Πρωινός ή βραδινός τύπος; Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδιά σας

Date:

Ουκ ολίγα δημοσιεύματα εκθειάζουν τα πλεονεκτήματα του πρωινού ξυπνήματος με την αναγκαία συμπλήρωση ωρών ύπνου. Σχεδόν κανείς δεν εγκωμιάζει το ξενύχτι. Οι νυχτερινοί τύποι, από την άλλη, αποκαλούμενοι και «κουκουβάγιες», παρουσιάζονται συχνά ως λιγότερο δραστήριοι και ενεργητικοί σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους. Το πρωινό ξύπνημα αποτελεί για την κοινωνία σημάδι αρετής και υπάρχει μία σαφής προκατάληψη εναντίον των ξενύχτηδων.

Ωστόσο, το εάν κάποιος είναι πρωινός ή νυχτερινός τύπος δεν είναι απαραίτητα δική του επιλογή. Επιστήμονες του ύπνου έχουν διαπιστώσει πως ο «χρονότυπος» ενός ατόμου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά του.

Τα πρότυπα ύπνου καθοδηγούνται από βιολογικά «ρολόγια» στα κύτταρα μας. Και αυτά τα ρολόγια λειτουργούν σε έναν 24ωρο κύκλο, τον κιρκάδιο ρυθμό. Βάσει αυτού επηρεάζεται ο χρόνος που βρισκόμαστε σε εγρήγορση και η περίοδος της ημέρας που νιώθουμε πως νυστάζουμε.

Σύμφωνα με έρευνες, σε μερικούς ανθρώπους η φάση της υπνηλίας σημειώνεται νωρίτερα και σε άλλους αργότερα. Υπάρχουν σαφείς γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Κάποιοι προτιμούν να ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί, άλλοι βρίσκονται κάπου στη μέση, και άλλοι είναι εκ γενετής ξενύχτηδες.

Σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζουμε πως εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι παραλλαγές τους οδηγούν στο να είναι κάποιος βραδινός ή πρωινός τύπος. Έρευνα στο Journal of Clinical Sleep Medicine υπογραμμίζει ότι οι χρονότυποι είναι σε μεγάλο βαθμό γενετικοί, αλλά υπάρχουν και άλλοι εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν τη τελική συμπεριφορά του οργανισμού, όπως το εργασιακό πρόγραμμα, η ηλικία, η έκθεση στο φως κ.ά.

Τέσσερις χρονότυποι

Πρωινοί τύποι: Αυτά τα άτομα προτιμούν να σηκώνονται νωρίς το πρωί και πηγαίνουν για ύπνο επίσης νωρίς. Τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βραδινοί τύποι: Οι «κουκουβάγιες» ευδοκιμούν αργά το απόγευμα και το βράδυ. Συχνά μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και βέβαια ξυπνούν αργά.

Ενδιάμεσοι τύποι: Αυτά τα άτομα έχουν ευέλικτο πρόγραμμα και μπορούν να προσαρμοστούν τόσο σε πρωινό όσο και σε νυχτερινό ωράριο, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Δίτροποι τύποι: Ένας πιο σπάνιος τύπος είναι τα άτομα που έχουν δύο περιόδους αιχμής της εγρήγορσής τους μέσα στην ημέρα, και το πρωί και το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από ένα αυξανόμενο πλήθος ερευνών, το κρίσιμο είναι να συμπληρώνονται οι αναγκαίες ώρες ύπνου. Το πρωινό ξύπνημα με συμπλήρωση 7-8 ωρών ύπνου έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και μεγαλύτερη ευεξία, ενώ ο ανεπαρκής ύπνος με προβλήματα όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον χρονότυπό μας;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι η προφανής. Επιστήμονες σημειώνουν πως στην πραγματικότητα το σημαντικό είναι να συγχρονιζόμαστε με τον ατομικό κιρκάδιο ρυθμό μας.
Η κατανόηση του χρονότυπου μας και η ευθυγράμμιση των καθημερινών δραστηριοτήτων με αυτόν, μπορεί να βελτιώσει εντέλει τη συνολική υγεία, την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση και την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, οι πρωινοί τύποι θα πρέπει να προγραμματίζουν σημαντικές εργασίες νωρίς την ημέρα, ενώ οι απογευματινοί τύποι θα πρέπει να στοχεύουν στην ολοκλήρωση κάποιας σημαντικής εργασίας αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Γενικά πάντως, ο χρονότυπος ενός ατόμου μπορεί να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω διαφόρων παραγόντων. Η ηλικία είναι ένας από αυτούς. Οι έφηβοι συχνά μετατοπίζονται προς έναν βραδινό χρονότυπο, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες τείνουν να γίνονται πρωινοί τύποι. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τα προγράμματα εργασίας ή η απόκτηση παιδιών, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον χρονότυπο. Όπως και σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου ή αλλαγές στην υγεία του.

Τι πρέπει να κάνετε για καλύτερο ύπνο;

Τηρήστε ένα πρόγραμμα βάσει των προσωπικών χαρακτηριστικών σας. Οι «γενετικά» ξενύχτηδες που προσπαθούν να ακολουθήσουν πρωινά προγράμματα (ή το αντίστροφο), τελικά καταλήγουν να βιώνουν ένα «κοινωνικό jet lag», χάνοντας ώρες ύπνου.

Αυτό συμβαίνει και όταν έχουμε διαφορετικά μοτίβα ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Για παράδειγμα, άλλο ωράριο τις καθημερινές, άλλο το Σαββατοκύριακο. Αυτό μπερδεύει το σώμα, όπως όταν περνάτε με το αεροπλάνο σε διαφορετική ζώνη ώρας. Προσπαθήστε να ακολουθείτε το ίδιο μοτίβο ύπνου όλες τις ημέρες. Μπορείτε, αν θέλετε, να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας σταδιακά. Επίσης, για ποιοτικότερο ύπνο αποφύγετε τις οθόνες πριν κοιμηθείτε, αφού το φως που εκπέμπεται καταστέλλει την ορμόνη του ύπνου, μελατονίνη.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο – Δείτε βίντεο

Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η ανάρτηση της Άννας Βίσση για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Δείτε βίντεο Η τραγουδίστρια, που βίωσε την εισβολή σε ηλικία 17 ετών, δημοσιεύει ένα βίντεο με προσωπικά στιγμιότυπα, συνοδευόμενα από τη σημαία της πατρίδας της Thema Insights

Μαρία Μενούνος – Κέβιν Αντεργκάρο: Ίδρυσαν εταιρεία παραγωγής ταινιών

Η Μαρία Μενούνος και ο Κέβιν Αντεργκάρο ίδρυσαν από κοινού τη «We Heart Holidays», μια εταιρεία παραγωγής ταινιών για τις γιορτές που θα δημιουργεί ποιοτικές ταινίες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Με μια πλήρη λίστα ιδεών, σεναρίων και ταλέντων, θα αρχίσουν να προχωρούν στην παραγωγή τίτλων ήδη από το επόμενο έτος. Μόλις βοήθησαν στην ολοκλήρωση

Βασίλης Ζούλιας: “Στο κρεβάτι με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, για φαντάσου”

Σαν σήμερα είχε γεννηθεί η Αλίκη Βουγιουκλάκη πριν από 90 χρόνια. Ο Βασίλης Ζούλιας, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη σταρ του

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: “Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι”

Ξεσπά ο Λάκης Λαζόπουλος: «Μην τα πιστεύετε όλα αυτά που γράφονται σαν σχόλια, δεν γίνεται να υπάρχουν τόσοι βόθροι» Σάββατο, 20.7.2024, 18:33 Zappit@ZAPPIT_ "Υπάρχει αφανής στρατός που κάνει αφανή δουλειά. Αλλά είναι η ώρα να καταλάβουμε αυτά τα στρατεύματα που κάνουν αυτή τη βρωμερή δουλειά" σχολίασε ο Λάκης Λαζόπουλος. Ο Λάκης Λαζόπουλος έδωσε συνέντευξη στο

Καραβάτου: «Αποφάσισα όμως να μην το βάλω κάτω και να μπορέσω να βρω τη δύναμη να με βοηθήσω»

Η Κατερίνα Καραβάτου σε συνέντευξή της μιλάει για τη δύσκολη περίοδο που βίωσε, για την φάση που περνάει τώρα αλλά και όλα όσα θα ήθελε να έχει από εδώ και στο

Γιούλια Βλάσοβα: Ποια είναι η νέα σύντροφος του Τζόνι Ντεπ; 33χρόνια νεότερη & του έκλεψε την καρδιά

Δύο χρόνια μετά τη δικαστική του διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Άμπερ Χερντ, ο Τζόνι Ντεπ φαίνεται πως έχει βρει τον έρωτα στα μάτια της νέας του συντρόφου. Ο 61χρονος ηθοποιός το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως βρίσκεται σε σχέση με μία γυναίκα κατά 33 χρόνια νεότερη, τη Γιούλια Βλάσοβα, μοντέλο και αισθητικός από τη Ρωσία.

Αντρέα Μποτσέλι: Έκανε καντάδα στη Σοφία Βεγκάρα σε συναυλία του

Η ηθοποιός είναι μια από τους πολλούς σταρ που ανέβηκε στη σκηνή σε εμφάνιση του Ιταλού τενόρου

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα

Power of Love – Η Ειρήνη αποχώρησε με δάκρυα: Ίσως τα αγόρια δεν είδαν κάτι σε μένα Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη αυτή η θέση αλλά δεν ξέρω, δεν έχω λόγια, ανέφερε η παίκτρια Μία ακόμη αποχώρηση μετά το Gala της Παρασκευής 19 Iουλίου είδαν οι τηλεθεατές του «Power of Love». Ειρήνη και Μαρκέλλα ήταν οι

Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη

trending Home / Showbiz / Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάσα Σταμάτη: Διακοπές στην Κρήτη Σάββατο, 20.7.2024, 23:57 Zappit@ZAPPIT_ Οι καλοκαιρινές δημοσιεύσεις της Σάσας Σταμάτη. Η Σάσα Σταμάτη ταξίδεψε στη Κρήτη για τις διακοπές της. Η γνωστή δημοσιογράφος, μετά από μία απαιτητική χρονιά ειδησεογραφικά, θέλησε να φορτίσει τις μπαταρίες της και αναζήτησε στιγμές ηρεμίας και

Νικήτας Κορωνάκης: “Δικαίως ο κόσμος είναι δύσπιστος με τα ΜΜΕ”

Ο Νικήτας Κορωνάκης έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και στη δημοσιογράφο Φαίδρα Στάθη και μίλησε για τα ΜΜΕ και

Πάολα: Είπε live το τραγούδι «7 νάνοι» των Καββαδία – Μικρούτσικου και προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

Κάποιοι κάνουν λόγο για ασέβεια ενώ άλλοι ζητούν να απαγορευετεί να ερμηνεύονται τέτοια τραγούδια στα μπουζούκια

Καμίλα Μορόνε: Έχει νέο σύντροφο μετά τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Η 27χρονη φωτογραφήθηκε με τον σκηνοθέτη βιντεοκλίπ Κόουλ Μπένετ στα Χάμπτονς