Πότε το αντηλιακό μας βγαίνει «OFF» και τι πρέπει να κάνουμε

Date:

Προστασία χρειάζονται και …. τα αντηλιακά, τα οποία προορίζονται για να μας προστατεύουν από τον ήλιο.

Λιγότερο αποτελεσματικό γίνεται ένα αντηλιακό που εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ήλιος και η ζέστη αποδομούν τα ενεργά συστατικά του γρηγορότερα, όπως λένε οι γιατροί.

Έτσι το πιθανότερο είναι να μην εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, ώστε να διατηρεί τη σύνθεσή του και να παρέχει επαρκή προστασία στο δέρμα για περισσότερο χρόνο.

«Φέτος το καλοκαίρι προβλέπεται η θερμοκρασία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η ανάγκη για χρήση αντηλιακών καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ. Για τη μέγιστη απόδοσή τους, όμως, είναι απαραίτητο να προφυλάσσονται από τον άμεσο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες», τονίζει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η συνήθεια αποθήκευσής τους στο πορτμπαγκάζ, ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστούν, υποβαθμίζει τα συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν παραμένουν κάτω από τον ήλιο στην παραλία επί ώρες.

«Αν και δεν “χαλάνε” σε μια μέρα, η επαναλαμβανόμενη αυτή πρακτική δεν τα διατηρεί στην καλή κατάσταση που έχουν κατά την αγορά τους», τονίζει ο γιατρός.

Η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει επιβεβαιωθεί άλλωστε και από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology.

Μα γιατί χρειαζόμαστε τα αντηλιακά;

Το αντηλιακό βοηθά στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV), η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, υπερμελάγχρωση και καρκίνο του δέρματος,

Αποτρέπει τα εγκαύματα, τα οποία εκτοξεύουν τις πιθανότητες μελανώματος, ιδίως όταν είναι σοβαρά. Η πραγματική βλάβη που προκαλείται μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και δεκαετίες αργότερα.

Πώς το κάνουν αυτό;

Μπλοκάροντας τις ακτίνες UVA, και UVB. Οι πρώτες διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας υπερμελάγχρωση και πρόωρη γήρανση, αφού μπορούν να διασπάσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Ερευνάται ακόμα κατά πόσον εμπλέκονται στο σχηματισμό μελανώματος. Οι δεύτερες προκαλούν τον θάνατο των δερματικών κυττάρων, προκαλώντας ερυθρότητα, έγκαυμα και ξεφλούδισμα. Τουλάχιστον το 70% των περιστατικών μελανώματος προκαλούνται από μεταλλάξεις εξαιτίας της UVB ακτινοβολίας.

Επομένως, ούτε η UVA ούτε η UBV είναι φιλική προς το δέρμα.

Είναι ίδια όλα τα αντηλιακά;

Αναλόγως της σύνθεσής τους, οι βασικοί τύποι αντηλιακών είναι δύο – τα φυσικά (παρασκευάζονται με ορυκτά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) και τα χημικά.

Τα φυσικά αντηλιακά έχουν παχιά υφή, δεν απορροφώνται και αντανακλούν το υπεριώδες φως πριν αυτό διεισδύσει στο δέρμα. Ενώ παλαιότερα έκαναν έναν λευκό στρώμα στο δέρμα, τα σύγχρονα φυσικά αντηλιακά απλώνονται καλύτερα. Προτιμώνται όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες ή/και υγρασία, καθώς δεν χάνουν τις ιδιότητές τους εύκολα. Είναι πιο ανθεκτικά στις θερμοκρασίες από τα χημικά αντηλιακά, αλλά και αυτά αποδομούνται με τον καιρό.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν ουσίες που απορροφώνται από το δέρμα. Λειτουργούν σχηματίζοντας ένα λεπτό φιλμ, που μετατρέπει τη δομή των ακτινών σε θερμότητα πριν διεισδύσουν στο δέρμα. Χάνουν δε τις προστατευτικές τους ιδιότητες μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Αποφεύγονται από άτομα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς σε συνδυασμό με τον ιδρώτα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και άλλα συμπτώματα.

Κατηγοριοποιούνται, επίσης, ανάλογα με τον δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF). Στη χώρα μας, που η ηλιακή ακτινοβολία είναι έντονη, πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά ευρέως φάσματος (προστατεύουν τόσο από τις UVA όσο και από τις UVB) με SPF 30 και άνω.

Υπάρχει σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και δείκτη UV;

Παρά την κοινή πεποίθηση, η θερμοκρασία δεν συνδέεται απαραίτητα με τον δείκτη UV (που τα τελευταία χρόνια συνοδεύει τα μετεωρολογικά δελτία).

Ο δείκτης αποτελεί ένδειξη της ταχύτητας που μπορεί να προκύψει ένα ηλιακό έγκαυμα – όσο μεγαλύτερος είναι τόσο πιο γρήγορα προκαλείται. Εξαρτάται από τη γωνία του ήλιου και όχι από τη θερμοκρασία. Επομένως, ένα ηλιακό έγκαυμα είναι πιθανότερο να συμβεί μεταξύ 12.00-14:00 που ο ήλιος είναι κάθετος και όχι αργότερα μέσα στη μέρα που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη.

Πώς να επιλέξω αντηλιακό;

Η χρήση αντηλιακού πρέπει να γίνει συνήθεια όλων, ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος, ηλικίας και φύλου. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείται καθημερινά και όλο τον χρόνο.

Η επιλογή του εξαρτάται τόσο από τον τύπο δέρματος (π.χ. λιπαρό, ξηρό, ακνεϊκό κ.ά.) όσο και από τις καιρικές συνθήκες. Αναλόγως της τοποθεσίας, τον χειμώνα μπορεί να επαρκεί ένα αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας, αλλά το καλοκαίρι ακόμα και όταν έχει συννεφιά ή βρέχει πρέπει να εφαρμόζεται αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, που απορροφάται γρήγορα, είναι αδιάβροχο και παραμένει για περισσότερο χρόνο στο δέρμα και το ενυδατώνει.

Πώς να διατηρήσω το αντηλιακό μου περισσότερο;

Για να συντηρηθούν τα συστατικά του αντηλιακού πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Εξάλλου η ημερομηνία λήξης ισχύει μόνο όταν ακολουθούνται αυτές τις οδηγίες.

Η αποθήκευσή του μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο αναπτύσσονται θερμοκρασίες έως 60 βαθμούς Κελσίου δεν ενδείκνυται. Είναι καλύτερο να τοποθετείται στην τσάντα χειρός, ώστε να είναι ευχερής η τακτική χρήση και επανάληψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην παραλία, το αντηλιακό πρέπει να τυλίγεται σε μια βρεγμένη, κατά προτίμηση, πετσέτα και να παραμένει στη σκιά, π.χ. κάτω από ομπρέλα. Εναλλακτικά, μπορεί να μπει σε ισοθερμική σακούλα τροφίμων μαζί με μια παγοκύστη. Εάν υπάρχει φορητό ψυγείο, η τοποθέτησή του μέσα σε αυτό είναι ακόμα καλύτερη λύση για τη διατήρηση στην αρχική του κατάσταση.

Πώς είναι ένα αλλοιωμένο αντηλιακό;

Η διάρκεια ζωής των αντηλιακών δεν ξεπερνά συνήθως τα 2 έτη και είναι ασφαλή για χρήση όταν διατηρούν το χρώμα, την οσμή και την υφή τους αναλλοίωτη.

Όταν δεν συντηρούνται όπως πρέπει, το χρώμα γίνεται σκουρότερο και μυρίζουν δυσάρεστα. Τα συστατικά τους διασπώνται, χάνεται η ενιαία υφή τους (ορυκτά αντηλιακά) και γίνονται υδαρή (χημικά αντηλιακά).
Επομένως, όταν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβληθούν, το αντηλιακό όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά και επιβλαβές και πρέπει να αντικαθίσταται αμέσως.

Η επιλογή του αντηλιακού είναι προσωπική υπόθεση. Πρέπει να επιλέγεται αυτό που ταιριάζει στο δέρμα και δεν του δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά το σημαντικότερο είναι να ταιριάζει στις προτιμήσεις του χρήστη, προκειμένου να το χρησιμοποιεί τακτικά και σωστά, καθημερινά!

«Μόνο έτσι διατηρείται το δέρμα υγιές, λαμπερό και προστατευμένο, στο μέτρο του δυνατού», σχολιάζει ο γιατρός.

Όπως λέει, η εφαρμογή αντηλιακού περιορίζει τον κίνδυνο φωτογήρανσης και καρκίνου, αλλά δεν τον εξαλείφει. Επομένως, οποιοδήποτε σημάδι εμφανιστεί στο δέρμα που μοιάζει ύποπτο, ή μια υπάρχουσα ελιά αλλάξει μέγεθος, σχήμα, χρώμα, υφή θα πρέπει να ελέγχεται αμέσως από δερματολόγο, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.

« Με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου εξετάζεται ένας-ένας σε μεγέθυνση, ώστε να αναγνωριστούν αμέσως οι σπίλοι που παρουσιάζουν αλλοιώσεις και να αντιμετωπιστεί ταχύτατα η τυχόν κακοήθεια.

Είναι μια ανώδυνη εξέταση που δε πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, αλλά και προληπτικά, αφού με τη δυνατότητα αποθήκευσης των δεδομένων και σύγκρισης που παρέχει εντοπίζονται αλλοιώσεις που με γυμνό μάτι δεν θα γίνονταν αντιληπτές και έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες εξελίξεις», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Ανασύρονται σπουδαίες αναμνήσεις»: Ενθουσιασμένοι Ρουβάς και Παπαρίζου για την παρουσίαση του Εθνικού Τελικού της Eurovision

Η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς, δύο από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες που θριάμβευσαν στη Eurovision, θα παρουσιάσουν τον Εθνικό Τελικό 2025, που θα διεξαχθεί στο Christmas Theater την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από τον οποίο θα προκύψουν το τραγούδι και ο καλλιτέχνης/ιδα που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο μουσικό διαγωνισμό. Η Έλενα

Η Κέιτ Μίντλετον δηλώνει πως ο καρκίνος της είναι σε ύφεση

Η Κέιτ Μίντλετον, που είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ολοκλήρωσε τη χημειοθεραπεία της, δήλωσε σήμερα πως «νιώθει ανακούφιση, καθώς αυτήν τη στιγμή, ο καρκίνος της βρίσκεται σε ύφεση». «Όπως γνωρίζουν όλοι εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο, χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς σε μια νέα κανονικότητα. Ανυπομονώ για τη χρονιά που έρχεται», έγραψε

Κώστας Αποστολάκης: «Θέλω να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

«Ο θείος έρωτας δε θα σε προδώσει ποτέ», είπε ο Κώστας Αποστολάκης. Για το πως έχει επηρεαστεί η κωμωδία από την πολιτική ορθότητα αλλά και για την αγάπη του στον Θεό, μίλησε από καρδιάς, ο Κώστας Αποστολάκης στην εκπομπή Super Κατερίνα, το πρωί της Τρίτης (14.01.2025). Ο γνωστός ηθοποιός ξεκαθάρισε πως η κωμωδία είναι πλέον

Στέλλα Γκρέκα: Σε κοιμητήριο μοναστηριού της Βοιωτίας η τελευταία της κατοικία – Σε στενό κύκλο με δέκα άτομα η κηδεία

Σε κοιμητήριο μοναστηριού της περιοχής του Κάστρου – Βοιωτίας, αναπαύεται πλέον η Στέλλα Γκρέκα, η ακριβοθώρητη τραγουδίστρια και ηθοποιός, που στο πικ της καριέρας της τα εγκατέλειψε όλα και έφυγε στην Αμερική. Νωρίτερα στην Ιερά Μονή πραγματοποιήθηκε και η Εξόδιος Ακολουθία στην οποία παρέστησαν δέκα μόλις άτομα, ανάμεσα τους, ο αγαπημένος της γιος μαζί με

Kneecap: Aπέσπασε 17 υποψηφιότητες για τα βραβεία Ιρλανδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης

Το βιογραφικό φιλμ είναι επίσης υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού

Κάποιες μέρες, ένα πιάτο φαγητό μπορεί να κάνει τη διαφορά

Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, για κάποιες μέρες μετά την εκάστοτε θεραπεία, οι ασθενείς με καρκίνο μαστού αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία αυτό-εξυπηρέτησης. Η ασθενής χρειάζεται να διαχειριστεί τις παρενέργειες των θεραπειών, που πολύ συχνά συμπεριλαμβάνουν το αίσθημα της αδυναμίας, της ατονίας και της κόπωσης. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν σταματούν. Η καθημερινή

Η φιλία χρόνων της Ελένης Κυπραίου και της Στέλλας Γκρέκα – «Δεν ήθελε να δει κανέναν στα τελευταία της, είχε μεγάλη αξιοπρέπεια»

Η Ελένη Κυπραίου, η γυναίκα και δημοσιογράφος που είπε «καλησπέρα» για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μιλά στο Newsbeast και αποκαλύπτει την απαρχή της γνωριμίας της με την τραγουδίστρια, Στέλλα Γκρέκα, που πέθανε στις αρχές του μήνα. Μιας γνωριμίας που κατέληξε σε φιλία χρόνων, με πυλώνα της τον αλληλοσεβασμό. Μιας γνωριμίας που ξεκίνησε κάτω από

Μεταπνευμονοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο ως αποτέλεσμα των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που λόγω του συνωστισμού, σε κλειστούς χώρους αυξήθηκε η διασπορά των διάφορων αναπνευστικών ιών. Εκτός από τη γρίπη όμως και τον Covid-19, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού HMPV (μεταπνευμονοϊός), που έχει μπει στο

Άνοια: Πρόβλεψη σοκ για διπλασιασμό των περιστατικών έως το 2060

Ο κίνδυνος άνοιας των ηλικιωμένων είναι υπερδιπλάσιος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Medicine , ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μετά την ηλικία των 55 ετών είναι πάνω από 42% μεταξύ των Αμερικανών. Αυτός ο κίνδυνος είναι υπερδιπλάσιος από τον κίνδυνο που ανέφεραν παλαιότερες μελέτες. «Τα αποτελέσματα της

The Weeknd: Αναβάλλει την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ λόγω των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες

Ο καναδός καλλιτέχνης The Weeknd ανέβαλε την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Hurry Up Tomorrow», από τις 24 Ιανουαρίου για τις 31 Ιανουαρίου εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στο Λος Άντζελες. Παράλληλα ακυρώθηκε η μοναδική προγραμματισμένη εμφάνισή του στο Rose Bowl της πόλης των Αγγέλων στις 25 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε ο ίδιος σε δήλωσή του

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο συνδρόμου MIS-C μετά από κορωνοϊό σε παιδιά

Απαντήσεις στο γιατί  παιδιά και έφηβοι που νόσησαν -ακόμα και ήπια- με COVID-19 εμφανίζουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C), δίνει πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Imperial College. Πραγματοποιώντας γονιδιακές αναλύσεις σε αιματολογικά δείγματα 154 ασθενών MIS-C, 0-19 ετών από Ευρώπη και Αμερική, διαπίστωσαν ότι μεταλλάξεις στο γονίδιο BTNL8, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του βλεννογόνου του εντέρου, σχετίζονται με τετραπλάσιες πιθανότητες