Εμφυτεύματα στήθους και καρκίνος: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Date:

Τι αναφέρει ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Οι γυναίκες που βάζουν εμφυτεύματα στήθους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί και να διατρέχουν μικρότερο.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με αφορμή πρόσφατη αναθεωρημένη οδηγία της Υπηρεσίας Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης πλακωδών καρκινωμάτων ή λεμφωμάτων από τα εμφυτεύματα στήθους.

Σύμφωνα με την οδηγία, ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά σπάνιος.  Αντιστοιχεί 1 περιστατικό στα 10.000 για τα λεμφώματα και ακόμα λιγότερα για τα πλακώδη καρκινώματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη σε Αμερική και Ευρώπη που δημοσιεύθηκε το 1996 και μέχρι σήμερα δεν έχει ανατραπεί, οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο μαστού.

«Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα ενθέματα προστατεύουν με κάποιο τρόπο», επισημαίνει. Και προσθέτει πως η νέα οδηγία εξεδόθη το τρέχον έτος χωρίς να υπάρχουν νέα δεδομένα. «Γνωρίζουμε όμως ότι στο παρελθόν και ειδικά στην Αμερική υπήρχε (και ακόμα υπάρχει) πολύ συχνή εμπλοκή νομικών εταιρειών πάνω στις ιατρικές πράξεις. Μπορεί να υπάρχει και κάποιος λόγος που να έχει να κάνει με κινήσεις εταιρειών ενθεμάτων ή νομικές διεκδικήσεις», εξηγεί.

Από το 1991

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται ερωτηματικά για τα εμφυτεύματα στήθους και τον καρκίνο. Τεράστια αναστάτωση, κατά τον κ. Εξαδάκτυλο, υπήρξε την τετραετία 1991-1994. «Έληξε με την πολύ μεγάλη μελέτη που απέδειξε ότι οι γυναίκες με ενθέματα παρουσιάζουν μειωμένα ποσοστά καρκίνου», τονίζει.

Αξιοσημείωτο είναι, προσθέτει, ότι στο διάστημα αυτής της τετραετίας η εταιρεία που κατείχε το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ενθεμάτων στήθους, έφυγε από την αγορά και άλλες εταιρείες έλαβαν τη θέση της.

«Άρα αυτά που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πρέπει εφόσον δεν προσθέτουν καινούργια επιστημονικά στοιχεία, να θυμόμαστε ότι μπορεί να έχουν να κάνουν με αλλότρια θέματα, πέρα από αυτά που καθορίζει η επιστήμη», υπογραμμίζει.

Ποιοι είναι οι αληθινοί κίνδυνοι

Τα περιστατικά που έχουν συσχετίσει τα εμφυτεύματα στήθους με καρκίνο του μαστού αφορούσαν ανάγλυφα ενθέματα και όχι λεία.

Υπάρχουν πολλών ειδών ανάγλυφα ενθέματα, παλαιάς και νέας τεχνολογίας, κατά τον κ. Εξαδάκτυλο. «Για τα νέας τεχνολογίας δεν ισχύει αυτό το οποίο λέγεται στην οδηγία», αναφέρει. «Τα λεία εμφυτεύματα οι περισσότεροι πλαστικοί χειρουργοί αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε, διότι συσχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας μετεγχειρητικής κάψας».

Η κάψα αυτή προκαλεί προβλήματα και αρκετά συχνά (στο 2-4% των περιπτώσεων) οι γυναίκες χρειάζονται νέο χειρουργείο.

Διαβάστε ακόμα Εμφυτεύματα στήθους: Πόσο κινδυνεύουν οι γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο

«Εσάς αν σας έθετα το ερώτημα: Με αυτό τον τύπο του ενθέματος δεν έχετε 1 στις 10.000 πιθανότητες να αναπτύξετε λέμφωμα, αλλά 4% πιθανότητες να αναπτύξετε κάψα και να χρειαστείτε ξανά χειρουργείο, τι θα επιλέγατε;» ρωτά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Και τονίζει πως εφ’ όσον χρησιμοποιούνται καλής ποιότητα εμφυτεύματα στήθους, οι γυναίκες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. «Τα καινούργιας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν ισόβια εγγύηση. Εάν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής», ξεκαθαρίζει.

Οι γυναίκες, όμως, πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική παρακολούθηση. Πρέπει επίσης να επιλέγουν προσεκτικά τον ειδικό στον οποίο θα απευθυνθούν και να μην κάνουν οικονομία στη ποιότητα των ενθεμάτων. Και αυτό διότι τα φθηνά ενθέματα συνήθως παρουσιάζουν άλλα προβλήματα, όπως ρήξεις.

Οι αντενδείξεις

Πώς θα μπορούσαν όμως να εξηγηθούν τα ελάχιστα περιστατικά καρκίνου που σχετίσθηκαν με τα εμφυτεύματα στήθους; «Τον πιθανό μηχανισμό δεν τον γνωρίζει κανείς. Είναι και πολύ δύσκολο να διερευνηθεί, διότι μιλάμε για μία περίπτωση στις 10.000 και πιο σπάνια, άρα για ελάχιστα περιστατικά παγκοσμίως», απαντά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τις πιθανές αντενδείξεις της αυξητικής στήθους, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ιατρικοί περιορισμοί. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν κάποια πολύ σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα, εφόσον έχει αποδειχτεί ότι αυτά μπορεί να αποτελούν αντένδειξη.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ διαβεβαιώνει ότι οι γιατροί ενημερώνουν τις γυναίκες που κάνουν αυξητική στήθους για το όλο θέμα. «Το κύριο άγχος τους είναι ο καρκίνος του μαστού, αλλά όπως σας είπα οι γυναίκες που προβαίνουν σε αυξητική, έχουν μικρότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αγγελική Νικολούλη: Μετά το «Φως στο τούνελ» απολαμβάνει τα ηλιοβασιλέματα στην Πάρο

Μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης με φίλους απολαμβάνει η Αγγελική Νικολούλη μετά από έναν δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα με πολλές υποθέσεις που έφερε στο φως και τις εξιχνίασε.  Η Μις Μαρπλ της ελληνικής τηλεόρασης, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχει αφήσει πίσω της τα τηλεοπτικά πλατό και απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στην Πάρο αλλά

Δώρα Αναγνωστοπούλου: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της και η φωτό

Αλλαγή στην εμφάνισή της έκανε η Δώρα Αναγνωστοπούλου. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια μοιράστηκε μια φωτογραφία από το δελτίο ειδήσεων με την αλλαγή που έκανε στα μαλλιά της. Αναγνωστοπούλου: O Νταλάρας ήταν διστακτικός να δώσει συνέντευξη μετά τις αντιδράσεις... Όπως θα δεις και στο ποστ της η Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν έχει «πειράξει» καθόλου το χρώμα παρά

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις

Γουινόνα Ράιντερ: Στα 30 μου είχα δύο καταστροφικές σχέσεις Όταν κοιτάζω πίσω, σκέφτομαι, «Τι στον δι**λο σκεφτόμουν;», περιέγραψε η ηθοποιός Η Γουινόνα Ράιντερ παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις προηγούμενες σχέσεις της ήταν προβληματικές. «Στα 30 μου, είχα δύο καταστροφικές σχέσεις που ήταν - δεν ήταν λάθος..., αλλά αυτό ήταν την εποχή πριν σκεφτείς ποτέ να

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη

Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Μιχάλης Ρέππας: Δεν μπορώ να δεχτώ μέσα μου ότι δεν θα συναντήσω ξανά την Άννα Παναγιωτοπούλου και τη Μίνα Αδαμάκη Είναι απώλειες που δεν τις έχω συνειδητοποιήσει, δήλωσε ο σεναριογράφος Ο Μιχάλης Ρέππας μίλησε για

Power of love: Ποιο σπίτι θα προστατευτεί;

Παρασκευή, 12.7.2024, 19:05 Zappit@ZAPPIT_ Power of love, απόψε στις 22.00 στον ΣΚΑΪ. Η χθεσινή ψηφοφορία για τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του Power of Love φόρεσε την κονκάρδα στη Γλυκερία και στον Αργύρη ο οποίος προηγουμένως είχε ένα έντονο ξέσπασμα για το κατά πόσο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των δύο σπιτιών ο Νίκος. Η συζήτηση του Δήμου

Live News: Ο Νίκος Ευαγγελάτος έριξε αυλαία και ανανέωσε το ραντεβού με τους τηλεθεατές

Παρασκευή, 12.7.2024, 18:43 Zappit@ZAPPIT_ "Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το αγνοήσουμε ούτε να το ξεχάσουμε" επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ευαγγελάτος στο φινάλε του Live News. Το 12ο απόγευμα του Ιουλίου έμελλε να πέσει η αυλαία για την φετινή σεζόν στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο όπως είδαμε στο πρόγραμμα του Μεγάλου Καναλιού. Μάλιστα, ως

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα

Για την καταγωγή του, τη Βόρεια Ήπειρο μίλησε ο Αλέξης Παππάς, ξεκαθαρίζοντας πως πότε δεν έκρυβε τη γενέτειρά του. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό OK!, ο Αλέξης Παππάς, τόνισε πως η ιστορία της Βορείου Ηπείρου έχει ρίζα την Ελλάδα και η γλώσσα και τα ήθη και τα έθιμα ήταν όλα ελληνικά. Στον φετινό κύκλο

Χριστόφορος Παπακαλιάτης – Κλέλια Ανδριολάτου: Reunion και ξεφάντωμα μετά το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Αγαπημένοι συνάδελφοι και φίλοι είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου και το λοιπό καστ της σειράς Maestro. Κι αυτό βγαίνει προς τα έξω, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες από το reunion που έκαναν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Κλέλια Ανδριολάτου αλλά και τον Ορέστη Χαλκιά, σε συναυλία στην Τεχνόπολη της Αθήνας. Μέχρι στιγμής

Αργυρός: Μπαμπάς για πρώτη φορά; Οι φήμες και ποια είναι η σύντροφός του, Αλεξάνδρα Νίκα

Ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κωνσταντίνο Αργυρό και την σύντροφό του, Αλεξάνδρα Νίκα να περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Ο Αλέξης Παππάς ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του: «Ήμουν και είμαι Έλληνας»

Ο ηθοποιός και πρώην παίκτης του Survivor ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να κρύψει για την καταγωγή του, η οποία είναι από τη Βόρειο Ήπειρο. Αλέξης Παππάς: Για μπάνιο με τρεις εντυπωσιακές κυρίες μετά τον χωρισμό με την Έλενα Αϊβαλή Στον φετινό κύκλο του παιχνιδιού αναφέρθηκες στην καταγωγή σου από τη Βόρειο Ήπειρο.

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση

Beastie Boys: Κατέθεσαν αγωγή σε βάρος εταιρείας επειδή χρησιμοποιεί τραγούδι τους σε διαφήμιση Το συγκρότημα ζητά αποζημίωση 150.000 δολαρίων Οι Beastie Boys κατέθεσαν αγωγή κατά της Brinker International, της εταιρείας που κατέχει το Chili’s Grill and Bar, υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα εστιατορίων χρησιμοποίησε την επιτυχία τους «Sabotage» του 1994 σε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια – Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία

Adele: Tέλος η Αμερική για την τραγουδίστρια - Η σταρ επιστρέφει στην Αγγλία Οκτώ χρόνια αφότου μετακόμισε στο Λος Άντζελες, η τραγουδίστρια θα γυρίσει πίσω στην πατρίδα της Η Adele φέρεται να σχεδιάζει να επιστρέψει στο Λονδίνο, αφού ολοκληρώσει τις συναυλίες της στο Λας Βέγκας τους επόμενους μήνες. Η 36χρονη τραγουδίστρια και ο 42χρονος σύζυγός της, Ριτς