Ισχαιμικό: Πώς να αναγνωρίσετε και τι να κάνετε σε ένα «προειδοποιητικό» εγκεφαλικό

Date:

Ένα παροδικό ισχαιμικό μπορεί να είναι προάγγελος ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμη αναπηρία

Η προσωρινή διακοπή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, γνωστή ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας δυσκολίας στην ομιλία ή αδυναμίας των χεριών.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, αλλά συνήθως διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά, γι’ αυτό και τα επεισόδια αυτά συχνά περνούν χωρίς να τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει.

Αν και τα παραδικά ισχαιμικά επεισόδια αναφέρονται συχνά ως «μίνι εγκεφαλικά επεισόδια», ο όρος «προειδοποιητικό εγκεφαλικό επεισόδιο» είναι στην πραγματικότητα πιο ακριβής. Ένα παροδικό ισχαιμικό μπορεί να είναι προάγγελος ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο έχει παρόμοια συμπτώματα, αλλά μπορεί να αφήσει μόνιμη αναπηρία.

Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που έχουν την υποψία ότι υπέστησαν ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο θα έχουν ένα πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Και ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι υψηλότερος τις πρώτες 48 ώρες μετά το ισχαιμικό, λέει η Δρ Erica Camargo Faye, νευρολόγος εξειδικευμένη στα εγκεφαλικά επεισόδια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Μερικές φορές, αυτό που φαίνεται να είναι ένα παροδικό ισχαιμικό είναι πιο σοβαρό από ό,τι φαίνεται.

«Ακόμη και τα συμπτώματα που εξαφανίζονται μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εγκεφαλικό», λέει η νευρολόγος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δύο στα πέντε άτομα που έχουν την υποψία ότι υπέστησαν παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο και υποβάλλονται σε κατάλληλη εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα έπαθαν εγκεφαλικό. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα και να αναζητήσετε αμέσως επείγουσα φροντίδα.

Συμπτώματα ισχαιμικού ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Κάθε περιοχή του εγκεφάλου έχει διαφορετικά καθήκοντα, οπότε τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο διαταράσσεται η ροή του αίματος. Ακολουθούν κάποιες λεπτομέρειες για κάθε σύμπτωμα.

Ισορροπία. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να είναι μπερδευτικό, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή προβλήματα ισορροπίας, όπως χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή προβλήματα στο εσωτερικό αυτί. Τα προβλήματα ισορροπίας που προκαλούνται από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο συχνά δυσκολεύουν το άτομο να σηκωθεί όρθιο και μπορεί να πέσει στο πλάι, λέει η Δρ Camargo Faye. Το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται συχνά από άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στην ομιλία ή την όραση, προσθέτει.

Μάτια. Τα προβλήματα στην όραση μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους, αν και ο πιο συνηθισμένος είναι η αδυναμία όρασης από το ένα ή και τα δύο μάτια. Συχνά, οι άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία σαν να βλέπουν μια σκούρα γκρι σκιά που εμποδίζει εν μέρει ή και πλήρως την όρασή τους. Μπορεί επίσης κάποιος να τα βλέπει όλα θολά ή να εμφανιστεί διπλωπία (να τα βλέπει όλα διπλά).

Πρόσωπο. Το πρόσωπο μπορεί να υποχωρήσει στη μία ή και στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Συνήθως, η γωνία του στόματος φαίνεται να έχει πέσει προς τα κάτω και το άτομο δεν μπορεί να χαμογελάσει. Η πτώση των ματιών και του μετώπου είναι λιγότερο συχνή.

Αδυναμία χεριών ή ποδιών. Αυτό το σύμπτωμα τείνει να επηρεάζει τα χέρια περισσότερο από τα πόδια και συνήθως εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά. Οι άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν το αίσθημα ως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα και όχι ως αδυναμία. Μερικές φορές επηρεάζεται ολόκληρη η πλευρά του σώματος.

Δυσκολία στην ομιλία. Η μπερδεμένη ομιλία και η δυσκολία στην άρθρωση είναι τα πιο συχνά φαινόμενα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βρουν λέξεις ή δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι. Η αδυναμία αυτή επεκτείνεται επίσης στη γραφή και την πληκτρολόγηση — συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μηνυμάτων σε smartphone. «Το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τη σωματική λειτουργία, αλλά μάλλον με μία δυσκολία που προκαλείται από την έλλειψη ροής αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γλώσσα», εξηγεί η νευρολόγος.

Ο χρόνος είναι κρίσιμος

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο ασθενής πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν ή εξαφανιστούν. Αν, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, διαπιστωθεί ότι ο ασθενής είχε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθεί σε πρόσθετες εξετάσεις για να μπορέσει να ακολουθήσει κάποια θεραπεία για την πρόληψη μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολύμπι στη θάλασσα: Γιατί είναι η καλύτερη άσκηση και πόσες θερμίδες καίμε

Κατάθλιψη: Υπάρχουν 6 διαφορετικοί τύποι που απαιτούν ξεχωριστή θεραπεία

Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο – Δείτε βίντεο

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η τραγουδίστρια, που βίωσε την εισβολή σε ηλικία 17 ετών, δημοσιεύει ένα βίντεο με προσωπικά στιγμιότυπα, συνοδευόμενα από τη σημαία της πατρίδας της Thema Insights

Μαρία Μενούνος – Κέβιν Αντεργκάρο: Ίδρυσαν εταιρεία παραγωγής ταινιών

Η Μαρία Μενούνος και ο Κέβιν Αντεργκάρο ίδρυσαν από κοινού τη «We Heart Holidays», μια εταιρεία παραγωγής ταινιών για τις γιορτές που θα δημιουργεί ποιοτικές ταινίες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Με μια πλήρη λίστα ιδεών, σεναρίων και ταλέντων, θα αρχίσουν να προχωρούν στην παραγωγή τίτλων ήδη από το επόμενο έτος. Μόλις βοήθησαν στην ολοκλήρωση

Βασίλης Ζούλιας: “Στο κρεβάτι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, για φαντάσου”

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν από 90 χρόνια. Ο Βασίλης Ζούλιας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη σταρ του

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: “Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι”

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: «Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι» Σάββατο, 20.7.2024, 18:33 Zappit@ZAPPIT_ "Υπάρχει αφανής στρατός που κάνει αφανή δουλειά. Αλλά είναι η ώρα να καταλάβουμε αυτά τα στρατεύματα που κάνουν αυτή τη βρωμερή δουλειά" σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο Λάκης Λαζόπουλος έδωσε συνέντευξη στο

Καραβάτου: «Αποφάσισα όμως να μην το βάλω κάτω και να μπορέσω να βρω τη δύναμη να με βοηθήσω»

Η Κατερίνα Καραβάτου σε συνέντευξή της μιλάει για τη δύσκολη περίοδο που βίωσε, για την φάση που περνάει τώρα αλλά και όλα όσα θα ήθελε να έχει από εδώ και στο

Γιούλια Βλάσοβα: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Τζόνι Ντεπ; 33χρόνια νεότερη & του έκλεψε την καρδιά

Δύο χρόνια μετά τη δικαστική του διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερντ, ο Τζόνι Ντεπ φαίνεται πως έχει βρει τον έρωτα στα μάτια της νέας του συντρόφου. Ο 61χρονος ηθοποιός το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται σε σχέση με μία γυναίκα κατά 33 χρόνια νεότερη, τη Γιούλια Βλάσοβα, μοντέλο και αισθητικός από τη Ρωσία.

Αντρέα Μποτσέλι: Έκανε καντάδα στη Σοφία Βεγκάρα σε συναυλία του

Η ηθοποιός είναι μια από τους πολλούς σταρ που ανέβηκε στη σκηνή σε εμφάνιση του Ιταλού τενόρου

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη αυτή η θέση αλλά δεν ξέρω, δεν έχω λόγια, ανέφερε η παίκτρια Μία ακόμη αποχώρηση μετά το Gala της Παρασκευής 19 Iουλίου είδαν οι τηλεθεατές του «Power of Love». Ειρήνη και Μαρκέλλα ήταν οι

Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη

trending Home / Showbiz / Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάββατο, 20.7.2024, 23:57 Zappit@ZAPPIT_ Οι καλοκαιρινές δημοσιεύσεις της Σάσας Σταμάτη. Η Σάσα Σταμάτη ταξίδεψε στη Κρήτη για τις διακοπές της. Η γνωστή δημοσιογράφος, μετά από μία απαιτητική χρονιά ειδησεογραφικά, θέλησε να φορτίσει τις μπαταρίες της και αναζήτησε στιγμές ηρεμίας και

Νικήτας Κορωνάκης: “Δικαίως ο κόσμος είναι δύσπιστος με τα ΜΜΕ”

Ο Νικήτας Κορωνάκης έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και στη δημοσιογράφο Φαίδρα Στάθη και μίλησε για τα ΜΜΕ και

Πάολα: Είπε live το τραγούδι «7 νάνοι» των Καββαδία – Μικρούτσικου και προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

Κάποιοι κάνουν λόγο για ασέβεια ενώ άλλοι ζητούν να απαγορευετεί να ερμηνεύονται τέτοια τραγούδια στα μπουζούκια

Καμίλα Μορόνε: Έχει νέο σύντροφο μετά τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Η 27χρονη φωτογραφήθηκε με τον σκηνοθέτη βιντεοκλίπ Κόουλ Μπένετ στα Χάμπτονς