Σε έξαρση ο κορονοϊός, οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα – «Φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα»

Date:

Σε έξαρση είναι ο κορονοϊός στη χώρα μας με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να τονίζει πως η έξαρση αυτή θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα (8/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Μείωση παρατηρήθηκε σε μία (1/10) και σταθεροποίηση σε μία (1/10) από τις δέκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%),στη Λάρισα (+39%) ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%).

Μείωση παρατηρήθηκε στην Αττική (-22%), ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (0%).

«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορωνοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση», τόνισε η κ. Παγώνη σε σημερινές της δηλώσεις στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

Σύμφωνα με την ίδια, «οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό αλλά δε θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».

Για την κλιμάκωση των κρουσμάτων του κορονοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μίλησε στην ΕΡΤ και o καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται στο ότι «είμαστε σε περίοδο μεγάλης κινητικότητας του πληθυσμού». Γεγονός που πρέπει να κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μια και όπως είπε «έχουμε νέες παραλλαγές με νέες μεταλλάξεις».

Μιλώντας για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα που παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση, με 21 νεκρούς από κορονοϊό σε μια εβδομάδα ο κ. Παρασκευής δήλωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς, πρέπει να παραμένουν προσεκτικοί και να τηρούν τα προστατευτικά μέτρα.

«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας», γεγονός που απαιτεί αυξημένη επιφυλακή από τις ευπαθείς ομάδες. Συνιστάται να αποφεύγουν τις περιστάσεις με πολύ κόσμο και, αν εμφανίσουν συμπτώματα, να πραγματοποιούν άμεσα διαγνωστικό έλεγχο και να ζητούν ιατρική συμβουλή. Για τον γενικό πληθυσμό, όπως είπε, προτείνεται η χρήση μάσκας σε επαφές με ευπαθείς ομάδες, αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Αναφορικά με τις νέες παραλλαγές του ιού, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις στην εξωτερική πρωτεΐνη δίνουν πλεονέκτημα στον ιό να μεταδίδεται ακόμα και σε άτομα με ανοσία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο ιός γίνεται λιγότερο επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες.

Από Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, τα επικαιροποιημένα αναμένονται το φθινόπωρο του 2024 και ειδικότερα «τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο». Ο καθηγητής ανέφερε ωστόσο, ότι όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θα πρέπει να εμβολιαστούν και τώρα.

«Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια είναι ισχυρή έναντι της σοβαρής νόσου», ενώ η προστασία έναντι της μόλυνσης εξαρτάται από τις παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, εστίασε στο ότι η έξαρση του κορονοϊού αποδίδεται εν μέρει στην αυξημένη κινητικότητα πληθυσμού λόγω του τουρισμού. Ωστόσο, όπως είπε, στην μεταπανδημική περίοδο δεν μπορεί να υπάρξουν μέτρα γενικά για την κοινότητα.

Ο κ. Παρασκευής σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό των θανάτων από κορονοϊό τόνισε ότι αφορά κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας ή με χρόνια νοσήματα. «Ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί για τις ευπαθείς ομάδες», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης ιατρικής συμβουλής.

Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στη ζέστη κατά τις μεσημεριανές ώρες. Συνέστησε καλή ενυδάτωση, ελαφριά γεύματα, παραμονή σε καλά κλιματιζόμενους χώρους και αποφυγή έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. «Αν νιώσουν αδιαθεσία, πρέπει να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό τους», σημείωσε. Και όπως είπε, «ο κίνδυνος δεν έχει μηδενιστεί».

Επιπλέον, ο καθηγητής επισήμανε ότι τα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά και να κυκλοφορούν με καπέλο και προστασία από τον ήλιο, αποφεύγοντας να κυκλοφορούν μόνα τους ώστε να μπορούν να λάβουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν κάποιον περιλαμβάνουν δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή και γενική αδιαθεσία, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

ΕΟΔΥ: 575 εισαγωγές και 21 θάνατοι από κορονοϊό – «Καλπάζουν» οι μεταλλάξεις

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως συνεχίζει να αυξάνεται η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, συμπαρασύροντας και τους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι). Ειδικά, οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση και την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έφτασαν τις 575. Οι νέες μεταλλάξεις F456L και R346T φαίνεται να επικρατούν κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού, με αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα, συστήνεται στον γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 575 και παρουσιάζει αυξητική τάση. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 380 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 198.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννιά. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τέσσερις και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν πέντε. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 21. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 13 και ο αριθμός των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 16.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εφηβεία: Ο ρόλος των social media στις νεανικές φιλίες δεν είναι αυτός που νομίζαμε – Έρευνα αποκαλύπτει

ΠΑΙΔΙ Η συνδεσιμότητα και η ευκολία στην επικοινωνία που προσφέρουν οι κοινωνικές πλατφόρμες επικαλύπτονται από άλλες ιδιότητες, όχι και τόσο... φιλικές για τους εφήβους Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, οι έφηβοι είναι ίσως οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διαδικτυακής πραγματικότητας. Όσο, όμως, κι αν αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο

Ένας στους τρεις ζει σε σπίτι με εσωτερική ρύπανση από σόμπες και τζάκια

Ποιες είναι οι συχνότερες πηγές εσωτερικής ρύπανσης και με ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται. Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε εσωτερική ρύπανση στα σπίτια τους, λόγω των μέσων που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα και θέρμανση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η εσωτερική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία και κοστίζει ετησίως εκατομμύρια ζωές, προειδοποιούν

Υπνηλία την ημέρα: Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει στους ηλικιωμένους

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε μερικές εκατοντάδες 80χρονες εθελόντριες. Τι λένε οι ερευνητές. Η αυξανόμενη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μία αθώα κατάσταση, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο

Challenges: Όλο και μικρότερα τα παιδιά που συμμετέχουν – Τι να προσέξουν παιδιά και γονείς

ΠΑΙΔΙ Η πρόσφατη περιπέτεια μιας 7χρονης στις ΗΠΑ, που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της μετά από ένα ακραίο challenge, επαναφέρει τη συζήτηση για την ασφάλεια του διαδικτύου και την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων Aκόμα  ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού παιδιού μετά από κάποια πρόκληση στα κοινωνικά δίκτυα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μόλις

Τι είναι η Face Yoga – Τι προσφέρει και πώς γίνεται

WELLNESS ΤΟΝΩΣΗ Η νέα τάση που προσφέρει άμεσα τόνωση στο πρόσωπό σας είναι εδώ και λέγεται Face Yoga. Όμως, τι ακριβώς είναι και πώς γίνεται; Η ειδικός μας καθοδηγεί βήμα-βήμα *Το κείμενο υπογράφει η κυρία Αρετή Καφαντάρη, Face Yoga Expert & Instructor Trainer Μπορεί να ακούτε συνέχεια για το μεγάλο νέο trend του wellness και

Νόσος του Crohn: Ο ρόλος των γονιδίων και της κληρονομικότητας

Για οποιονδήποτε παλεύει με τη νόσο του Crohn ή έχει συγγενείς που υποφέρουν από αυτήν, είναι λογικό να τον απασχολεί το θέμα της κληρονομικότητας. Από ποιον το πήρα; Κι αν αποκτήσω παιδιά, θα έχουν κι αυτά Crohn; Ή, στην περίπτωση που αυτός που έχει την πάθηση στην οικογένεια είναι ένας από τους γονείς, πόσο πιθανό

Κοινό αντιβιοτικό αντιμετωπίζει την τριχόπτωση λόγω αυτοάνοσου ακόμη και σε μικρές δόσεις

Νέα μελέτη δείχνει ότι το αντιβιοτικό μπορεί να περιορίσει την τριχόπτωση ακόμη σε χαμηλές δόσεις Το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη χρησιμοποιείται συνήθως για την τριχόπτωση που προκαλείται λόγω λεμφοκυτταρικής ουλωτικής αλωπεκίας, ενός αυτοάνοσου νοσήματος όπου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στοχεύουν τους θύλακες των τριχών, ανέφεραν οι ερευνητές. Αλλά οι σχετικά υψηλές δόσεις δοξυκυκλίνης που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη

Περιεμμηνόπαυση: Πώς θα αντιμετωπίσετε τη «βαριά» περίοδο και την κόπωση που μπορεί να προκαλεί

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η μη φυσιολογική εμμηνορροϊκή αιμορραγία κατά την περιεμμηνόπαυση σχετίζεται με κόπωση. Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι κατά τη μέση ηλικία ή οι αλλαγές στην ποσότητα και τη διάρκεια της εμμηνορροϊκής ροής είναι συχνά σημάδι περιεμμηνόπαυσης. Αυτή η φάση πριν από την εμμηνόπαυση επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες από τα μέσα έως τα τέλη

Οθόνη υπολογιστή και όραση: Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσετε – Πώς να προστατευθείτε

Τι σχέση έχει στ' αλήθεια η κόπωση των ματιών με το μπλε φως, το βλεφάρισμα και την απόσταση από τις οθόνες. Ψηφιακές οθόνες βρίσκονται παντού γύρω μας: στα γραφεία, στις τσάντες, πάνω στα πόδια μας. Η συνέπεια από την υπερβολική ενασχόληση με αυτές είναι κόπωση των ματιών που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Ωστόσο αυτό δεν

ΕΟΦ: Επικίνδυνες για την υγεία οι μη αδειοδοτημένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες

Τι να προσέχουν οι ασθενείς όταν τους προσφέρονται προηγμένες θεραπείες. Πώς να ελέγξουν αν είναι νόμιμες. Σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία αποτελούν τα μη αδειοδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών (κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες – ATMP), αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Όπως εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετική προειδοποίηση εξέδωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και

Pizza pronto (χωρίς μαγιά)

Χρόνος: ½ ώραΒαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (1 μεγάλη πίτσα) 1 ½ φλ. αλεύρι πίτσας + λίγο επιπλέον1 κύπελλο 200 γρ. πλήρες γιαούρτι στραγγιστό1 κουταλιά ελαιόλαδο για άλειμμα5-6 κουταλιές έτοιμη σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια (από βαζάκι)1 κουταλάκι ψιλοκομμένος βασιλικός1 φλ. τριμμένη μοτσαρέλα2 ντομάτες ρόμα (φοινικωτές) σε λεπτές ροδέλες ή 10-12 οβάλ μικρά ντοματίνια, κομμένα στα δυοαλάτι

Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ με ταχίνι

Υλικά 200 γρ. ψημένο κοτόπουλο, σε μπουκιές 1 κουταλάκι πέστο βασιλικού 250 γρ. casarecce 1 κόκκινο κρεμμύδι 55 γρ. φυλλαράκια ρόκκας 300 γρ. ντοματίνια μοιρασμένα 1 αγγουράκι, σε φέτες ¼ φλιτζ. φυλλαράκια δυόσμο 1 ψητή πίτα* Για το ντρέσινγκ: 40 γρ. ελαιόλαδο 20 γρ. ταχίνι 60 γρ. γιαούρτι πρόβειο 8-10 γρ. φυλλαράκια μαϊντανό 1 κουταλάκι