Τόσο καιρό βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

Date:

Τόσο καιρό βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος – Τι λένε οι ειδικοί

Αρκετά άτομα βουρτσίζουν σχολαστικά τα δόντια τους, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα μετά από κάθε σνακ ή γεύμα.

Ωστόσο, το συχνό βούρτσισμα δεν κάνει τόσο καλό στα δόντια σας, σύμφωνα με την χειρουργό οδοντίατρο, Jessica Tasios. 

«Το συχνό βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να φθείρει το σμάλτο και να προκαλέσει υποχώρηση των ούλων» αναφέρει στο VeryWell η Tasios. Για να προσθέσει ότι εξίσου λανθασμένη πρακτική είναι κι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ δυνατά.

«Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός για να βουρτσίζετε τα δόντια σας, αλλά γενικά το βούρτσισμα περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα είναι περιττό και μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές», τονίζει η οδοντίατρος.

«Το δυνατό ή συχνό βούρτσισμα μπορεί να κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα και να βλάψει τα ούλα σας, με αποτέλεσμα οι ρίζες να μείνουν εκτεθειμένες» υπογραμμίζει. 

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Ο χειρούργος οδοντίατρος, Sean Kutlay συνιστά να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του βουρτσίζουν τα δόντια τους τρεις φορές την ημέρα (μετά από κάθε γεύμα), που είναι ο βέλτιστος αριθμός.

Βέβαια, αρκετά άτομα δεν βρίσκονται στο σπίτι τους μετά το μεσημεριανό τους γεύμα, αφού εργάζονται, επομένως δύο φορές την ημέρα είναι η ιδανική λύση. Και αυτό διότι, λιγότερο από δύο φορές την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση βακτηρίων, τερηδόνα και ουλίτιδα.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το ανεπαρκές βούρτσισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την στοματική σας υγιεινή. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παράλειψη του νυχτερινού βουρτσίσματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες μελέτες, υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο για εμφάνιση άνοιας, αλλά και καρκίνο του παγκρέατος.

Επίσης, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση συνιστά να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την κατανάλωση φαγητού για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Σύμφωνα με τον Kutlay, αυτό συμβαίνει επειδή το βούρτσισμα αμέσως μετά από ένα όξινο γεύμα ή ποτό, μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια σας.

Εξάλλου, τα οξέα αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών και η τριβή κατά το βούρτσισμα μπορεί να βλάψει περαιτέρω τον ιστό που περιβάλλει εξωτερικά το κάθε δόντι.

Γι’αυτό το λόγο και οι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε μισή ώρα μετά από την κατανάλωση γευμάτων που είναι πλούσια σε οξέα – όπως, για παράδειγμα, χυμό πορτοκαλιού ή ντομάτα -, ώστε να μην παρεμποδιστεί μια φυσική διαδικασία για την προστασία των δοντιών, που ονομάζεται επαναμεταλλοποίηση του σμάλτου.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να βουρτσίζετε τα δόντια σας

Ο καλύτερος τρόπος για να βουρτσίσετε τα δόντια σας είναι με το να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες, ώστε αφενός να προστατεύσετε τα ούλα σας και αφετέρου να καθαρίσετε σωστά όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

«Για να απαλλαγούμε από τυχόν υπολείμματα φαγητού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα από τα δόντια, το οδοντικό νήμα μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό για τον καθαρισμό των δοντιών», προσθέτουν οι οδοντίατροι. Παράλληλα, συνιστούν να αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 – 4 μήνες.

Οι οδοντίατροι επισημαίνουν, τέλος, ότι η καλύτερη πρόληψη εναντίον της τερηδόνας είναι το σχολαστικό βούρτσισμα σε κάθε δόντι ξεχωριστά, και όχι το γρήγορο βούρτσισμα μόνο στα μπροστινά δόντια.

To άρθρο Τόσο καιρό βουρτσίζετε τα δόντια σας λάθος – Τι λένε οι ειδικοί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες [έρευνα]

Ένας λόγος παραπάνω που οι γυναίκες πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είναι για να αποφύγουν τις ημικρανίες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τις ημικρανίες, τους πόνους στο σώμα και τον πόνο στο στομάχι στις γυναίκες. Η έρευνα, η οποια δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό