστές είναι εξαιρετικά σπάνια στην χώρα μας, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη:
- τη βαρύτητα της ΔΜΝ και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές της,
- τα πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου 4CMenB,
- την επαναφορά της επίπτωσης της ΔΜΝ από οροομάδα Β σε προπανδημικά επίπεδα, παρόλο που αυτά εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλά,
- τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με τα οποία η μέγιστη επίπτωση της ΔΜΝ καταγράφεται στη βρεφική ηλικία και μάλιστα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής,
- το γεγονός ότι, τα νέα πρωτεϊνικά εμβόλια δεν επηρεάζουν τη μικροβιοφορία και συνεπώς ο εμβολιασμός δεν αναμένεται να συμβάλλει στην ανοσία της κοινότητας
«συστήνει την εισαγωγή του εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στα βρέφη ηλικίας κάτω του έτους. Ο εμβολιασμός πρέπει να διενεργείται με έναρξη από την ηλικία των δυο μηνών και χορήγηση 3 δόσεων με σχήμα 2+1 στις ηλικίες 2, 4 και 12 μηνών αντίστοιχα. Επισημαίνεται, ότι η έγκαιρη έναρξη έχει μεγάλη σημασία διότι, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, η μέγιστη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στη βρεφική ηλικία και μάλιστα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να διενεργηθεί ταυτόχρονα με τα άλλα εμβόλια που χορηγούνται στα βρέφη όπως το εξαδύναμο (DTaP-IPV-Hib-HepB) και το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. «Για να αποφευχθεί ο πυρετός ή ο πόνος μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να χορηγηθεί παρακεταμόλη, ειδικά στην περίπτωση συγχορήγησης,ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό ή λίγο αργότερα», καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Μηνιγγίτιδα Β – Εμβόλιο: Ένα εφόδιο ζωής που αξίζει να προσφέρετε στο παιδί σας
Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για εμβολιασμό των παιδιών μεγαλύτερη από ποτέ
Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Μηνιγγίτιδα Β – Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]