Οι άγνωστες επιπτώσεις που έχουν τα αποτσίγαρα στην υγεία

Date:

Τα χημικά που διαφεύγουν στο περιβάλλον μπορεί να περάσουν και στην τροφική αλυσίδα, λένε οι ειδικοί.

Μία άγνωστη αλλά ευρύτατα διαδεδομένη απειλή για την υγεία μας είναι τα αποτσίγαρα, τα οποία αποτελούν ένα από τα κυριότερα απορρίμματα που παράγουν ετησίως οι άνθρωποι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο πετάμε σε δρόμους, πεζοδρόμια, ποτάμια, παραλίες και θάλασσες 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα. Αντιστοιχούν σε 760 εκατομμύρια τόνους τοξικού υλικού.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν χιλιάδες χημικά, πολλά εκ των οποίων είναι τοξικά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και αρωματικές αμίνες.

Στην πραγματικότητα, ένα και μόνο αποτσίγαρο είναι αρκετό για να μολυνθούν έως και 1.000 λίτρα νερό. Στο νερό αυτό μπορεί αργότερα να κολυμπήσουμε ή να το πιούμε εμείς ή τα ζώα.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ), τα αποτσίγαρα συνήθως αποτελούνται από δύο τμήματα. Το ένα είναι το φίλτρο και το άλλο ο καπνός που δεν κάηκε.

Αρκετοί πιστεύουν λανθασμένα πως τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από κάποιο φυτικό προϊόν, πιθανώς λόγω της υφής τους που μοιάζει με βαμβάκι. Όμως, τα φίλτρα είναι φτιαγμένα από οξική κυτταρίνη. Πρόκειται για ένα πλαστικό ίδιο με αυτό από το οποίο κατασκευάζονται οι πλαστικοί σκελετοί των γυαλιών.

Το υλικό αυτό παραμένει αναλλοίωτο για 10 χρόνια στο περιβάλλον, αναφέρει η ΕΑΕ. Ύστερα αποσυντίθεται σε πλαστικές μικροΐνες. Τόσο το φίλτρο, όσο και το άκαυστο μέρος του καπνού περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες .

3.500 τόνοι ετησίως στην Ελλάδα

Στην χώρα μας παράγονται ετησίως 3.500 τόνοι από αποτσίγαρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το 2018. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά καταλήγουν στο περιβάλλον.

Ειδικά στις παραλίες το 36% των απορριμμάτων είναι αποτσίγαρα. Στην πραγματικότητα, στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν τον δεύτερο συχνότερο τύπο απορριμμάτων.

Ωστόσο κάθε χρόνο πολλά μικρά παιδιά που παίζουν στην άμμο δηλητηριάζονται από τα αποτσίγαρα που μασούν ή καταπίνουν, τονίζει η ΕΑΕ. Επιπλέον, τα χημικά που διαφεύγουν από αυτά μπορεί να μολύνουν τα ψάρια του αλμυρού και του γλυκού νερού.

Μέσω της μόλυνσης των υδάτων, των φυτών και των ψαριών, τα χημικά τους μπορεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, φθάνοντας σε ανθρώπους και ζώα.

Τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον

Η παραγωγή και η κατανάλωση καπνού έχει τεράστιο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου, συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας & την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), η καλλιέργεια του καπνού και η παραγωγή των τσιγάρων έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πόρους (π.χ. γη, νερό) και μεγάλο οικονομικό αποτύπωμα.

«Τα οικοσυστήματα διαταράσσονται λόγω της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης του εδάφους, της μόλυνσης του αέρα και του νερού. Σημαντικό ζήτημα είναι, επίσης, η έλλειψη προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων των καπνικών προϊόντων», αναφέρει.

Ειδικότερα, τα αποτσίγαρα των παραδοσιακών τσιγάρων «είναι το πιο συχνό σκουπίδι παγκοσμίως», συνεχίζει. «Τα φίλτρα των τσιγάρων όμως δεν έχουν καμία προστατευτική επίδραση στην υγεία των καπνιστών. Βρίσκονται εκεί για να βελτιώσουν την εμπειρία του καπνίσματος και για να κάνουν πιο πιθανό ένας νέος να τα χρησιμοποιήσει ανοίγοντας ένα πακέτο τσιγάρα».

Επιπλέον η απόρριψη των ηλεκτρονικών και θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων ενέχει κινδύνους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την πρόκληση πυρκαγιών. Οι μπαταρίες λιθίου από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταγραφεί ως συχνή αιτία πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, εξηγεί. Και αυτό διότι τα δύο τρίτα των νέων χρηστών τα απορρίπτουν σε κοινούς οικιακούς κάδους.

Χρειάζεται εκπαίδευση

Για να μετριαστεί η επίδραση της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης του καπνού είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν στρατηγικές ρύθμισης των προϊόντων του καπνού και της καπνοβιομηχανίας, τονίζει.

«Χρειαζόμαστε εκπαίδευση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και οργανωμένα προγράμματα περισυλλογής των απορριμμάτων του καπνού και ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων» υπογραμμίζει η κυρία Μπαρμπαρέσσου.

«Η υγεία του πλανήτη μας είναι στα χέρια μας», προσθέτει. Και εξηγεί πως με μικρές, βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε,  «προστατεύοντας την υγεία μας και δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρδιά: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία στην κολπική μαρμαρυγή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ), ενός από τα πιο συχνά προβλήματα της καρδιάς, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου πλησιάζουν την καρδιά με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο προσομοιώνει τα ιατρικά

Ποια παιδικά παιχνίδια είναι γεμάτα μικρόβια – Πώς θα τα αποφύγετε με 4 απλά βήματα

ΠΑΙΔΙ Πρόσφατη μελέτη μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε διπλά, πριν αφήσετε το παιδί σας να αγκαλιάσει το αγαπημένο του λούτρινο Είτε πρόκειται για ένα κλασικό αρκουδάκι είτε για ένα πιο μοντέρνο ή ασυνήθιστο λούτρινο ζωάκι, τα συγκεκριμένα παιχνίδια εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένες συντροφιές για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση εγείρει σοβαρές

Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο

Τι δείχνει «μελέτη-ορόσημο» που διεξήχθη σε πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση. Από ποια νόσο τον προστατεύει. Οι πάσχοντες από υπέρταση που λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν στα φυσιολογικά όρια την αρτηριακή πίεσή τους, μπορεί να ωφελούν σημαντικά τις νοητικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε,  η εντατική ρύθμιση της πίεσης μειώνει σημαντικά τον

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή