Περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων για την διακοπή του καπνίσματος. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν πρακτικές συμπεριφορικής υποστήριξης, ψηφιακές παρεμβάσεις διακοπής και θεραπείες με φάρμακα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες για να κόψουν οι ενήλικες το κάπνισμα.
Η κατευθυντήρια γραμμή επικεντρώνεται στην παροχή βοήθειας σε περισσότερους από 750 εκατομμύρια καπνιστές που θέλουν να κόψουν κάθε μορφής τσιγάρων και καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, των πούρων και των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού (HTP).
«Αυτή η κατευθυντήρια γραμμή σηματοδοτεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην παγκόσμια μάχη μας ενάντια σε αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.
Πάνω από το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων χρηστών καπνού στον κόσμο – περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι – επιθυμούν να το κόψουν, ωστόσο το 70% δεν έχει πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες διακοπής. Αυτό το κενό υπάρχει λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών των πόρων.
«Ο τεράστιος αγώνας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Πρέπει να εκτιμήσουμε βαθιά τη δύναμη που χρειάζεται και τον πόνο που υπέστησαν τα άτομα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να ξεπεράσουν αυτόν τον εθισμό», δήλωσε ο Δρ Rüdiger Krech, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας στον ΠΟΥ.
«Αυτές οι οδηγίες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να παρέχουν την καλύτερη δυνατή υποστήριξη και βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε αυτό το δύσκολο ταξίδι», πρόσθεσε.
Αποτελεσματικές θεραπείες για να κόψετε το κάπνισμα που προάγει ο ΠΟΥ
Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας με συμπεριφορικές παρεμβάσεις αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής. Οι χώρες ενθαρρύνονται να παρέχουν αυτές τις θεραπείες χωρίς ή με μειωμένο κόστος για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Ο ΠΟΥ συνιστά τη βαρενικλίνη, τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), τη βουπροπιόνη και την κυτισίνη ως αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.
Δείτε επίσης: Κυτισίνη: Η νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος, αναμένεται στην Ελλάδα σε δύο εβδομάδες
Μαζί με τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, συνιστάται επίσης η συμβουλευτική εργαζομένων στον τομέα της υγείας (διάρκειας 30 δευτερολέπτων έως 3 λεπτών) που προσφέρονται τακτικά σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, παράλληλα με πιο εντατική συμπεριφοριστική συμβουλευτική υποστήριξη (ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική) για τους ενδιαφερόμενους χρήστες.
Επίσης, ψηφιακές παρεμβάσεις όπως μηνύματα, εφαρμογές σε smartphone και προγράμματα στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικά εργαλεία αυτοδιαχείρισης.
Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ενδιαφερόμενους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αυτήν την κατευθυντήρια γραμμή για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος και τη βελτίωση της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία iStock