Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά; Ποια είναι πιο θρεπτικά

Date:

Η κατανάλωση λαχανικών είναι απαραίτητη για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες, το κάλιο και μια σειρά από βιταμίνες, μεταξύ των οποίων η Α και η C.

Με την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων ένα ερώτημα που τίθεται συχνά είναι το ποια λαχανικά, φρέσκα ή κατεψυγμένα, πρέπει να προτιμάμε. Ποια είναι πιο θρεπτικά; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει…

Διατήρηση θρεπτικής αξίας

Τα κατεψυγμένα λαχανικά συχνά καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρώντας την κορυφαία θρεπτική τους ποιότητα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη «λεύκανση». Πρόκειται για τη σύντομη επεξεργασία των λαχανικών σε βρασμό ή ατμό και εν συνεχεία την τοποθέτησή τους σε παγωμένο νερό για να κρυώσουν.

Με αυτόν τον τρόπο, τα λαχανικά διατηρούν το χρώμα, την υφή, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά, καθώς εξοντώνει τα βακτήρια και σταματά η δραστηριότητα των ενζύμων που προκαλούν αλλοίωση της θρεπτικής τους αξίας.

Θρεπτική σύγκριση φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών

Πολλοί ενδεχομένως να πίστευαν ότι τα φρέσκα λαχανικά θα είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι και οι δύο μορφές μπορούν να περιέχουν παρόμοιες ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων.

Μάλιστα, στην πραγματικότητα, με τη διαδικασία της «λεύκανσης», ορισμένα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να διατηρούν πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα φρέσκα που έχουν αποθηκευτεί για μερικές ημέρες πριν καταναλωθούν.

Η επεξεργασία των κατεψυγμένων λαχανικών δεν πρέπει να συγχέεται με την υπερεπεξεργασία άλλων τροφίμων που ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά. Τα κατεψυγμένα λαχανικά υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία για τη διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και δεν συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .

Πλεονεκτήματα των κατεψυγμένων λαχανικών

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι συνήθως πιο οικονομικά από τα φρέσκα. Επιπλέον, είναι ήδη καθαρισμένα και κομμένα, κάνοντας τη χρήση τους πολύ βολική για την καθημερινή μαγειρική. Η ευκολία αυτή μπορεί να ενθαρρύνει την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό δεδομένου ότι μόλις σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες (12,4%) καταναλώνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών.

Τι να προσέξετε στα κατεψυγμένα

Όταν αγοράζετε κατεψυγμένα λαχανικά, προσέξτε την παρουσία κρυστάλλων πάγου στη συσκευασία, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι τα λαχανικά έχουν αποθηκευτεί σε αστάθμητες θερμοκρασίες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα τους. Επίσης, όταν καταψύχετε τα δικά σας λαχανικά, είναι σημαντικό να ξεκινάτε με προϊόντα καλής ποιότητας και να τα καταψύχετε όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την αγορά ή τη συγκομιδή τους.

«Στα κατεψυγμένα, η μεγαλύτερη απώλεια ποιότητας και θρεπτικής αξίας μπορεί να συμβεί λόγω της ανακρυστάλλωσης, μιας διαδικασίας κατά την οποία το προϊόν περνά από κύκλους φάσεων κατάψυξης – απόψυξης», σημειώνει στο VeryWellHealth ο Kumar Mallikarjunan, καθηγητής επιστήμης και μηχανικής τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Καταναλώστε λαχανικά… φρέσκα ή κατεψυγμένα

Τόσο τα φρέσκα όσο και τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά και υγιεινά. Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται κυρίως από την ευκολία, την προτίμηση και το κόστος. Το σημαντικότερο είναι να αυξήσουμε τη συνολική κατανάλωση λαχανικών στη διατροφή μας, ανεξαρτήτως της μορφής τους.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κυστική Ίνωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η Κυστική Ίνωση είναι μια “αόρατη” αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, η οποία προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι γονιδίων και προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις στο αναπνευστικό και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί τη συχνότερη κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής με το 4-5%

Το φαγητό από πλαστικά δοχεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [νέα μελέτη]

Η κατανάλωση τροφής απευθείας από πλαστικά δοχεία για φαγητό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, διαπιστώνει νέα μελέτη Μάλιστα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έχουν εντοπίσει το γιατί η κατανάλωση φαγητού απευθείας από πλαστικά δοχεία συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: οι αλλαγές στο σύστηνα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό

Έχετε μόνο 10΄ για άσκηση; Αυτή είναι η ιδανική προπόνηση για γερή καρδιά, αντοχή και καλή διάθεση

FITNESS Αξίζει τον κόπο να φορέσετε τα αθλητικά σας για μια προπόνηση διάρκειας μόλις δέκα λεπτών; Η personal trainer Σοφία Περδίκη απαντά θετικά με τη δεκάλεπτη προπόνηση ενδυνάμωσης για όλο το σώμα *Γράφει η personal trainer, Σοφία Περδίκη Η καθημερινότητα όλων είναι τόσο απαιτητική, που η ημέρα φεύγει γρήγορα κι αυτό το ραντεβού στο γυμναστήριο μετατρέπεται

ΔΕΠΥ: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους ενήλικες – Τι μπορεί να συμβαίνει

Τι έδειξε νέα μελέτη σε χιλιάδες εφήβους και ενήλικες. Πως ερμηνεύουν οι ερευνητές τα ευρήματά τους. Ολοένα περισσότεροι ενήλικες διαγιγνώσκονται με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ενώ οι διαγνώσεις στους εφήβους έχουν παραμείνει σταθερές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οι διαγνώσεις στους ενήλικες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% μεταξύ 2020 και 2023. Εκείνες στους

Παιδικός καρκίνος: Πάνω από 85% η ίαση – Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες που δίνουν ελπίδα

Κάθε χρόνο περίπου 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ελλάδα. Για την πλειονότητα των ασθενών το ταξίδι της θεραπείας γίνεται με ευνοϊκές συνθήκες, για το 15% είναι πολύ δύσκολο ή δεν ολοκληρώνεται. Με στόχο όλα τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο να θεραπεύονται και να μην καταγράφεται ούτε μία απώλεια έχουν συστρατευτεί στη

Ιός RSV: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό

Τι έδειξε μελέτη σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Τι αναφέρουν επιστήμονες από το ΕΚΠΑ. Οι ιογενείς λοιμώξεις και ιδίως αυτές του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, η λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και η COVID-19,  προκαλούν σημαντική νοσηρότητα στον πληθυσμό. Η ανάπτυξη εμβολίων για τους ιούς αυτούς έχουν αποδείξει σημαντικό όφελος,  μειώνοντας τη νοσηρότητα και

Προβληματική χρήση διαδικτύου και Sextortion: 1 παιδί κάθε 3 ημέρες σε διαδικτυακό κίνδυνο – Ποια παιδιά απειλούνται περισσότερο

ΥΓΕΙΑ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (11 Φεβρουαρίου 2025), το Χαμόγελο του Παιδιού παρουσιάζει το νέο spot ενημέρωσης σχετικά με τα περισταστικά ηλεκτρονικού σεξουαλικού εκβιασμού και της προβληματικής χρήσης του διαδικτύου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια, που λειτουργεί, διαχειρίστηκε περιστατικά διαδικτυακού κινδύνου για 114 παιδιά

Αλκοόλ: Τρία πολύ συχνά προβλήματα υγείας το κάνουν τοξικό για το συκώτι

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στη χώρα μας πάσχουν από τουλάχιστον ένα από αυτά, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. Γιατί μερικοί άνθρωποι που πίνουν καθημερινά αλκοόλ εκδηλώνουν σοβαρή ηπατική νόσο και άλλοι όχι; Η απάντηση μπορεί  να κρύβεται σε τρία πολύ συνηθισμένα προβλήματα υγείας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η

P.volve: Η τάση που αλλάζει το παιχνίδι στο fitness

FITNESS Τη νέα τάση στον χώρο του fitness, το P.volve μάς παρουσιάζει η personal trainer, κυρία Σοφία Περδίκη. Τι είναι, πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και, το πιο βασικό: ήρθε για να αντικαταστήσει το Pilates; Ας δούμε αναλυτικά Το P.volve βασίζεται στη λειτουργική φυσική κατάσταση, μια ιδέα γνωστή σε διάφορες προπονήσεις σας. Έχει να κάνει με την εκπαίδευση

Αυτισμός: Το τεστ που κάνει διάγνωση σε μία τούφα μαλλιών – Πού θα το βρείτε

Αυτισμός: Το τεστ που κάνει διάγνωση σε μία τούφα μαλλιών – Πού θα το βρείτε ΠΑΙΔΙ Διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού υπόσχεται ένα νέο τεστ που ελέγχει τα μαλλιά παιδιών έως 36 μηνών -  Δείτε που κυκλοφορεί και πόσο ακριβές είναι  Ένα τεστ πρόβλεψης που έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό σχετικών με τον αυτισμό

Καρδιακές παθήσεις: Υψηλότερος ο κίνδυνος για τις αδερφές γυναικών με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Καταστάσεις όπως ο πρόωρος τοκετός και η προεκλαμψία (αύξηση της αρτηριακής πίεσης) είναι συχνές αλλά επικίνδυνες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ορισμένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακά προβλήματα, σε μεγαλύτερη ηλικία. Ωστόσο, νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, δείχνει ότι ακόμη και οι