Πολλοί παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, ενώ δεν πρέπει

Date:

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική και η επιστημονική κοινότητα έχουν συνειδητοποιήσει ότι για πολλούς ασθενείς οι κίνδυνοι μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη

Ένας σημαντικός αριθμός ηλικιωμένων στις ΗΠΑ εξακολουθεί να παίρνει καθημερινά ασπιρίνη με την ελπίδα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, παρόλο που η πρακτική αυτή συνιστάται μόνο για ορισμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου – και η λήψη της χωρίς τη σύσταση γιατρού μπορεί να έχει σημαντικούς κινδύνους.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν μια απόφραξη στις αρτηρίες εμποδίζει το αίμα να φτάσει στην καρδιά ή στον εγκέφαλο. Η ασπιρίνη βοηθά στην αραίωση του αίματος, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τον σχηματισμό θρόμβων. Ωστόσο, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, επειδή η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής αιμορραγίας.

Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική και η επιστημονική κοινότητα έχουν συνειδητοποιήσει ότι για πολλούς ασθενείς οι κίνδυνοι από την ασπιρίνη μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη της, ιδίως για ηλικιωμένους και ενήλικες που παίρνουν ήδη στατίνες ή άλλα φάρμακα.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ενημέρωσαν τις οδηγίες τους το 2019 λέγοντας ότι «η ασπιρίνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια στη συνήθη πρωτογενή πρόληψη» της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου λόγω έλλειψης καθαρού οφέλους. Η πρωτογενής πρόληψη αναφέρεται σε ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου και λαμβάνουν ασπιρίνη για να αποτρέψουν την πιθανότητα.

Οι τελικές συστάσεις της Ειδικής Ομάδας Υπηρεσιών Πρόληψης των ΗΠΑ (USPSTF) σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης, που εκδόθηκαν το 2022, ήρθαν μετά από χρόνια σύστασης της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο για την αποτροπή καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται η λήψη ασπιρίνης και πότε όχι

Η USPSTF -μία ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που κάνει συστάσεις για να βοηθήσει στην καθοδήγηση των αποφάσεων των γιατρών και οι συστάσεις της επηρεάζουν επίσης τις αποφάσεις αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιρειών- ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ πλέον σε ενήλικες 60 ετών και άνω να αρχίσουν να παίρνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακού. Στους δε ενήλικες ηλικίας 40 έως 59 ετών που έχουν 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο μέσα στην επόμενη δεκαετία συστήνεται να λαμβάνουν ατομικές αποφάσεις για το εάν θα αρχίσουν να παίρνουν τακτικά μια χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Κάποιες πρώτες μελέτες για την ασπιρίνη, που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, είχαν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης βοηθούσε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, λέει ο καρδιολόγος Dr Donald Lloyd-Jones, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και πρόεδρος του τμήματος Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Αλλά σκεφτείτε τι άλλο συνέβαινε εκείνη την εποχή. Δεν χρησιμοποιούσαμε στατίνες σε πάρα πολλούς ασθενείς. Δεν κάναμε καλή δουλειά με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Και έτσι η ασπιρίνη, ως ύστατο δίχτυ ασφαλείας για την πρόληψη καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, επειδή αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, είχε χώρο και περιθώριο να δράσει», εξηγεί.

Όμως, καθώς μελετήθηκε πιο προσεκτικά στη συνέχεια και καθώς περισσότεροι ασθενείς με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες για να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερόλης τους, κατέστη σαφές ότι οι κίνδυνοι από την ασπιρίνη υπερτερούσαν των οφελών για ορισμένους ασθενείς, συμπληρώνει.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υποομάδες ανθρώπων για τους οποίους τα οφέλη της ασπιρίνης συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων και αυτό πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη. Μεταξύ αυτών, τονίζει, είναι όσοι έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή που έχουν στεντ.

Η ισχύουσα σύσταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης χωρίς να μιλήσει πρώτα με τον γιατρό του, ειδικά εάν έχει δυσανεξία στην ασπιρίνη, εάν κινδυνεύει από γαστρεντερική αιμορραγία ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν πίνει τακτικά αλκοόλ, εάν υποβάλλεται σε οποιαδήποτε απλή ιατρική ή οδοντιατρική διαδικασία ή είναι άνω των 70 ετών. Για άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να θέλουν, ωστόσο, να πάρουν ασπιρίνη για να βοηθήσουν στην πρόληψη άλλου συμβάντος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απώλεια βάρους: Έρχονται νέα φάρμακα αδυνατίσματος, με λιγότερες παρενέργειες

Λευκή και καστανή ζάχαρη: Είναι η μία πιο υγιεινή από την άλλη;

Συσσώρευση τροφίμων (food hoarding): Πού μπορεί να οφείλεται το σύνδρομο της Κατοχής

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Φραγκιόγλου: Με είχε περιορίσει ο ρόλος του «Χλαπάτσα», θεωρούσαν ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου μίλησε για την καριέρα του, τις επιλογές του και τη σειρά «Της Ελλάδος τα παιδιά», αναφέροντας πως ο ρόλος του «Χλαπάτσα» τον περιόρισε για ένα διάστημα. Όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Breakfast@Star», οι προσωπικές του επιλογές κάποιες φορές τον αδίκησαν, καθώς δεν ήθελε να επαναλαμβάνει τα ίδια τηλεοπτικά μοτίβα. «Εμείς οι ίδιοι

Γιάννης Αϊβάζης για Μαρία Κορινθίου: Για να κοιμηθούμε μαζί πήρε έναν μήνα, η πρώτη μας φορά ήταν μαγική

Ο Γιάννης Αϊβάζης περιέγραψε την πρώτη φορά που συνευρέθηκε ερωτικά με τη Μαρία Κορινθίου, η οποία όπως είπε έγινε έναν μήνα αφότου γνωρίστηκαν, χαρακτηρίζοντάς τη «μαγική» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία όταν ήταν 16 χρονών. Ο ηθοποιός βρέθηκε καλεσμένος στο «Sex Podcast» της Δάφνης Καραβοκύρη στο Youtube, όπου αφηγήθηκε: «Τότε είχαμε σχέση και

Ιστορική απόφαση: Απαγορεύεται η κόκκινη χρωστική Νο. 3 λόγω ανησυχιών για την υγεία

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης της κόκκινης χρωστικής Νο. 3 σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανακάλυψη πιθανών συνδέσεων με καρκίνο σε πειραματόζωα. Τι είναι η κόκκινη χρωστική Νο. 3 Η κόκκινη χρωστική Νο. 3, γνωστή και

Η Ρενέ Ζελβέγκερ αποκαλύπτει τον λόγο της αποχής της από το Χόλιγουντ – Δείτε φωτογραφίες της με κοντά μαλλιά

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Ρενέ Ζελβέγκερ, γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες «Bridget Jones’s Diary» και «Cold Mountain» αποκάλυψε σε μια συνέντευξη για τη βρετανική Vogue τον λόγο που την οδήγησε να κάνει ένα διάλειμμα έξι ετών από την υποκριτική, το 2010. Σε συζήτηση με τον συμπρωταγωνιστή της από την ταινία «Bridget Jones»

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Σε έχω γραμμένο» – Ανέβηκαν οι τόνοι για τη Τσιμτσιλή και τον ΑΝΤ1

Με αφορμή ένα ρεπορτάζ που παρουσίασε η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή της, όπου αναφερόταν ότι οι Παναγιώτης Στάθης και Μάνος Νιφλής ενδέχεται να διαδεχθούν τον Γιώργο Παπαδάκη την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν, ο Ανδρέας Μικρούτσικος αναφέρθηκε στις φήμες που θέλουν τη Σταματίνα Τσιμτσιλή να αλλάζει τηλεοπτική στέγη και να εντάσσεται στον ΑΝΤ1 από την επόμενη σεζόν.

Αλέξης Γεωργούλης: «Είχα ερωτευτεί πάρα πολύ και πονούσα»

Αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή έκανε ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης μιλώντας για έναν μεγάλο έρωτα της ζωής του. Ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης ήταν καλεσμένος στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού «Μαρία τη νύχτα» και αναφέρθηκε στις έντονες στιγμές της ζωής του και τις σχέσεις που τον έκαναν να ερωτευτεί παράφορα. Σύμφωνα με όσα είπε

Αποτοξίνωση από την υπερφαγία των γιορτών: Γιατί χρειάζεται και τι να κάνετε

Μετά τις γιορτές πολλοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να επανέλθουν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η γεμάτη γαστρονομικούς πειρασμούς περίοδος που προηγήθηκε συχνά αφήνει πίσω της μια αίσθηση βάρους και ανισορροπίας. Πώς, όμως, μπορεί κανείς να μπει σε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής χωρίς να νιώθει καταπίεση ή απογοήτευση; Ο κ. Μάνος Καζαμίας, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος στο

Χιλιάδες Ευρωπαίοι αρρωσταίνουν βαριά κάθε χρόνο επειδή δεν εμβολιάζονται για την πνευμονία

Τι αναφέρει το ECDC σε νέα έκθεσή του. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι λοιμώξεις εκδηλώνουν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αρρωσταίνουν βαριά κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πολλοί χάνουν τη ζωή τους, επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι εναντίον ενός συνηθισμένου βακτηρίου που προκαλεί πνευμονία. Το βακτήριο είναι ο πνευμονιόκοκκος (ή στρεπτόκοκκος της πνευμονίας). Συνήθως προκαλεί ήπια

Η Ελένη Ράντου απαντά στην αυστηρή κριτική της Πόπης Διαμαντάκου: «Περισσότερο γελάω, παρά στεναχωριέμαι»

Η Ελένη Ράντου τοποθετήθηκε σχετικά με τη σκληρή κριτική που άσκησε η Πόπη Διαμαντάκου στη σειρά της ΕΡΤ «Η Μαρία που έγινε Κάλλας», στην οποία η ηθοποιός πρωταγωνιστεί. Η ηθοποιός σχολίασε πως κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη, τονίζοντας πως δεν επιτρέπει στα αρνητικά σχόλια να επηρεάσουν τη διάθεσή της. Σημειώνεται ότι η Πόπη Διαμαντάκου έγραψε στο

Τζόνι Γουάκτορ: Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο άντρες που εμπλέκονταν στην υπόθεση της δολοφονίας του

Ο 38χρονος ηθοποιός του General Hospital έπεσε νεκρός μετά από πυρά ληστών στο Λος Άντζελες, τα ξημερώματα του Σαββάτου 25 Μαΐου 2024

Ελένη Ράντου: Απάντησε στην κριτική της Πόπης Διαμαντάκου για τη σειρά «Η Μαρία που έγινε Κάλλας»

Η τηλεκριτικός προχώρησε σε μία αιχμηρή ανάρτηση για την τηλεοπτική σειρά  «Η Μαρία που Έγινε Κάλλας»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος αποκαλύπτει τη μάχη με τον καρκίνο: Μου έκοψαν μισό πνευμόνι

«Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος και μιλά για τον «Νιόνιο», τον τραγουδοποιό με τα στρογγυλά γυαλιά, τις τιράντες και το μουσάκι. Τον «Νιόνιο» των νεανικών μας χρόνων. Σε αυτό το βιβλίο, την αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε αρχές Ιανουαρίου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, όπως γράφει στο σημείωμά