«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Date:

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Ευρώπης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Γραφείο του ΠΟΥ/Ευρώπης για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα σε συνεργασία με την Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ/Ευρώπης για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα και την Καινοτομία (Special Initiative for Noncommunicable Diseases and Innovation – SNI) και το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, εκπρόσωποι των χωρών και κορυφαίοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συζητούν για πολιτικές που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του παραπάνω βάρους και της παχυσαρκίας – ένα φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά θανατηφόρα μη μεταδοτικά νοσήματα, από τον διαβήτη έως τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παχυσαρκία: Μείζων κίνδυνος για την υγεία των πολιτών στην Νότια Ευρώπη

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 59% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει σήμερα με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως εκτός της Αμερικής. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 3 ή και περισσότερα παιδιά ζουν με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

«Δυστυχώς, τα ποσοστά αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πλούσια παράδοση της χώρας μας στην υγιεινή διατροφή ενώ συνιστούν επείγουσα έκκληση για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Για πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο επιπολασμός του φαινομένου του παραπάνω βάρους και της παχυσαρκίας, ιδίως της παιδικής παχυσαρκίας, εξακολουθεί να είναι από τους υψηλότερους στην Περιφέρεια», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe, περιφερειακός σύμβουλος για τη Διατροφή, την Παχυσαρκία και τη Φυσική Δραστηριότητα. «Σε ορισμένα μέρη της Νότιας Ευρώπης, σχεδόν τα μισά αγόρια ζουν με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία, και αυτό τα θέτει σε κίνδυνο να αναπτύξουν μη μεταδοτικά νοσήματα αργότερα στη ζωή τους».

Το παραπάνω βάρος και η παχυσαρκία κατατάσσονται στην τέταρτη θέση ως παράγοντας κινδύνου θανάτου, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα. Οι απειλές για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία συμβάλλουν σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ/Ευρώπης, από την ίδρυση του έως και σήμερα έχει σπουδαία παρουσία και δράση στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς τομείς καινοτομίας είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τα εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στην Περιφέρειά μας που ζουν με παραπάνω βάρος και παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Joao Breda, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, ειδικός αντιπρόσωπος του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης και αρμόδιος επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα, με την κυβέρνησή της να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και να επιδεικνύει ηγετικό ρόλο στη διευκόλυνση του πολιτικού διαλόγου της Νότιας Ευρώπης για την παχυσαρκία».

«Χρειαζόμαστε μια πολυεπίπεδη πολιτική προσέγγιση που να συγκεντρώνει πολιτικές αναδιαμόρφωσης των εμπορικών τροφίμων, περιορισμούς στο μάρκετινγκ ανθυγιεινών προϊόντων, προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και άλλες επείγουσες δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος για όλους», δήλωσε ο Δρ Kremlin Wickramasinghe.

Το SNI έχει διοργανώσει προηγούμενους διαλόγους για την παχυσαρκία στα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. Η επιτυχία αυτών των διαλόγων ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση της Αθήνας και συγκεκριμένα στη Νότια Ευρώπη.

«Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα», πρόσθεσε ο Δρ Wickramasinghe. «Αξιοποιώντας τα δεδομένα του ΠΟΥ και προωθώντας τη συνεργασία, μπορούμε να επιταχύνουμε τη δράση σε επίπεδο χωρών και να ενισχύσουμε την πρόοδο των κρατών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε όλη τη Νότια Ευρώπη».

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στη διευκόλυνση του διαλόγου για τις πολιτικές της Νότιας Ευρώπης σχετικά με την παχυσαρκία», δήλωσε Δρ Breda, ενώ τόνισε ότι το Γραφείο για την Ποιότητα της Φροντίδας διερευνά επίσης τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης της παιδικής παχυσαρκίας στο πλαίσιο των συστημάτων υγείας.

Συμμετοχή των παιδιών στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Σήμερα, ταυτόχρονα με τους πολιτικούς διαλόγους, το Γραφείο Αθήνας διοργάνωσε δύο παράλληλες δράσεις σχεδιασμένες για παιδιά. Αυτές οι διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες είχαν ως στόχο την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Το πρωί τα παιδιά συμμετείχαν σε αγώνα μπάσκετ και μάθημα γιόγκας στον Εθνικό Κήπο του Ζαππείου.

Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος σε μάθημα μαγειρικής, όπου έμαθαν να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα υπό την καθοδήγηση του Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, Αστέριου Κουστούδη. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στην δημιουργία υγιεινών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία και υποστηρίζουν τον ευρύτερο στόχο της μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη.

-: ΑΠΕ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κάιλι Τζένερ: Κάνει βόλτα με θαλάσσιο ταξί στη Βενετία

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβασε 

Power of Love – Νίκος Πελετιέ: Ο Δήμος θα πάει με δύο, τρεις… δεκαεφτά γυναίκες να δοκιμάσει

Power of Love - Νίκος Πελετιέ: Ο Δήμος θα πάει με δύο, τρεις... δεκαεφτά γυναίκες να δοκιμάσει Μόνο με πράξεις λύνονται τα προβλήματα του έρωτα, σημείωσε ο παίκτης Thema Insights Τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά πιο κοντά από ποτέ Πάρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Σέριφο, Σίφνο; Όπου και όσο μακριά και αν ταξιδεύεις αυτό το καλοκαίρι, υπάρχει ένας

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο – Δείτε βίντεο

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η τραγουδίστρια, που βίωσε την εισβολή σε ηλικία 17 ετών, δημοσιεύει ένα βίντεο με προσωπικά στιγμιότυπα, συνοδευόμενα από τη σημαία της πατρίδας της Thema Insights

Μαρία Μενούνος – Κέβιν Αντεργκάρο: Ίδρυσαν εταιρεία παραγωγής ταινιών

Η Μαρία Μενούνος και ο Κέβιν Αντεργκάρο ίδρυσαν από κοινού τη «We Heart Holidays», μια εταιρεία παραγωγής ταινιών για τις γιορτές που θα δημιουργεί ποιοτικές ταινίες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Με μια πλήρη λίστα ιδεών, σεναρίων και ταλέντων, θα αρχίσουν να προχωρούν στην παραγωγή τίτλων ήδη από το επόμενο έτος. Μόλις βοήθησαν στην ολοκλήρωση

Βασίλης Ζούλιας: “Στο κρεβάτι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, για φαντάσου”

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν από 90 χρόνια. Ο Βασίλης Ζούλιας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη σταρ του

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: “Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι”

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: «Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι» Σάββατο, 20.7.2024, 18:33 Zappit@ZAPPIT_ "Υπάρχει αφανής στρατός που κάνει αφανή δουλειά. Αλλά είναι η ώρα να καταλάβουμε αυτά τα στρατεύματα που κάνουν αυτή τη βρωμερή δουλειά" σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο Λάκης Λαζόπουλος έδωσε συνέντευξη στο

Καραβάτου: «Αποφάσισα όμως να μην το βάλω κάτω και να μπορέσω να βρω τη δύναμη να με βοηθήσω»

Η Κατερίνα Καραβάτου σε συνέντευξή της μιλάει για τη δύσκολη περίοδο που βίωσε, για την φάση που περνάει τώρα αλλά και όλα όσα θα ήθελε να έχει από εδώ και στο

Γιούλια Βλάσοβα: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Τζόνι Ντεπ; 33χρόνια νεότερη & του έκλεψε την καρδιά

Δύο χρόνια μετά τη δικαστική του διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερντ, ο Τζόνι Ντεπ φαίνεται πως έχει βρει τον έρωτα στα μάτια της νέας του συντρόφου. Ο 61χρονος ηθοποιός το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται σε σχέση με μία γυναίκα κατά 33 χρόνια νεότερη, τη Γιούλια Βλάσοβα, μοντέλο και αισθητικός από τη Ρωσία.

Αντρέα Μποτσέλι: Έκανε καντάδα στη Σοφία Βεγκάρα σε συναυλία του

Η ηθοποιός είναι μια από τους πολλούς σταρ που ανέβηκε στη σκηνή σε εμφάνιση του Ιταλού τενόρου

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη αυτή η θέση αλλά δεν ξέρω, δεν έχω λόγια, ανέφερε η παίκτρια Μία ακόμη αποχώρηση μετά το Gala της Παρασκευής 19 Iουλίου είδαν οι τηλεθεατές του «Power of Love». Ειρήνη και Μαρκέλλα ήταν οι

Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη

trending Home / Showbiz / Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάββατο, 20.7.2024, 23:57 Zappit@ZAPPIT_ Οι καλοκαιρινές δημοσιεύσεις της Σάσας Σταμάτη. Η Σάσα Σταμάτη ταξίδεψε στη Κρήτη για τις διακοπές της. Η γνωστή δημοσιογράφος, μετά από μία απαιτητική χρονιά ειδησεογραφικά, θέλησε να φορτίσει τις μπαταρίες της και αναζήτησε στιγμές ηρεμίας και

Νικήτας Κορωνάκης: “Δικαίως ο κόσμος είναι δύσπιστος με τα ΜΜΕ”

Ο Νικήτας Κορωνάκης έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και στη δημοσιογράφο Φαίδρα Στάθη και μίλησε για τα ΜΜΕ και