To quiche καπνιστού σολομού είναι μια κλασική αλμυρή πίτα, με μια υπέροχη απαλή βάση πατάτας και άφθονη ζουμερή γέμιση.
Υλικά (Για 8 μερίδες)
Για τη βάση:
200ml νερό
50g βούτυρο
100g πουρέ πατάτας σε σκόνη
200g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
150 g τριμμένο Valio Gouda
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
300g ζεστό καπνιστό σολομό
πράσο
3 αυγά
200 g κρεμώδες τυρί με σκόρδο & βότανα
100ml γάλα
½ φλούδα λεμονιού τριμμένη
αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νερό και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τον πουρέ πατάτας. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Πιέζουμε την ζύμη στην βάση ενός ταψιού με ελατήριο (ø 24 cm) και ανασηκώνουμε τις άκρες.
Για την γέμιση ψιλοκόβουμε το πράσο και το τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο.
Βάζουμε τον καπνιστό σολομό στην πιατέλα και προσθέτουμε από πάνω το σοταρισμένο πράσο και το τριμμένο τυρί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το κρεμώδες τυρί , το γάλα και τα μπαχαρικά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την ζύμη.
Ψήνουμε στο χαμηλότερο επίπεδο του φούρνου στους 200 βαθμούς για περ. 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί.