Οι μπάμιες όταν ψήνονται στον φούρνο μένουν ολόκληρες, χωρίς να «σπάσουν» και γίνονται πιο νόστιμες.
Χρόνος: 1 1/4 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (για 4-5 άτομα):
2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου ή 4 μηροί, χωρίς πέτσα και κόκαλο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φλ. τριμμένη ή αλεσμένη στο μπλέντερ φρέσκια, ώριμη ντομάτα
2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι
1 κουταλάκι ζάχαρη,
1 φύλλο δάφνης
1 κοφτό κουταλάκι πάπρικα
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες, ξεφλουδισμένες ντομάτες
1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες, ή φρέσκιες καθαρισμένες
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180⁰C (με αέρα).
Κόβετε το κοτόπουλο με μεγάλους κύβους/μπουκιές και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάτε στην άκρη. Προσθέτετε στο τηγάνι τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί και να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Περιχύνετε το περιεχόμενο του τηγανιού με την τριμμένη, ή αλεσμένη ντομάτα, προσθέτετε το βαλσαμικό ξίδι, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την πάπρικα και τα ανακατεύετε. Τέλος, ανακατεύετε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αλατοπίπερο και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει. Βάζετε τις μπάμιες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, και τις περιχύνετε με την σάλτσα από το τηγάνι. Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε το φαγητό να πιάσει σάλτσα παντού.
Σκεπάζετε στεγανά το ταψί με το καπάκι του (αν έχει) ή με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 40 λεπτά, το ξεσκεπάζετε, το ανακατεύετε ξανά και αν δείτε ότι το φαγητό έχει στεγνώσει, ανακατεύετε μέσα μερικές κουταλιές νερό. Συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το ταψί για άλλα 15 περίπου λεπτά.