Χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά (μεζεδάκι για 4-5 άτομα)
½ κιλό περίπου πολύ μικρά καλαμαράκια, καθαρισμένα,
1 μεγάλο λεμόνι, το ξύσμα και ο χυμός + επιπλέον λεμόνι για το σερβίρισμα,
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες,
6 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χαράζετε κατά μήκος τους σάκους των καλαμαριών (για να φεύγει ο αέρας στο ψήσιμο και να μην φουσκώνουν με κίνδυνο να εκραγούν) και ξεχωρίζετε τα πλοκάμια τους. Τα ξεπλένετε καλά, τα στραγγίζετε και ύστερα τα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί. Τα βάζετε όλα σε ένα γυάλινο ταψάκι, τα περιχύνετε με το λεμόνι και τα κρατάτε στην άκρη για 5-8 λεπτά, για να απορροφήσουν το περισσότερο λεμόνι. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι, το κουνάτε για να φύγουν τα περισσότερα υγρά και τα αφήνετε μέσα να στραγγίσουν καλά.
Βάζετε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι μαζί με τα σκόρδα και το ξύσμα του λεμονιού. Το βάζετε στη φωτιά και μέχρι να κάψει, προσθέτετε τα καλαμαράκια και τα σοτάρετε γυρίζοντάς τα συχνά, για 2 λεπτά (όχι περισσότερο, γιατί θα σκληρύνουν). Τα αλατίζετε, τα πασπαλίζετε με μπόλικο πιπέρι και ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό. Τα σερβίρετε αμέσως, συνοδεύοντάς τα με επιπλέον λεμόνι.