Το κολλαγόνο είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτεΐνες για το ανθρώπινο σώμα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του δέρματος, των οστών, των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων.
Η σπουδαιότητά του έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει αντοχή και ελαστικότητα στους ιστούς, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία μας. Ωστόσο, καθώς γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται φυσικά, οδηγώντας στα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και αδυναμία στις αρθρώσεις.
Η σωστή διατροφή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να υποστηρίξουμε την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας. Ορισμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που είτε περιέχουν κολλαγόνο είτε συμβάλλουν στην ενίσχυση της παραγωγής του. Παρακάτω ακολουθούν επτά από τις πιο σημαντικές τροφές γι’ αυτόν τον σκοπό, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στη διατροφή μας, όπως τις συγκέντρωσε το Everyday Health.
1. Ζελατίνη
Η ζελατίνη είναι φτιαγμένη από κολλαγόνο. Έτσι, η κατανάλωση ζελατίνης είναι ένας τρόπος για να βάλετε το κολλαγόνο στη διατροφή σας.
2. Ζωμός από κόκαλα
Είτε από βόειο κρέας, είτε από κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρι, αυτός ο τύπος ζωμού παρασκευάζεται σιγοβράζοντας κόκαλα, μια διαδικασία που απελευθερώνει κολλαγόνο.
3. Σπιτικές (μη χορτοφαγικές) σούπες και μαγειρευτά
Η παρασκευή μιας κοτόσουπας, με την προσθήκη φρέσκων λαχανικών και βοτάνων, προσφέρει ένα γευστικότατο, υγιεινό και γεμάτο κολλαγόνο πιάτο. Είναι αντίστοιχο με το βράσιμο των κόκκαλων. Χρησιμοποιήστε το κρέας με τα κόκκαλα για περισσότερο κολλαγόνο στο πιάτο σας.
4. Μικρά ολόκληρα ψάρια
Μερικά μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος η αθερίνα ή το σκουμπρί, τρώγονται συνήθως με τα κόκαλα και χωρίς να αφαιρείται η πέτσα τους. Και τα δύο είναι καλή πηγή κολλαγόνου.
5. Σολομός (με την πέτσα)
Μπορείτε επίσης να φάτε ένα φιλέτο σολομού με πέτσα, αρκεί η πέτσα του ψαριού να καθαριστεί σωστά. Το δέρμα ψαριών, όπως ο σολομός, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, κολλαγόνου και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Το κλειδί για να απολαύσετε το δέρμα του σολομού είναι να το ψήνετε κατά το μαγείρεμα έτσι ώστε να αποκτήσει μια ευχάριστη, τραγανή υφή.
6. Κοτόπουλο (με την πέτσα)
Οι περισσότεροι έχουμε μάθει να αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο, καθώς προσθέτει θερμίδες και λίπος. Αν η επιδίωξή σας όμως είναι να αυξήσετε την ποσότητα κολλαγόνου που λαμβάνετε από τη διατροφή σας, τότε το κοτόπουλο θα πρέπει να τρώγεται με την πέτσα. Όπως και στα ψάρια, το κολλαγόνο βρίσκεται στην πέτσα.
7. Συκώτι
Το συκώτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή κολλαγόνου. Το ίδιο ισχύει και με άλλα όργανα ζώων, τα οποία είναι πλούσια και σε σίδηρο, βιταμίνες Β και πρωτεΐνες, καθώς και σε ψευδάργυρο και βιταμίνη D. Σημειώστε, ωστόσο, ότι τα κρέατα οργάνων τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας πριν τα βάλετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Και πάντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο – περίπου μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.
Τι μπορείτε να διαβάσετε
Φυσικό κολλαγόνο και υαλουρονικό – Φτιάξτε τα μόνοι σας!
Συγγραφέας: Μάριος Δημόπουλος, Διατροφολόγος
Εκδότης: Κάδμος
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]